01/08/1629

 
English | Nederlands

01 - 08 - 1629

1

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De gedeputeerden in Arnhem antwoorden d.d. 20/30 juli op de missive van HHM d.d. 28 juli over de afkondiging van een vrijleger.
Conform het advies van de RvS besluiten HHM de RvS een vrijleger te laten afkondigen. Dit geldt voor de Lek en de Rijn stroomopwaarts tot aan de brug van Wageningen, op voorwaarde dat leveranciers het leger op binnenlandse paspoorten bevoorraden, die ze conform het plakkaat moeten aanzuiveren op straffe van de galg. De schepen wordt verder uitdrukkelijk verboden aan te leggen aan de kant van de Veluwe. 's Nachts moeten ze zich bij de wacht van het leger in de Betuwe vervoegen.

2 HHM besloten gisteren dat de Gecommitteerde Raden van Zeeland de Heren Negentien - momenteel in Middelburg bijeen - moeten vragen om een lening van 200.000 gld. tegen een behoorlijke rente, met de aandelen van de Generaliteit als onderpand. Men beschikt hier niet over het benodigde geld om de laatst gelichte soldaten te betalen, wat geen uitstel duldt.
Aelberts Coenraets wordt naar Amsterdam gestuurd om de Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Amsterdam te verzoeken om een voorschot van 50.000 gld. op deze lening, met de toezegging dat indien de Heren Negentien niet bereid zijn tot de lening, HHM dit voorschot onmiddellijk zullen terugbetalen. Van de som van 50.000 gld. zal door een commissaris van de RvS die mee naar Amsterdam reist, een deel worden betaald aan de troepen van Morgan die uit Denemarken zijn gekomen, volgens de nog door de RvS op te stellen repartitie. De rest van deze som blijft ter beschikking van de RvS om andere soldaten van de nieuwste lichting waarvoor geen consenten zijn, te betalen.

3 Kapitein Willem Coenders van Helpen, commandant te Leerort, op 6 juni ter vergadering ontboden, vraagt HHM naar hun intenties.
HHM antwoorden dat zij - ondanks hun tevredenheid over hem en zijn staat van dienst - op aandringen van de provincies Friesland en Groningen besloten hebben hem te ontslaan uit zijn functie als commandant. Kapitein Hettinga wordt voor drie jaar aangesteld als zijn opvolger. Coenders mag voorlopig echter op zijn post blijven totdat de graaf van Oost-Friesland met de nieuwe bevelhebber heeft ingestemd en HHM Coenders daarvan op de hoogte hebben gebracht. Als het zover is, moet Coenders voor Hettinga een inventaris oprmaken van het geschut, de wapens, de oorlogsmunitie en andere zaken die de graaf hem in bewaring heeft gegeven. Coenders moet daarna direct met zijn compagnie uit Leerort vertrekken.

4 Ontvangen is een brief van de graaf van Stirum d.d. Arnhem 30 juli over het doorsteken van de dijk in Hetter boven Emmerik [Emmerich].
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een missive van Z.Exc., geschreven uit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 30 juli, met enkele bijlagen over de vijand op de Veluwe.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Ontvangen is een missive van Z.Exc., geschreven voor 's-Hertogenbosch d.d. 31 juli, met enkele berichten van baron de Gent.
Er wordt geen resolutie genomen.

7 Ontvangen is een brief met berichten van het Hof van Gelderland d.d. Arnhem 20/30 juli, met een postdatum van 31 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Ontvangen is een missive van Z.Exc. geschreven voor 's-Hertogenbosch d.d. 31 juli, met enkele door de jonge Wolff Mislich onderschepte brieven van de vijand.
HHM besluiten een duplicaat van de belangrijkste brieven naar de gedeputeerden in Arnhem te sturen om inzicht te geven in de plannen van de vijand.

9 Ontvangen zijn een missive van vice-admiraal Lieffhebber, geschreven vanaf een oorlogsschip op de Maas d.d. 30 juli, en diens journaal van 14 tot en met 29 juli. De vice-admiraal vraagt toestemming om met zijn schip en de overige schepen van zijn eskader naar Harwich te gaan om ze te laten herstellen en schoon te maken. Tevens vraagt hij om het jacht van kapitein Keerte Koe bij zijn schepen te mogen voegen.
HHM verlenen toestemming naar Harwich te gaan, op voorwaarde dat de schoongemaakte schepen die niet hersteld hoeven te worden, onmiddellijk weer uitvaren om te kruisen binnen hun sector. Zodra het schip van Lieffhebber hersteld is, moet hij zich weer bij deze schepen voegen. Het jacht van Keerte Koe wordt gereedgemaakt.

10 De gedeputeerden te velde verzoeken in een missive geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 31 juli dringend om meer geld.
Er wordt geen resolutie genomen.

11 HHM stellen Z.Exc. voor twee of drie bekende compagnieën ruiters naar Groenlo en Bredevoort of elders in die omgeving te sturen om de toevoer van levensmiddelen naar het vijandelijke leger te beletten. In plaats van deze compagnieën zouden ook die van de oversten Gent en Soppenbrouck kunnen worden ingezet, die krachtens het akkoord van HHM met de graaf van Schwarzenberg drie maanden onderhouden zullen worden.

12 HHM horen het advies van de RvS op het verzoek van het Hof van Gelderland om HHM op belofte van terugbetaling wat geld voor te laten schieten voor de op Gelderland gerepartieerde compagnieën, in verband met de moeilijke omstandigheden waarin de provincie verkeert door de invasie op de Veluwe.
Conform het advies besluiten HHM dat de RvS het Hof moet antwoorden dat het verzoek niet wordt ingewilligd om geen precedent te scheppen. Bovendien zijn er verschillende steden en dorpen in de provincie die geen hinder ondervinden van de vijandelijke invasie.

1 Bededag.