22/08/1629

 
English | Nederlands

22 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen het verzoek om een vrijgeleide van Geerloff Netterhorst, dat wordt ondersteund door een brief van de Staten van Holland d.d. 18 aug., om in de haven van Oostende onbelemmerd de oorlogsschepen van deze landen te kunnen passeren. Het schip van de suppliant was, nadat het door storm was vastgelopen op een zandbank nabij Vlissingen, vlotgetrokken door die van Oostende.
HHM zullen hierover het advies van de Admiraliteit in Zeeland inwinnen.

2 HHM verlengen op diens verzoek de sûreté de corps van Wijnant de Keyser met zes maanden, ingaand bij het aflopen van de vorige. Ondertussen kan hij zijn zaken afhandelen.

3 Ontvangen is een brief van de graaf van Oost-Friesland d.d. Aurich 5/15 aug., met het verzoek aan HHM om die van Emden voor te houden de ridderschap en andere ingezetenen van Oost-Friesland niet de heffing op te leggen waarmee zij het platteland hebben bezwaard. Deze bedraagt wekelijks tussen de 5.000 en 6.000 pond. Er wordt advies gevraagd aan de RvS.

4 Ontvangen is een brief van Johan, graaf van Tilly d.d. Stade 14 aug. met daarnaast een duplicaat van een plakkaat van die van Emden, uitgevaardigd op 30 juli. Daarin bezwaren zij het platteland wekelijks met 5.000 en 6.000 gld. Tilly kan uit naam van de Katholieke Liga deze heffing niet toestaan en verzoekt HHM die van Emden bij de tenuitvoerlegging van dit plakkaat niet te steunen.
HHM zullen de brief met bijlagen voor advies aan de RvS ter hand stellen.

5 Ontvangen is een brief van Thiman van Lintelo, generaal-wachtmeester van de Katholieke Liga d.d. Jever 17/7 augustus.
Er valt geen resolutie.

6 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 11/21 augustus. Zij schrijven onder andere in plaats van de verzochte twee compagnieën haakbusschutters alleen de compagnie van Soppenbrouck hierheen te hebben gezonden.
HHM zullen de gedeputeerden antwoorden zich met deze compagnie tevreden te stellen.

7 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden te velde [voor 's-Hertogenbosch] d.d. 21 aug. met het verzoek om financiële hulp.
Er wordt geen resolutie genomen aangezien de Staten van Holland daarheen 100.000 gld. hebben gestuurd.

8 Brederode deelt ter vergadering mee dat Z.Exc. hem eerder had geschreven dat zodra de compagnieën burgers uit Delft en 's- Gravenhage hier te Utrecht zouden aankomen, hij de compagnieën van kapitein Cassiopijn en die van kapitein Ter Mullen naar Gorinchem zou sturen. Nu de twee compagnieën burgers waren aangekomen verzoekt Brederode om het oordeel van HHM.
Brederode moet de compagnie van Cassiopijn op patent van Z.Exc. naar Gorinchem laten vertrekken en Z.Exc. bekendmaken dat de compagnie van kapitein Ter Mullen hier niet is gekomen met de redenen daarvan. Daarnaast zal hij Z.Exc. in overweging geven de compagnie weer terug te sturen om hieruit een nieuwe compagnie te formeren.

9 Op voorstel van de heren van Holland besluiten HHM de RvS nogmaals te verzoeken het retranchement tussen de Vaartse Rijn en de Hinderdam met spoed en zorgvuldig te versterken, op de door Z.Exc. voorgeschreven wijze.

10 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 21 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

11 In aanwezigheid van de RvS wordt het punt behandeld van de uitoefening van de rechtspraak over de gevangenen, de voormalige burgemeesters te Amersfoort Van Dam en De Goijer. De gedeputeerden van Utrecht verklaren erin te berusten dat de rechtspraak wordt uitgeoefend door de RvS of door personen die HHM daartoe committeren en machtigen. Zij willen echter wel een akte van non-prejuditie met betrekking tot de privileges en rechten van de provincie en stad Utrecht.
HHM machtigen de RvS om de aangevangen procedures tegen de gevangenen te continueren. De Staten van Utrecht alsmede de vroedschappen van de stad zal akte van non-prejuditie worden gedepêcheerd.

12 HHM horen het advies van de RvS op de betaling van de te Utrecht aangenomen konstabels, alsmede op de betaling van de verdedigingswerken in en voor de stad gemaakt sinds de vijandelijke inval op de Veluwe. Verschillende argumenten voor en tegen zijn ingebracht.
HHM zullen hierover pas besluiten na het horen van het rapport van het overleg van de gedeputeerden van Utrecht met de RvS.

13 In aanwezigheid van de RvS wordt de last bestudeerd die gisteren door HHM aan de RvS en Oetges is gegeven met betrekking tot het doorsteken van de dijken, kaden en dammen en met name de opening van het Horstermeer.
Na overleg en met advies van de RvS besluiten HHM vast te houden aan hun resolutie.

14 HHM zullen morgen alhier in de publieke kerk dank laten zeggen voor de grote overwinning op de stad Wezel. 's Avonds zullen tekenen van blijdschap worden getoond. Zij zullen tevens de provincies, landschappen, steden en leden aanschrijven om hetzelfde te doen, met de aanbeveling om op de gebruikelijke plaatsen kanonschoten te lossen. Daarbij moet zuinigheid worden betracht in verband met de schaarste aan buskruit.

15 Buttercooper, uit Arnhem teruggekeerd, rapporteert dat de compagnie van Soppenbroeck in aantocht is. Verder laat hij weten dat het Hof van Gelderland heeft ingestemd met de betaling van zijn quote in de legerlasten, alsmede met de betaling van de ruiters en soldaten die op die provincie gerepartieerd zijn.

16 HHM zullen de boeren in het Oversticht alsmede op de Veluwe verlenging met 48 uur toestaan om hun gewassen in de versterkte steden te brengen. De commandanten van de omliggende en aangrenzende steden van dat gebied zullen hiervan op de hoogte worden gesteld.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

17 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 21 augustus. Hij keurt af dat koren te Rhenen wordt ingevoerd en opgeslagen, omdat dit een zwakke plaats is. De plaats zou een sterke aanval of een zwakke belegering niet doorstaan. Z.Exc. verzoekt ten tweede bericht te ontvangen over de komst van kolonel Ferents.
HHM zullen Z.Exc. terugschrijven wat zij over het binnenhalen van het koren te Rhenen hebben besloten. Daarnaast laten ze weten per brief door resident Aissma op 1 aug. o.s. te zijn bericht dat hij er niet aan twijfelt of kolonel Ferents zou al in Enkhuizen zijn gearriveerd; hij was al op 27 juli vertrokken. Gisteren heeft HHM het bericht ontvangen dat de Staten van Holland commissaris Snouck naar Enkhuizen hebben gezonden, om schepen te huren die het regiment zullen ophalen.

18 Ontvangen is een brief van de Gecommitteerde Raden in het Noorderkwartier d.d. Hoorn 21 aug., alsmede een brief van de burgemeesters en raden van Enkhuizen d.d. 1 augustus. Beiden verzoeken Elburg van een compagnie of twee te voorzien.
HHM zullen terugschrijven dat op de situatie van Elburg wordt gelet. Ze hebben al hebben geschreven daarheen volk te zenden.

19 HHM overleggen over de vraag of de twee patenten van graaf Ernst Casimir van Nassau om daarop twee compagnieën te lichten te Zwolle, moeten doorgaan of niet. Een van deze compagnieën zou naar Muiden en de andere naar Vreeland moeten worden gebracht.
HHM zullen de genoemde patenten naar Zwolle zenden. Daartegen maakt Tercuilen ernstige bezwaren.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .