31/07/1629

 
English | Nederlands

31 - 07 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Hertevelt compareert ter vergadering en geeft HHM in beraad een commissaris naar Emmerik [Emmerich] te sturen om het doorsteken van de dijk in Hetter te bewerkstelligen.
HHM machtigen de RvS iemand snel daarheen te sturen.

2 Ontvangen zijn twee brieven met berichten van de gedeputeerden in Arnhem d.d. 28 en 29 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 HHM machtigen de RvS om een petitie te doen van 600.000 gld. voor het levensonderhoud van de troepen van Morgan, de betaling van zeventienhonderd soldaten (verdeeld over vier compagnieën van driehonderd man en twee van tweehonderdvijftig man) die onverwacht in Enkhuizen zijn aangekomen, de compagnie van 's- Gravenhage, de troepen van maarschalk Valckenberch en van de eenheden van Ferents of Dumeny. Resident Aissma en commissaris Hoogenhouck in Hamburg zijn hierover geschreven.

4 Ontvangen is een brief met berichten van Joachimi d.d. Londen 23 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een brief met berichten d.d. 29 juli van de gedeputeerden te velde, geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch, en een aan hen gerichte brief van de gedeputeerden in Arnhem.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Ontvangen is een brief van de Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Amsterdam d.d. 30 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

7 Ploos, teruggekeerd uit het leger voor 's- Hertogenbosch, verzoekt in verband met de penibele situatie het grootste deel van de nieuw te lichten troepen naar Utrecht te sturen. De Staten van Holland zou moeten worden verzocht een deel van de schutterij uit hun steden ook daarheen te sturen om de verdere opmars van de vijand op de Veluwe te stuiten. Ten tweede vraagt Ploos HHM zorg te dragen voor de betaling van dit volk en andere zaken.
Na het advies van de RvS gehoord te hebben besluiten HHM de laatst gelichte en nog aan te nemen soldaten in Utrecht te verzamelen. Raetsvelt zal worden geschreven de troepen in Enkhuizen zo snel mogelijk daarheen te sturen. De vergadering committeert ... 1 om naar Emden te reizen om te bewerkstelligen dat de soldaten van hofmaarschalk Falckenberch ook naar Utrecht gaan. De gedeputeerden van Holland stemmen erin toe om de helft van de vijfduizend burgers op patent van Z.Exc. te laten vertrekken conform de bestaande lijst. Z.Exc. wordt hiervan zo spoedig mogelijk in kennis gesteld. Op het tweede punt worden de Gecommitteerde Raden van Zeeland verzocht de Heren Negentien , die nu in Middelburg vergaderen, te vragen om 200.000 gld. tegen een redelijke rente ter beschikking te stellen, met de aandelen van de Generaliteit als onderpand.

8 HHM lezen het antwoord van de RvS d.d. 30 juli op de resolutie van HHM d.d. 24 juli aangaande de kwestie van de keurvorst van Brandenburg, die hier door de graaf van Schwarzenberg behartigd wordt, en de twee concepten van een eindbesluit dat aan de graaf zal worden gegeven. De RvS adviseert het concept van de gedeputeerden van HHM, gisteren in de vergadering gelezen, goed te keuren. Het besluit dat aan de graaf gegeven wordt zal immers ongetwijfeld in handen van de keizer komen en dit concept is het minst belastend voor de keurvorst ten opzichte van de keizer. Bovendien zijn deze onderhandelingen slechts provisioneel, waardoor HHM zich, wanneer de conventie in de registers ingeschreven is, nog steeds kunnen doorgaan met de executie indien men aan Brandenburgse zijde de overeengekomen punten niet naleeft. De RvS merkt evenwel op dat in dit concept in plaats van 16.800 gld. niet meer beloofd wordt dan 15.000 gld. voor het onderhoud gedurende drie maanden van de twee compagnieën haakbusschutters. De RvS wensen betaling van het volledige bedrag, maar indien dat niet lukt moeten HHM zich met 15.000 gld. tevredenstellen, omdat men onder de huidige omstandigheden geen geslaagde executies kan uitvoeren.
HHM keuren het eerder besproken concept goed en zullen zich tevredenstellen met 15.000 gld. De gedeputeerden die dit besluit aan de graaf zullen bezorgen, moeten hem erop wijzen dat de resolutie van HHM d.d. 24 juli niet volledig is opgenomen in dit antwoord, opdat het kan worden voorgelegd aan de standen van Mark, Berg, Kleef etc. en aan de keizer, die men met de integrale resolutie waarschijnlijk voor het hoofd zou stoten.

9 HHM ontheft kapitein Coenders van zijn functie als commandant van Leerort en ontslaat hem van het toezicht op het geschut en de munitie die hem door de graaf van Oost-Friesland in bewaring zijn gegeven. De kapitein wordt gemachtigd dit materieel met een behoorlijke inventaris over te geven aan kapitein Hettinga. Deze zal de eed van trouw afleggen en een commissie ontvangen als commandant indien de graaf geen bezwaren heeft tegen zijn persoon. De commissie van Hettinga zal meegegeven worden aan de gecommitteerden van HHM2 naar Emden, die moeten proberen de graaf akkoord te laten gaan met de aanstelling van Hettinga. Mocht de graaf toch bezwaren hebben, dan moeten de commissarissen dit melden.

10 Hertevelt deelt mee dat het Hof van Gelderland de RvS in een brief heeft verzocht de compagnieën die op Gelderland zijn gerepartieerd een voorschot te betalen, aangezien deze provincie door de invasie van de vijand niet in staat is deze eenheden te onderhouden. Gelderland belooft dit geld later in dankbaarheid terug te betalen. Hertevelt vraagt de mening van HHM.
HHM laten zich adviseren door de RvS.

11 De burgemeesters, schepenen en raad van Deventer verzoeken HHM d.d. 28 juli om maatregelen voor het onderhoud van de troepen van Morgan die in die stad gelegerd zijn. Verder vragen ze de stad zo snel mogelijk van affuiten, munitie en andere noodzakelijkheden te voorzien.
HHM laten een beslissing aan de RvS.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

12 Op advies van Z.Exc. stellen HHM de WIC op hun verlangen de compagnie soldaten ter beschikking die zij in dienst van het land hebben aangenomen, ter bevordering van het door de WIC voorgenomen plan.

13 Tercuilen dringt er nogmaals op aan een flinke hoeveelheid buskruit naar Zwolle te sturen.
HHM laten het bij de door de burgemeesters en vroedschappen van Amsterdam genomen maatregelen.

14 In voorbereiding op de verpachting van een kwart van de konvooien en licenten zal men aanplakbiljetten laten drukken.

15 De gedeputeerden te velde schrijven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 26 juli om aan Sonthoit Waymouth, kwartiermeester van het regiment van generaal Morgan, de helft van de 8 gld. per man vooruit te betalen voor de vierhonderd rekruten die hij in Engeland gaat werven ten behoeve van het regiment, met daarnaast nog een schrijven aan ambassadeur Joachimi om deze lichting te bevorderen.
Er wordt geen resolutie genomen.

1 De namen zijn niet ingevuld.
2 In de tekst van S.G. 54 is ruimte vrijgelaten voor hun namen, maar die zijn niet ingevuld.