17/07/1629, 3

 
English | Nederlands

3 De vergadering bespreekt de staat van de drie laatste lichtingen en resumeert dienvolgens het tweede punt van de gisteren gedane propositie van Eysinga en Jensma aangaande het in dienst nemen van de troepen van maarschalk Falckenberch, in en omtrent Emden gelicht voor de koning van Zweden, het regiment van kolonel Ferentz, dat eerder in dienst van de koning van Denemarken was, en de troepen van generaal Morgan. De vergadering houdt rekening met de gisteren namiddag ontvangen missiven van ambassadeur Joachimi d.d. 11 en 14 juli, waarin bericht werd dat de koning van Groot-Brittanniƫ de troepen van Morgan en andere Engelse soldaten voor drie maanden op zijn kosten ten dienste van HHM stelt.
De aanwezige gedeputeerden committeren, op behagen van hun principalen, Eysinga en Jensma om met de genoemde maarschalk te onderhandelen over het dienst nemen in het leger van HHM voor een periode van drie herenmaanden. HHM zijn bereid gratie te verlenen aan alle soldaten die tegen de bestaande bevelen in dienst genomen hebben bij de koning van Zweden en garanderen de kolonels, kapiteins en andere officieren dat zij hiervoor geenszins vervolgd zullen worden. De betaling zal gebeuren door de Staten van Friesland en die van Groningen , die het geld op hun beurt moeten vinden in hun respectievelijke defecten in de drie laatste lichtingen. Indien zij geen achterstallige betalingen hebben, mogen zij de kosten verrekenen met de legerlasten voor het lopende jaar. De vergadering zal resident Aissma en commissaris Hoogenhouck samen en afzonderlijk schrijven om in onderling overleg het regiment van kolonel Frentz, tweeduizend man sterk, onder gelijke voorwaarden als hierboven beschreven, in dienst te nemen en hierheen te sturen.
Verder wordt beslist om de RvS zo geheim mogelijk de garnizoenscompagnieƫn en in het bijzonder de waardgelders te laten monsteren. De monstercommissaris moet de kapiteins daarna laten weten dat zij hun compagnieƫn op dezelfde sterkte moeten houden als zij bij de monstering zijn.