29/08/1629

 
English | Nederlands

29 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Zonder enige twijfel als gevolg van de gebeurtenissen heeft in tegenstelling tot wat in de resolutie van 20 juli was bepaald binnen zes weken slechts de helft van de resterende vloot onder generaal Lonck zee kunnen kiezen.
HHM besluiten de tijd van de afloting van een derde van de bewindhebbers van de WIC met een maand te verlengen, totdat het genoemde resterende deel van de vloot is uitgevaren.

2 De burgemeesters van Hattem verzoeken HHM de werkbazen te betalen die enkele werken nabij Hattem hebben gemaakt.
Dit verzoek zal voor een beslissing aan de RvS ter hand worden gesteld.

3 Ontvangen is een brief van Z.Exc. vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 28 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Gelezen worden de verzoeken van kapitein Durfort, Van Waes en ritmeester Rouillac om betaling van de achterstallen.
HHM machtigen de RvS deze betaling te regelen.

5 Gelezen worden de verzoeken van de molenaar te Doorn, alsmede van die te Zeist om de spillen die uit hun molens zijn gelicht weer te mogen aanbrengen.
HHM kunnen hierop niet ingaan.

6 Op verzoek van president Strick zullen HHM D'Ablijn een akte van neutraliteit verlenen om zich in Zevenbergen te vestigen.

7 Aangezien de vijand de veroverde schans tegenover Wijhe nu heeft verlaten, besluiten HHM te zullen schrijven aan kapitein Brant, momenteel commandant te Deventer, om de schans te bezetten met krijgsvolk, deze te voorzien van een goed officier en het benodigde uit het magazijn aldaar te halen.

8 Ter vergadering wordt bekendgemaakt dat de rijswaarden tussen Wijk bij Duurstede en Arnhem aan weerszijden van de Lek niet afdoende zijn gekapt, waardoor de vijand ruim gelegenheid wordt geboden in de Betuwe door te breken.
HHM machtigen de RvS de rijswaarden zonder ruggespraak te doen kappen, zoals eerder de rijswaarden aan weerszijden van de Lek tussen Vreeswijk en Wijk bij Duurstede. Dit zal aan het Hof van Gelderland bekend worden gemaakt. Rensen en Lochteren verklaren hiermee niet te kunnen instemmen. Zij moeten dit eerst met hun principalen bespreken.

9 Ontvangen is een brief d.d. Freren 12 aug. van de gedeputeerden van de ridderschap van het graafschap Lingen die de Staten van hun landen vertegenwoordigen. Zij klagen erover dat die van Emden hun collega Ernst Mulert ten Grommesmolen te Emden hebben laten arresteren, enkel omdat de soldaten van het garnizoen te Lingen enkele burgers en inwoners van Emden gevangengenomen hebben. Ze verzoeken HHM de genoemde burgemeesters te schrijven Ernst zonder kosten te ontslaan.
Deze brief zal met de bijlagen voor onderzoek en advies ter hand worden gesteld aan de RvS.

10 Ter vergadering wordt meegedeeld dat de boekweit op het veld op de Veluwe alsmede in het Oversticht dit seizoen is gerijpt en klaar is om te worden geoogst.
HHM zullen schrijven aan de commandanten te Harderwijk, Elburg, Wageningen, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Naarden en Amersfoort de boeren eraan te houden hun boekweit in allerijl te oogsten en in de besloten steden of op andere vaste plaatsen te brengen, opdat deze niet in vijandelijke handen valt.

11 President Strick deelt ter vergadering mee dat de provincie Utrecht in verband met de huidige moeilijke situatie bereid is zich in te zetten voor het landsbelang. Utrecht gaat ermee akkoord 150.000 gld. voor te schieten ter betaling van de fortificatiewerken die in deze tijd te Utrecht, in de andere steden en op het platteland van Utrecht gemaakt zijn of nog gemaakt zullen worden, alsmede de daarvoor benodigde oorlogsammunitie, materialen en de officieren met het volk, op voorwaarde dat deze betaling wordt verrekend met haar ordinaris en extraordinaris consenten.
Een beslissing wordt opgeschort.

12 Willem Versteech, stempelsnijder, verzoekt om betaling voor het snijden van het stempel van de triomfpenning naar aanleiding van de zilvervloot veroverd door wijlen admiraal Piet Heyn, het fatsoen van twee gouden penningen waarvan de materialen aan de suppliant zijn betaald, alsmede van de reis- en verblijfskosten die de suppliant in dit kader heeft gemaakt.
De suppliant krijgt 250 gld., waarvan het bedrag dat hij met een eerdere ordonnantie aan materialen teveel heeft ontvangen, wordt afgetrokken.

13 Adriaen Jansz. Bosch uit Wijk wordt benoemd tot commies ter recherche te Wezel. Zijn akte van commissie zal worden achtergehouden totdat op de andere ambten en ambtenaren is besloten die als gevolg van de overgang van Wezel vacant zijn geworden.

14 De gedeputeerden van Holland hebben er nogmaals bij de gedeputeerden van de provincie Utrecht op aangedrongen de verandering of de vernieuwing van de magistraat te Amersfoort niet te behandelen buiten medeweten van deze vergadering. Mocht dat al wel gebeurd zijn, dan verzoeken zij daarvan op de hoogte te worden gebracht.

15 Ter vergadering compareert secretaris Huigens. Hij heeft HHM laten weten dat de RvS met overste Herten heeft onderhandeld over de werving binnen een maand van zestienhonderd of achttienhonderd man in dienst van het land. Herten maakt aanspraak op 6 gld. loopgeld. Hij zou zijn loopplaats willen hebben nabij 's- Heerenberg. Ten derde zou het land hem moeten voorzien van wapens voor het volk. Huigens vraagt het oordeel van HHM, met daarbij de verklaring dat de RvS Herten 5 gld. loopgeld wil toekennen voor iedere man die hij in dienst neemt.
HHM oordelen dat de RvS de onderhandelingen met overste Herten moet afbreken.

16 Ter vergadering compareert Brederode. Hij laat HHM weten dat Z.Exc. hem op diens verzoek heeft toegestaan een reis naar het leger te maken, op voorwaarde dat HHM hiervan in kennis worden gesteld. Hij was van plan te vertrekken om zich te dechargeren van hetgene hier binnen Utrecht was gebeurd gedurende de overkomst van de vijand op de Veluwe. De gedeputeerden van Holland zijn eveneens van plan enkelen uit hun midden naar Z.Exc. te zenden om te rapporteren over hetgene tijdens de vergadering van HHM te Utrecht is voorgevallen.
Er wordt geen resolutie genomen.

17 Lantslot en Oosterum zijn op het aanschrijven van Berck, gisteren president, teruggekeerd. Hun wordt aangezegd geen bezit te nemen van het kantoor te Wezel, voordat daarop door HHM met kennis van zaken is besloten.

18 De RvS , ter vergadering aanwezig, wordt nogmaals dringend verzocht conform de resolutie van HHM het retranchement van de Vaartse Rijn af tot de Hinderdam te voltooien, op de voet en volgens de richtlijnen van Z.Exc.
De Raad zal dit naar vermogen doen.

19 Ontvangen is een brief van de Staten van Zeeland d.d. Middelburg 20 juli, alsmede een door Moermont bij de Staten ingediende zaak. Zij verzoeken HHM de Raad van Brabant op te dragen Moermont ongemolesteerd te laten en de executie van het door de RvS op 1 juni 1629 in de zaak tussen Moermont en de Amsterdamse koopman Harmen Goris gewezen vonnis op te schorten.
HHM besluiten hierover informatie in te winnen bij de Raad en ondertussen de executie op te schorten. Zij zullen tevens een akte verlenen die alle onder de Raad ressorterende drossaards, schouten et cetera, opdraagt geen arresten, executies en andere beroepen op de goederen van de heer van Moermont te behandelen, noch te gedogen dat executorialen worden aangeplakt.

20 Ontvangen is een schriftelijk antwoord van de Heren Zeventien d.d. Amsterdam 27 aug. op de brief van HHM van 20 augustus. Daarin wordt tegenover de klagende participanten in Zeeland staande gehouden dat contractatie op zichzelf voordeliger is voor de Compagnie dan een publieke veiling.
HHM zullen de vergadering alsmede de klagende participanten in Zeeland aanschrijven uit hun midden enkele personen te benoemen om ten overstaan van de vergadering van HHM van 10 sept. aanstaande te verschijnen om over en weer over de verkoopwijze te worden gehoord. Vervolgens zal hierover door HHM worden beslist.
Vosbergen verklaart hierop dat de bewindhebbers verboden dient te worden contractatie ondertussen op te schorten, als dit inmiddels niet al is geschied. Indien dit al wel is geschied, mag de provincie Zeeland dit niet laten voortduren.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

21 HHM lezen het verzoek van Jan Roler, Dirck Muller en Pieter Muller, dat wordt ondersteund door een brief van Z.Exc. geschreven voor 's-Hertogenbosch d.d. 27 augustus. Ze verzoeken ter beloning van hun goede diensten bij de verovering van Wezel alimentatie voor hun vrouwen en kinderen, en verder om te worden begunstigd met ambten die HHM geschikt achten.
HHM zullen deze brief met het verzoek voor advies ter hand stellen aan de RvS.

22 Ontvangen is een brief met berichten van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. Arnhem 18/28 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

23 Ontvangen is een schriftelijk antwoord van stadhouder graaf Ernst Casimir van Nassau d.d. Arnhem 28 aug. geschreven naar aanleiding van de brief van HHM van daags ervoor.
Er wordt geen resolutie genomen.

24 De RvS heeft HHM laten weten dat de heer van Vuerse aanbiedt tweehonderd soldaten met vuurroers op de vastgestelde voet en voorwaarden in dienst van het land aan te nemen.
Dit wordt in beraad gehouden.

25 De gedeputeerden van Holland geven HHM in overweging om in verband met het terugtrekken van de vijand naar Dieren, te besluiten de bewapende sloepen ter beveiliging van de Vecht af te danken.
Een beslissing wordt opgeschort.

26 Lochteren maakt ter vergadering bekend dat de compagnieën die te Zutphen garnizoen houden, zwakker zullen zijn als de commissie inhoudt dat behalve de honderdtachtig vuurroers voor de aanval op Wezel, ook vijftig musketiers naar Bredevoort en nog vijftig ter bezetting van het kasteel Nijenbeek uitgezonden worden. Ze verzoeken aan graaf Ernst Casimir van Nassau te schrijven te letten op de nadere bezetting van de genoemde plaatsen.
HHM zullen aan de graaf schrijven dat indien hij gewaar wordt dat graaf Hendrik van den Bergh met zijn leger Zutphen of een nabijgelegen stad aanvalt, HHM erop vertrouwen dat de graaf daarop een waakzaam oog houdt en de garnizoenen van deze steden naar gelang de situatie versterkt.

27 De RvS maakt HHM bekend dat hem per brief van Z.Exc. d.d. 28 aug. alsmede door het rapport van ingenieur Vleugels bericht is dat Z.Exc. meent dat het retranchement van de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam behoort te worden aangelegd op 24 voet onderaan en zestien voet bovenop de kruin, zes voet boven het maaiveld en daarbovenop nog een borstwering van zes voet.
HHM verzoeken de RvS om advies.

28 Na overleg besluiten HHM de thesaurier-generaal op te roepen om van Arnhem naar Utrecht te komen en zich bij de RvS te vervoegen, omdat dagelijks veel zaken aan de orde komen waarover zijn oordeel en leiding verlangd worden.

29 HHM lezen een staat van de soldij voor de laatste extraordinaris lichting.
Het onderzoek hiernaar wordt opgeschort.

30 De Gecommitteerde Raden van Zeeland schrijven d.d. Middelburg 27 aug. dat de presiderende kamer van de WIC heeft aangenomen om op 6 sept. de vergadering van de Heren Negentien te beschrijven om met een last te besluiten over de verzochte lening en onderpanding van de 400.000 pond op de akties die het land in de Compagnie toekomen.
HHM zullen aan de WIC ter Kamer Amsterdam , op de Maze , het Noorderkwartier en Stad en Lande schrijven hun gedeputeerden zich precies aan de bestemde dag te laten houden.

31 De gecommitteerde raden van de Admiraliteit in Zeeland antwoorden d.d. Middelburg 2...2 aug. op de brief van HHM van 22 aug. er geen probleem in te zien Geerloff Nettelhorst een vrijgeleide te verlenen om zijn schip langs de oorlogsschepen van deze landen te laten varen. Dit schip was door storm afgedreven en op een zandbank nabij Vlissingen terechtgekomen. Die van Oostende hadden het schip daar vanaf gehaald en naar hun haven gebracht.
Hiermee wordt ingestemd. HHM besluiten voor het schip een vrijgeleide te depêcheren.

32 Door de gedeputeerden van Utrecht wordt nogmaals opening van zaken gegeven over de verschaffing van de 150.000 pond voor het maken van de werken die eerder gemaakt zijn aan en nabij Utrecht en de andere steden in deze provincie, op voorwaarde dat dit wordt gekort op de consenten.
Een beslissing wordt opgeschort.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 Het laatste cijfer van de datum is onleesbaar.