28/06/1629

 
English | Nederlands

28 - 06 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Randwijck, Noortwijck en Vosbergen rapporteren over hun gesprek met Sommelsdijck, onder andere over het bericht van de ambassadeur van Frankrijk d.d. 6 juni betreffende de bezending van de heer van Chasteauneuf naar de koning van Groot-Brittannië en de last die hij van de koning van Frankrijk meekreeg.
HHM zullen ambassadeur Joachimi schrijven de voorstellen van Chasteauneuf goed te volgen. Indien hijzelf aan het beraad deelneemt of hiervan op de hoogte wordt gesteld, mag hij verklaren dat indien de koning van Denemarken ertoe kan worden overgehaald de vredesbesprekingen met de keizerlijken af te breken en de oorlog voort te zetten, HHM bereid zijn de maandelijkse subsidie van 50.000 gld. te blijven uitkeren, op voorwaarde dat ook de koningen van Groot-Brittannië en Frankrijk daadwerkelijk hulp bieden aan Denemarken. Joachimi moet de Britse vorst nogmaals verzoeken de troepen onder kolonel Morgan in Holstein, enige tijd ter beschikking van de Republiek te stellen. De missives van de koningen van Groot-Brittannië en Frankrijk over de onderlinge vrede worden beantwoord, met daarbij de gelukwensen.

2 Jasper Lieffhebber, kapitein op een oorlogsschip, klaagt erover dat hij in Rotterdam door de bevolking belasterd en nageroepen wordt, als zou hij kapitein Blom doodgeschoten hebben bij het veroveren van het vijandelijk schip dat hij onlangs ingebracht heeft. Omdat hij deze kwaadsprekerij en dreigementen niet kan uitstaan, verzoekt hij ofwel uit zijn dienst ontslagen te worden, ofwel als vice-admiraal te mogen uitvaren op het schip van kapitein Tromp.
HHM vragen de Admiraliteit te Rotterdam om inlichtingen over Liefhebbers beweringen. Als hij onschuldig is moet zij hem in bescherming nemen en krachtig optreden tegen het onbeschaamde volk. Dit zal ook aan de magistraat van Rotterdam worden geschreven.

3 De gedeputeerden te velde schrijven d.d. 26 juni dat met het door commies Schas overgemaakte bedrag van 96.000 gld. de begonnen werken niet kunnen worden betaald. Er moet meer geld komen om de overige werken te kunnen aanvangen. De komst van de vijand heeft tot onvoorziene werken geleid en daarom willen ze eenzelfde bedrag nogmaals te ontvangen.
De provincies worden geschreven deze legerkosten terstond op te brengen. De gedeputeerden wordt verzocht bij hun principalen aan te dringen op betaling.

4 HHM lezen een Latijnse missive d.d. Malta 12 april, getekend door Jacob Christoph ab Andlauu, baljuw, seneschalk en plaatsvervangend grootmeester-generaal. De brief meldt dat enkele Nederlanders die werden aangetroffen op twee door Maltese schepen veroverde galeien uit Tunis, vrijgelaten zijn. Hij verzoekt tevens de commandeur van Steinfurt en "Zurloge" in het bisdom Münster te beschermen tegen alle overlast.
HHM vragen advies aan de RvS.

5 Ontvangen is een missive van de Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Zeeland d.d. 23 juni, met in bijlage de agendapunten van de verschillende Kamers voor 16 juli. HHM wordt verzocht gecommitteerden te sturen.
HHM zullen dat tegen die tijd doen.

6 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft d.d. 26 juni. Bijgevoegd is informatie over de voorbereiding van de begrafenis van luitenant-admiraal Hein, waarop ze een resolutie vragen.
HHM zullen de Admiraliteit terugschrijven dat ze samen met de magistraat van Delft (die op dit punt al gelast en gemachtigd is) maatregelen moet treffen. HHM laten daarbij weten dat bij de begrafenis geen gedeputeerden van HHM, de RvS of de Staten van Holland aanwezig zullen zijn, omdat deze buiten 's- Gravenhage plaatsvindt.

7 De Admiraliteit te Amsterdam meldt d.d. 24 juni dat zonder betaling van rechten in de maanden april en mei wel zevenhonderd magere stieren, zowel kleine als grote, over het grondgebied van de Republiek vanuit Oldenburg en andere neutrale landen naar Kleef gedreven werden. Ze stellen voor de ontvangers van de licenten te Arnhem en Emmerik [Emmerich] te gelasten per stier 1 gld. te innen, en voor éénjarigen een bedrag naar verhouding.
HHM besluiten conform en schrijven dit aan de Admiraliteit.

8 Gerard van Schoonhoven, koopman te Amsterdam, verzoekt HHM om gecommitteerden aan te stellen voor de afrekening van de schade die zijn compagnie en hij geleden hebben omdat twee maanden subsidie voor Venetië niet in banco en te laat is terugbetaald.
De vergadering vraagt de suppliant hiervan een rekening in te dienen.

9 Op het rekest van Seger Hermansz. om octrooi op de door hem uitgevonden volmolens committeren HHM Huijgens en Noortwijck. Zij moeten de modellen onderzoeken en hierover rapporteren.

10 Op het rekest van Catharina Pels, weduwe van Walterus van der Beeck, en de weesmeesters van 's- Gravenhage, ten behoeve van de weeskinderen van Van der Beeck, wordt de supplianten toegestaan en de ontvanger-generaal gemachtigd om de resterende helft van een obligatie van 8.000 gld. af te lossen. Als voorwaarde wordt gesteld dat de ontvanger-generaal of de supplianten dit bedrag vervangen door het afsluiten van een lening van 4.000 gld., op kosten van de supplianten.

11 Ontvangen is een missive van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 28 juni over de begrafenis van admiraal Hein. Deze dient volgens haar eerder plaats te vinden. Verder meldt de Admiraliteit dat er drie goede oorlogsjachten en twee sloepen op de Merwede varen tussen Werkendam en Woudrichem.
De brief wordt niet nader besproken.

12 Eck geeft d.d. Amsterdam 25 juni enkele overwegingen over de door de legatie te nemen reisroute naar Moskovië (over de Narva of op Archangel) en over het samenstellen van zijn gevolg.
De brief gaat naar de gecommitteerden die de instructie opstellen. Tevens wordt besloten brieven aan de grootvorst van Moskovië en anderen op te stellen.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.