09/08/1629

 
English | Nederlands

09 - 08 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Jean Banquet, schrijver van de compagnie ruiters van de markies van Rouillac, verzoekt om betaling van vier achterstallige herenmaanden gage en om een loonsverhoging, om de ondraaglijke rente te betalen die de markies door wanbetaling regelmatig dient af te lossen.
De RvS moet de provincies die in gebreke blijven trachten te bewegen hun quote in het onderhoud van deze compagnieƫn te betalen.

2 HHM vragen Raep, raad ter Admiraliteit in het Noorderkwartier, en Jan Symonsz. Blauhulck te melden hoe het is gesteld met de uitrusting van de zinkschepen. Mochten deze nog niet zijn uitgevaren, dan moeten zij er alles aan doen om de schepen naar het Scheurtje [Kanaal van Mardijck] voor Duinkerke te brengen.

3 De gedeputeerden in Arnhem vragen in twee missives d.d. 5 en 7 aug., om meer geld.
HHM zullen de gedeputeerden terugschrijven dat eergisteren 100.000 gld. naar het leger voor 's- Hertogenbosch gezonden is. Om alle verwarring te vermijden heeft de RvS de gedeputeerden te velde verzocht zoveel geld naar Arnhem te sturen als zij nodig vinden. De gedeputeerden moeten zich dus tot hen wenden.

4 Secretaris Huygens deelt ter vergadering mee dat de RvS conform een resolutie van HHM het Kwartier van de Veluwe heeft laten weten niet de verzochte vrijstelling te verlenen voor het onderhoud van de compagnie. Het Kwartier heeft de RvS daarop d.d. 27 juli geantwoord erop te vertrouwen dat de RvS toch maatregelen zal nemen voor het onderhoud, voorzover de huidige situatie van het land dat toelaat. De RvS vraagt HHM het Kwartier zelf te schrijven.
HHM zullen het Kwartier van de Veluwe schrijven niet langer te talmen met het provisioneel onderhoud, maar zich hiervoor te beijveren in deze moeilijke tijden.

5 HHM hebben vernomen dat de verspreiding van veel soldaten over de steden en het platteland, de boeren en deze staat enorm belast. Ook zouden zonder medeweten van HHM soldaten naar het buitenland worden gebracht.
HHM zullen de provincies schrijven alle soldaten zonder paspoort van Z.Exc., ongeacht van welke natie, in de kraag te vatten en bijeen te brengen. Zij moeten naar Z.Exc. in het leger voor 's- Hertogenbosch worden gestuurd en voor de krijgsraad verschijnen, ter beoordeling van hun zaak. Er moeten maatregelen worden getroffen tegen het transport van soldaten zonder dat HHM daarvan op de hoogte zijn.

6 Op het verzoek van Jan Remmertsz. en Allert Allertsz., burgers te Enkhuizen, dat wordt ondersteund door een brief van de burgemeesters en vroedschappen van Enkhuizen d.d. 4 aug., verlenen HHM een voorschrijven aan de koning van Groot-Brittanniƫ om het schip Drie Coningen terug te krijgen. Ambassadeur Joachimi wordt geschreven deze zaak te behartigen.

7 Ontvangen is een brief met berichten van agent Brederode d.d. Bazel 17/27 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Bruninxs schrijft d.d. Middelburg 6 aug. onder andere dat de Heren Negentien toegestemd hebben HHM 200.000 gld. te verschaffen tegen zes en een kwart procent rente voor een termijn van zes maanden. Het bedrag zal, ieder voor de helft, worden opgebracht door de Kamer Amsterdam en de Kamer Zeeland . De overige Kamers moeten hun quoten aan deze Kamers betalen. Het bedrag van 200.000 gld. wordt als volgt verdeeld: de Kamer Amsterdam 88.888 gld. 18 st., Zeeland 44.444 gld. 9 st. en de Kamers Rotterdam , die in het Noorderkwartier en Stad en Lande ieder 22.222 gld. 4 st. 8 p. Elke Kamer ontvangt een obligatie op zijn quote.
De missive wordt ter kennisgeving naar de RvS gestuurd.

9 Ontvangen is een brief met berichten van de Gedeputeerde Staten van Groningen d.d. 26 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 De Admiraliteit te Amsterdam antwoordt d.d. 7 aug. op de missives van HHM d.d. 23 juni en 4 aug., dat na onderzoek is gebleken dat zich geen overlopers onder hun gevangenen bevinden.

11 HHM lezen de propositie van Nicolaes Tessin, gezant van de stad Stralsund, op 7 aug. ingediend ter vergadering van HHM. De propositie wordt door de gedeputeerden van Holland overgenomen om met hun principalen te bespreken.

12 President Culemborg rapporteert over de excuses die de ontvanger-generaal aanvoert om de ordonnantie van Dirck Jansz. Lagerlant niet te hoeven betalen.
Culemborg wordt verzocht hierover nogmaals met de ontvanger-generaal te spreken.

13 De kinderen en de erfgenamen van Henrick van Tuijl verzoeken betaling van een restant van een ordonnantie uit 1587.
HHM vragen de RvS om advies.

14 De magistraat van Etten [Etten-Leur] verzoekt om schors vrij van licent te mogen invoeren.
HHM vragen de RvS om advies.

15 Johan Bary, koopman te Amsterdam, verzoekt om betaling van een wissel van 1.200 rijksdaalder die door agent Brederode te Bazel is getrokken. De ontvanger-generaal meldt dat de agent nog meer geld tegoed heeft.
HHM machtigen de ontvanger-generaal om de wissel te accepteren. De Staten van Holland wordt verzocht hun ontvanger Pieter Reael te gelasten deze wissel te betalen. Later zal met de agent afgerekend worden.