12/06/1629, 25

 
English | Nederlands

25 Brunninxs rapporteert in afwezigheid van Schaffer, dat hij conform de resolutie van HHM gesproken heeft met Jacob Claesz. Ketel, die de wanpraktijken van de cherchers van de Admiraliteit te Amsterdam heeft ontdekt. Hij heeft daarvoor eenmalig 600 gld. gekregen. Hij had met voorschrijvens van de Admiraliteit te Amsterdam herhaaldelijk maar vergeefs om een grotere beloning verzocht, te weten om de functie van chercher van iemand die vanwege zijn wanpraktijken was overgeplaatst of ontslagen.
De suppliant heeft in de hoop op een promotie de commissarissen van HHM bekendgemaakt, dat in Amsterdam veel wordt gefraudeerd met de konvooien en de licenten. In de eerste plaats komt dit omdat er bij de Sparendammerbrug geen toezicht is op de lichters die dagelijks allerhande goederen naar Pampus varen, bestemd voor de grote schepen. Ten tweede brengen Friese kagen die zich voordoen als veerschepen bij nacht en ontij goederen aan boord van grote schepen op de Zuiderzee. Ten derde komen vele met Spaanse en andere waren beladen kagen vanuit Hamburg, Bremen en andere steden in die regio over de Wadden zogenaamd als beurtschepen, naar Amsterdam. Ze leggen aan bij de pakhuizen en lossen goederen zonder daarvoor rechten te betalen. Ten vierde slagen veel Schotse kooplieden uit Waterland, Drechterland en omgeving erin goederen in en uit hun schepen te laden zonder rechten te betalen. Ten vijfde wordt onder het mom van de vrijheid die de WIC bij octrooi is verleend, veelvuldig gefraudeerd door schippers en kooplieden.
Ter verbetering van de eerste vier punten acht de suppliant het raadzaam de binnenlandse paspoorten regelmatig te zuiveren, waarvoor een commissaris-generaal aangesteld zou moeten worden. Wat het vijfde punt aangaat zouden HHM moeten verbieden goederen van de Compagnie te laten uitvoeren zonder de merken en nummers van de WIC daarop en zonder briefje van de boekhouder waarop deze worden vermeld.
HHM bevelen Ketel aan bij de gedeputeerden van de Admiraliteit te Amsterdam voor een plaats als chercher bij de eerstvolgende vacature. Men zal de Admiraliteit tevens onder een valse naam de door Ketel genoemde punten over de konvooien en de licenten voorleggen, met het verzoek hun mening daarover te geven.