26/08/1629

 
English | Nederlands

26 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 25 aug., met het verzoek het regiment van kolonel Ferents naar het leger te zenden.
Er wordt geen resolutie genomen.

2 Ontvangen is een brief met bijlage van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. aldaar 25 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Ontvangen is een brief met berichten van Eck, commandant te Wageningen d.d. aldaar 24 aug., met een post datum van 25 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief van Hautein d.d. Vreeswijk verleden nacht. Hij heeft in opdracht van HHM tweehonderd man naar Culemborg laten marcheren.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een brief d.d. Emmerik [Emmerich] 4 aug. van kapitein Hessel, commandant te Emmerik in afwezigheid van de heer van Diden. Hij klaagt over de slechte gesteldheid van de fortificatiewerken en het magazijn aldaar. Hij verzoekt HHM om orders.
Deze brief met bijlagen zullen aan de RvS ter hand worden gesteld om op de genoemde punten te beslissen.

6 Gehoord wordt het rapport van de RvS, dat hij niet tot overeenstemming is gekomen met Holck om binnen drie weken tweeduizend geoefende en goedbewapende soldaten op de voor het land geldende voet in dienst te nemen, tegen 8 gld. loop- en transportgeld per man.
HHM machtigen de RvS met Holk de voor het land beste en de voordeligste overeenkomst te treffen.

7 Ontvangen is een brief d.d. Amersfoort 25 aug. van Berck, met daarnaast een lijst van de magistraat die aldaar namens de koning van Spanje is aangesteld. De brief bevat een verzoek aan HHM opdracht te geven tot de betaling van de fortificatiewerken die overste Erentruiter van plan is aldaar ter hand te nemen, en hun oordeel te geven op het verzoek van de schout van Nijkerk om een trompetter naar het volk van Montecuculi te sturen, om hun wagens en paarden los te krijgen.
Een beslissing wordt opgeschort.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .