31/08/1629

 
English | Nederlands

31 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

2

1 President Strick deelt mee dat overste Ferents er om verschillende redenen sterk op aandringt met zijn regiment naar het leger voor 's- Hertogenbosch te worden gestuurd. Daartegen is ingebracht dat het regiment nog niet in die staat is dat het met het meeste voordeel voor het land daarheen kan worden gestuurd.
Warmont, Bruninx en Eysinga zullen naar het leger gaan om Z.Exc. op de hoogte te stellen van zowel de aankomst te Utrecht als de toestand van het genoemde regiment. Z.Exc. kan dan of de vier compagnieën van kolonel Hal met het regiment van Claus Diderick, of het regiment van Ferents aan zijn leger toevoegen. Voor de troepen van zijn keuze zal hij vervolgens patent moeten toezenden.

3

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

2 Ontvangen is een vanuit Vreeswijk geschreven, ongedateerde brief van Hautein. Hij wil graag van HHM weten wie nu het wachtwoord zal bekendmaken voor het gebied tussen de Vaartse Rijn en Culemborg, aangezien kolonel Hauterives vertrokken is en hij dat deed voor zijn vertrek. Indien HHM willen dat Hautein hetzelfde doet, zouden zij iemand moeten aanstellen als sergeant-majoor. Hij stelt de heer van Vuyrst voor.
Deze brief zal de RvS voor onderzoek en advies ter hand worden gesteld.

3 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. aldaar 20/30 augustus. Deze houdt onder andere in dat zij erin toestemmen twee compagnieën cavalerie en vier infanterie onder Rhenen, naar Vianen te laten gaan en majoor Veer daarbij te voegen. Ten tweede brengen zij in herinnering wat zij over de verdrijving van de jezuïeten, papen en studenten op 22 aug. uit Emmerik [Emmerich] hebben geschreven.
Deze brief gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

4 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft d.d. aldaar 29 aug. met goedkeuring van HHM te hebben besloten goederen en koopwaar naar Wezel te laten gaan tegen betaling van de rechten die voor Emmerik [Emmerich] en Rees gelden. Wel moet waarborg worden gesteld dat de koopwaar uitsluitend naar Wezel wordt gebracht. De waarborg moet binnen korte tijd worden gezuiverd.
HHM zullen deze regel voorlopig laten navolgen totdat is besloten over de goederen die stroomopwaarts over de Rijn gaan. De waarborg moet binnen twee maanden worden afgetekend, tenzij blijkt dat de schepen door een ongelukkig toeval Wezel binnen deze tijd niet kunnen bereiken.

5 HHM lezen het verzoek van de naaste vrienden van Ernst Mulaerdt tho der Gromsmeulen, gedetineerd te Emden als tegenmaatregel voor hetgeen het garnizoen van Lingen de burgers in deze stad geregeld aandoet. Ze verzoeken die van de ridderschap en de grote landeigenaren van het ambt Lingen 1 okt. op te roepen, om ten overstaan van de gedeputeerden van Emden te worden gehoord, met als doel een akkoord. Mulaerdt zou in de tussentijd uit zijn gevangenschap moeten worden ontslagen.
HHM zullen dit verzoek voor advies aan de RvS overhandigen.

6 Hendrick Spegman, koopman te Stralsund, verzoekt om betaling van een wisselbrief van 2.000 rijksdaalder, getrokken door commissaris Cracou in januari en vervallen in mei.
HHM machtigen de RvS de betaling te regelen.

7 Het aanbod van een edelman uit de provincie Utrecht om binnen korte tijd een compagnie van tweehonderd of meer koppen te werven wordt voor advies voorgelegd aan de RvS.

8 Ontvangen is een brief met berichten van overste Erentruiter vanuit Amersfoort, met het verzoek om de stad te mogen versterken.
Een beslissing wordt opgeschort.

9 Hendrick ten Velde, koopman te Amsterdam, vraagt of een schip dat de kanselier van Noorwegen toebehoort en door storm en onweer in Oostende terecht is gekomen, weer mag vertrekken zonder dat de oorlogsschepen van deze landen het schade toebrengen.
Dit verzoek gaat voor advies naar de Admiraliteit in Zeeland .

10 De Gecommitteerde Raden van Zeeland verzoeken d.d. Middelburg 26 aug. de schadelijke verkoop bij contractatie [door de Heren Zeventien] te beëindigen en te vervangen door een publieke veiling naar het voorbeeld van andere Compagnieën. Ze verklaren dat indien de Heren Zeventien de contractatie voortzetten, de Staten van Zeeland niet van plan zijn de contractanten de goederen te laten volgen die zich thans in hun provincie bevinden.
HHM stellen een besluit uit totdat de voor 10 sept. opgeroepen afgevaardigden van zowel de bewindhebbers als de klagende participanten in Zeeland op dit punt zijn gehoord.

11 Uit naam van de brouwers, bakkers en andere neringdoende ingezetenen van Utrecht wordt ter vergadering gewezen op de hinder die zij in hun nering ondervinden van de sluiting van de Hinderdam.
HHM machtigen de RvS om ten aanzien van het openen en het sluiten van de Hinderdam maatregelen te treffen met de minste schade voor het algemeen belang en het meeste gemak voor de ingezetenen van Utrecht.

12 Harman Crabbe is onder een publieke belofte naar deze landen gekomen, maar toch gevangengezet op grond van een door Jan Jansz. van Coesvelt van het Hof van Holland verkregen arrestatiebevel.
HHM besluiten op het verzoek van Crabbe het Hof te zullen schrijven Crabbe geen onrecht te doen.

13 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 30 aug. over de brief van Z.Exc. aan HHM d.d. 27 aug. ten gunste van Pieter en Dirck Muller en Jan Rolaer. Zij zijn de voornaamste aanvoerders geweest van de aanval op Wezel. De liefde en trouw die zij deze staat hebben betoond en ook het belang van de dienst die zij dit land in deze tijd hebben bewezen, zijn door de RvS in aanmerking genomen. Anderen zouden door hun voorbeeld aangemoedigd kunnen worden tot gelijke daden.
HHM besluiten genoemde personen elk de eenmalige som van 1.000 gld. toe te kennen, prompt te betalen door ontvanger-generaal Doublet. Daarnaast krijgen zij een gouden medaille ter waarde van 100 gld. als aandenken. Ook zullen zij hun leven lang jaarlijks 600 gld. ontvangen, ten laste van het Admiraliteitscollege waaronder het kantoor van de konvooien en licenten te Wezel valt. Ze worden aanbevolen voor benoemingen in ambten waarvoor zij geschikt zijn. Indien zij allen of een van hen bereid is krijgsdienst te vervullen, zal dit worden aanbevolen met een voorschrijven aan Z.Exc.

14 Aangezien Z.Exc. diverse keren de versterking aan de Grebbe van de Rijn tot aan de Zuiderzee heeft aanbevolen, verzoeken HHM de RvS de Grebbe in ogenschouw te gaan nemen. De raden moeten personen horen die verstand hebben van de staat van de fortificaties en de Grebbe. Nadat hierover is gerapporteerd zal worden besloten.

15 Ter vergadering compareert ambassadeur De Beaugij. Hij maakt HHM bekend dat zijn serieuze en herhaalde aanbeveling naar aanleiding van het verzoek van deze staat, de koning van Frankrijk ertoe heeft bewogen per brief d.d. 16 aug. aan De Beaugij te schrijven dat hij HHM mag verzekeren van de genegenheid van de koning. Hij zal deze staat steunen, maar om daar daadwerkelijk toe te kunnen overgaan wacht hij eerst de komst af van Richelieu en Fiat, om te bepalen uit welke middelen die steun moet komen. De Beaugij twijfelt er niet aan of de resolutie zal binnenkort effect sorteren.
HHM bedanken de ambassadeur omstandig.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 In de marge staat dat dit deel van de zitting 's ochtends vroeg plaats heeft gevonden.
3 In de marge staat dat dit deel van de vergadering is begonnen " ten 9. uren".