17/07/1629

 
English | Nederlands

17 - 07 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM staan de uitvoer van enkele paarden naar Frankrijk toe tegen betaling van de gebruikelijke rechten en op borg dat ze nergens anders heen gebracht worden. Tevens moet aangetoond worden dat de dieren voor de sluiting van de konvooien en licenten gekocht zijn. Het gaat om de volgende toestemmingen: Dirck Kercker, 36 paarden; Cornelis Claesz., 30 paarden; Henrick Claesz., 24 paarden; Jacob Jansz., 38 paarden; en tenslotte Jan Jachoom, 46 paarden.

2 Johan de Haro, Portugees koopman te Amsterdam, schrijft in een rekest dat de Admiraliteit te Rotterdam een schip met lading, dat hem toebehoort, wil confisqueren omwille van het feit dat men daarin 25 stukken saai uit Hondschote en wat klaphout heeft aangetroffen die niet waren aangegeven in Rotterdam. De niet-betaalde rechten bedragen 8 gld. 5 st.
HHM besluiten informatie te vragen aan de betrokken Admiraliteit.

3 De vergadering bespreekt de staat van de drie laatste lichtingen en resumeert dienvolgens het tweede punt van de gisteren gedane propositie van Eysinga en Jensma aangaande het in dienst nemen van de troepen van maarschalk Falckenberch, in en omtrent Emden gelicht voor de koning van Zweden, het regiment van kolonel Ferentz, dat eerder in dienst van de koning van Denemarken was, en de troepen van generaal Morgan. De vergadering houdt rekening met de gisteren namiddag ontvangen missiven van ambassadeur Joachimi d.d. 11 en 14 juli, waarin bericht werd dat de koning van Groot-Brittannië de troepen van Morgan en andere Engelse soldaten voor drie maanden op zijn kosten ten dienste van HHM stelt.
De aanwezige gedeputeerden committeren, op behagen van hun principalen, Eysinga en Jensma om met de genoemde maarschalk te onderhandelen over het dienst nemen in het leger van HHM voor een periode van drie herenmaanden. HHM zijn bereid gratie te verlenen aan alle soldaten die tegen de bestaande bevelen in dienst genomen hebben bij de koning van Zweden en garanderen de kolonels, kapiteins en andere officieren dat zij hiervoor geenszins vervolgd zullen worden. De betaling zal gebeuren door de Staten van Friesland en die van Groningen , die het geld op hun beurt moeten vinden in hun respectievelijke defecten in de drie laatste lichtingen. Indien zij geen achterstallige betalingen hebben, mogen zij de kosten verrekenen met de legerlasten voor het lopende jaar. De vergadering zal resident Aissma en commissaris Hoogenhouck samen en afzonderlijk schrijven om in onderling overleg het regiment van kolonel Frentz, tweeduizend man sterk, onder gelijke voorwaarden als hierboven beschreven, in dienst te nemen en hierheen te sturen.
Verder wordt beslist om de RvS zo geheim mogelijk de garnizoenscompagnieën en in het bijzonder de waardgelders te laten monsteren. De monstercommissaris moet de kapiteins daarna laten weten dat zij hun compagnieën op dezelfde sterkte moeten houden als zij bij de monstering zijn.

4 Kapitein Tonijnes verzoekt zijn compagnie te mogen versterken met de zestig man die hij uit Frankrijk heeft meegebracht ter aanvulling van zijn compagnie.
De vergadering wijst dit verzoek af omdat het een precedent zou scheppen.

5 Op het verzoek van Philips de Flines, koopman te Amsterdam, ondersteund door een missive van de burgemeesters en regeerders van Amsterdam d.d. 14 juli, verleent de vergadering voorschrijven aan de koning van Denemarken en aan zijn commissarissen en officieren te Randers, om de goederen die hij in de afgelopen oorlog tussen de Deense koning en de keizer naar Randers heeft gebracht en ook aldaar heeft gekocht, te mogen behouden.

6 HHM lezen het rekest van Harman Crabbe, burger van Coesfeld, ondersteund door een missive van de regering van Münster d.d. 28 april, waarin hij meldt dat hij onenigheid heeft gekregen met Jan Jansz. uit Enkhuizen, die ten onrechte beweert nog vele duizenden tegoed te hebben van de suppliant. Crabbe is bereid zijn zaak te verdedigen voor het gerecht van Enkhuizen en verzoekt bijgevolg een sauvegarde om, als neutraal persoon, het proces te kunnen voeren en zijn zaken af te handelen.
De vergadering zal de schout, burgemeesters en schepenen van Enkuizen schrijven Crabbe in zijn verdediging te horen en hem recht te doen. Gedurende het proces mag men hem niet gevangenzetten of met bijzondere procedures lastigvallen. De suppliant moet Eysinga plechtig beloven voor het genoemde gerecht te zullen verschijnen. Dit heeft Crabbe ter vergadering ook gedaan.

7 De kwestie van de keurvorst van Brandenburg en de hertog van Palts-Neuburg wordt uitgesteld.