15/08/1629

 
English | Nederlands

15 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM ontbieden Anthonis van Hilten, secretaris van de Staten van Utrecht, ter vergadering te Utrecht. Hem wordt gevraagd gedurende de afwezigheid van hun griffier te notuleren. HHM gaan ervan uit dat de griffier vanavond te Utrecht is, aangezien hij bij de aankomst aanwezig was.

2 HHM verzoeken de Staten van Utrecht enkele personen uit hun midden te benoemen ter ondersteuning van de huidige besprekingen. De Staten van Utrecht zijn hiervan door secretaris Van Hilten op de hoogte gesteld. De Staten benoemen Strick en burgemeester Weede.

3 HHM ontvingen het betrouwbare bericht dat de stad Amersfoort gisteren naar vijandelijke zijde is overgegaan. Ze overwegen hoe ze de steden Naarden, Rhenen en Wijk bij Duurstede kunnen behouden en de plannen van de vijand kunnen verijdelen.
HHM verzoeken en benoemen Meerman en Strick om in allerijl naar het leger nabij 's- Hertogenbosch te reizen om over de voorgevallen moeilijkheden met Z.Exc. te spreken conform de punten van hun mandaat. De Staten van Utrecht wordt verzocht daarbij enkele personen uit hun vergadering te voegen. Daarna wordt de instructie besproken van de doelstellingen van de gecommitteerden van HHM bij Z.Exc., alsmede de bezetting van Naarden, Rhenen en Wijk bij Duurstede en de vraag welke compagnie daar voorlopig naartoe gestuurd moet worden.

4 Denwerden, voormalig schepen te Amersfoort, compareert ter vergadering. Hij deelt bijzonderheden mee over de overgang van Amersfoort en het advies dat hij daartegen heeft ingebracht. Hij is als gevolg daarvan door enkelen uit de magistraat bedreigd.

5 De gecommitteerden van de Gedeputeerden Staten van Utrecht verklaren met de welstand van deze landen voor ogen, van oordeel te zijn dat Naarden met een garnizoen bezet zou moeten worden. Daarvoor zouden enkele compagnieën aan het garnizoen te Amsterdam onttrokken moeten worden, zijnde de dichtstbijzijnde stad en buiten gevaar. Ook zou Wijk bij Duurstede bezet moeten worden door troepen vlakbij gelegen aan de Lek, vallend onder de commissie van graaf Ernst Casimir van Nassau. Wanneer de voorgestelde bezetting wordt afgewezen, zou deze moeten worden opgeschort totdat hierover met Z.Exc. gesproken is.

6 HHM stemmen ermee in kolonel Morgan aan te schrijven te Naarden te blijven. Indien hij al op weg is naar Utrecht dient hij terug te keren naar Naarden tot behoud van die stad, aangezien Amersfoort al door de vijand bezet is. Ze zullen hem de compagnieën van kapitein Lindtseij van tweehonderdzestig koppen en van kapitein Balveren van tweehonderd koppen sturen, met de opdracht alle bomen te vellen, beplantingen en andere obstakels te kappen, alsmede alle wallen en hoogten te slechten om vrij zicht te hebben en de vijand bij het naderen alle voordelen te ontnemen. Daarna zijn uit naam van HHM patenten gedepêcheerd voor de compagnieën. Zij zullen op hun spoedige reis daarheen worden begeleid door commissaris Joost de Vogelaer.

7 De gecommitteerden van de Staten van Utrecht Weede en Nypoordt hebben bij HHM een memorie ingediend met wetenswaardigheden over Utrecht. Ze verzoeken HHM hier goede acht op te slaan.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

8 HHM besluiten alle provincies met uitzondering van Utrecht te berichten over de overgang van de stad Amersfoort naar vijandelijke zijde en tegelijk bij hen aan te dringen op de prompte verschaffing van hun consenten ter betaling van de benodigdheden voor de andere steden. Ook zullen de steden Kampen, Zwolle, Harderwijk, Elburg, Rhenen, Wageningen en Hattem van het verlies op de hoogte worden gesteld, met de aansporing op hun hoede te zijn. HHM zullen nauwlettend toezien op deze steden en alle mogelijke middelen inzetten om een gewelddadige vijandelijke opmars te stuiten.

9 HHM hebben een brief ontvangen van hun gedeputeerden te Arnhem d.d. Arnhem 14 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 Brederode maakt HHM de inhoud van een brief bekend die Z.Exc. gisteren heeft geschreven vanuit het leger voor 's- Hertogenbosch en van twee patenten met het verzoek tien of tenminste vijf compagnieën naar de Hemertse Waard te zenden.
HHM zullen Z.Exc. berichten dat ze het sturen van deze compagnieën in verband met de overgang van de stad Amersfoort opschorten totdat Meerman en Strick hun last aan Z.Exc. bekendgemaakt zullen hebben en HHM daarover hebben gerapporteerd. Het wordt ten zeerste nodig geacht om vanuit Utrecht een wakend oog te laten gaan over alle omringende plaatsen en ook om met het achterhouden van de genoemde compagnieën verdere consternatie te Utrecht te voorkomen.

11 Berck meldt namens de magistraat van Utrecht dat het Huis Ter Eem aan de Eembrug strategisch zeer sterk ligt en dat men daarom rondom kan inunderen.
HHM zullen aan oud-burgemeester Oetges die naar Naarden is vertrokken schrijven het genoemde Huis uit het garnizoen van Naarden door vijftig man te laten bezetten boven de 25 man die daar momenteel verblijven, deze te voorzien van een goede commandant, oorlogsmunitie, levensmiddelen en vooral de landen rondom het Huis te doen inunderen.

12 Willem Gijsbertsz. van Helmert heeft bekendgemaakt dat onder de Utrechtse bevolking het gerucht gaat dat enkele personen van plan zijn de beide kruittorens in brand te steken. De magistraat van Utrecht is hiervan door Berck op de hoogte gesteld, om dit gerucht te kunnen onderzoeken en maatregelen te treffen.

13 Brederode wordt namens HHM vermaand om de wachten te Utrecht en enkele cavaleristen op verkenning te sturen om te berichten over het vijandelijke doen en laten.

14 HHM verzoeken de RvS om informatie over het aantal compagnieën dat te Utrecht in garnizoen ligt, op welke repartitie deze staan en hoeveel zij, alsmede de niet-gerepartieerde compagnieën, nog tegoed hebben.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .