06/09/1629

 
English | Nederlands

06 - 09 - 1629

1

Presentielijst:

Resoluties:

1 De gedeputeerden van Holland tonen ter vergadering het contraprotest d.d. Utrecht 6 sept. waarvan zij gisteren spraken. Besloten wordt de tekst in te voegen. 2
De gecommitteerden van de provincie Holland hebben de verklaring van de Staten van Utrecht van 25 aug. o.s. betreffende de fortificatie van de stad Utrecht (die na lang aanhouden op 6 sept. n.s. is ingediend) onderzocht. De gecommitteerden van Holland vinden het merkwaardig dat de heren van Utrecht de inspanningen van de Staten van Holland aangaande hun diverse verzoeken zo slecht opvatten. Zij moesten vele Hollandse burgers sturen ter verdediging van Utrecht, veel Hollandse boeren aan de landbouw onttrekken en dwingen op diverse plaatsen in Utrecht te gaan werken en veel krijgsvolk op de been brengen ter bescherming van die provincie. Hun bijdrage in die kosten is 58 procent en bezwaart de provincie Holland met miljoenen. Dan zijn ook nog veel gedeputeerden met de Staten-Generaal naar Utrecht gezonden, ter versterking en bemoediging. De gedeputeerden van Utrecht wrijven de andere provincies ten onrechte aan met twisten de fortificatiewerken aan de stad Utrecht te hebben getraineerd en verwaarloosd, terwijl zij eigenlijk wel weten dat van de andere provincies en voornamelijk van Holland het uiterste is gevraagd. Daarom heeft Holland bij Z.Exc. geklaagd over Utrecht, dat zelf de werken traineert en ten onrechte zichzelf als grensgebied beschouwt nu de vijand zich daar heeft vertoond. Utrecht mag zich niet op een lijn stellen met Gelderland en Overijssel, die de vijand dagelijks en continu voor hun steden hebben. Holland protesteert tegen de Utrechtse bewering dat het in de Unie wordt benadeeld. Holland moet zijn grenzen op meer plaatsen versterken dan Utrecht groot is en bovendien heeft de vijand zich daar niet een enkele keer laten zien, maar dagelijks en vele jaren achtereen. Toch draagt die provincie daarvoor alleen de kosten, zonder hulp van andere provincies of ook maar een duit van Utrecht te krijgen. De Hollandse gedeputeerden verwonderen zich er dan ook over dat hetgene hun principalen voor de gemene zaak doen zo verkeerd wordt uitgelegd. Holland eist niets dat tegen de soevereiniteit van Utrecht of van een andere provincie ingaat, noch belast deze provincie de andere provincies meer dan zichzelf. Men wil Utrecht wel laten begaan met de fortificatie van de stad, met advies en instemming van Z.Exc., maar op voorwaarde dat deze schriftelijke reactie in het register wordt opgenomen. Zij dient als bewijs dat gedaan is wat men van oude, vertrouwde bondgenoten mag vergen of verwachten.

2 Ontvangen zijn brieven van: Reinier van Golstein d.d. Harderwijk 4 sept.; Haga d.d. Constantinopel [Istanbul] 7 juli; Oosterwyck d.d. Venetië 17 aug. (met enkele bijlagen) en van Aissma d.d. Hamburg 15 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Ontvangen is een brief van Eck d.d. Wageningen 5 sept. met de mededeling dat hij een tamboer uit het keizerlijke leger stuurt, met geld om enkele gevangenen te Utrecht los te kopen.
De tamboer zal worden gearresteerd en daarna volgens krijgsgebruik, weggeleid.

4 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden te velde voor 's- Hertogenbosch d.d. 4 sept. met onder andere een verzoek om geld.
Er wordt geen resolutie genomen omdat hierover al eerder is besloten.

5 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 4 sept. en daarnaast een brief aan hen van de gedeputeerden te Wezel, met een verzoek om financiële steun.
Deze brieven zullen voor advies aan de RvS ter hand worden gesteld.

6 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden te Arnhem d.d. 26 aug. o.s. en daarnaast een duplicaat van een brief van graaf Hendrik van den Bergh aan graaf Jan van Nassau.
Er wordt geen resolutie genomen.

7 Herberts en De Groot zullen naar Rotterdam te reizen om de heren van het gerecht ertoe te bewegen de gevangene Jan Leendertsz. Schouten en eventuele medeplichtigen met een akte van non-prejuditie hierheen te sturen.

8 Weede en Rode hebben ter vergadering een extract getoond uit de door de Gedeputeerde Staten van Utrecht op 26 aug. o.s. genomen resoluties. Die van de stad Utrecht verklaarden op behagen van hun principalen met de resolutie van gisterenavond te hebben ingestemd. Die lieten vervolgens weten zich hierin te schikken mits wordt toegevoegd dat de onkosten van de fortificaties in mindering zullen worden gebracht op de consenten.
HHM verklaren gisteren de resolutie van de gedeputeerden van Utrecht te hebben aanvaard. Het extract moet niet deze vergadering worden voorgelegd, maar die van de Staten van Utrecht .

9 Vosbergen rapporteert ter vergadering dat enkele predikanten hem hebben bekendgemaakt dat bij de capitulatie van 's- Hertogenbosch goede zorg gedragen moet worden voor de uitoefening van de gereformeerde religie binnen deze stad en het eronder ressorterende platteland.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 De gedeputeerden van de provincie Utrecht verzoeken nadrukkelijk Amersfoort vanwege de Generaliteit te voorzien van oorlogsmunitie, kanonnen en geld voor de fortificatiewerken.
Alvorens te besluiten winnen HHM hierover het advies in van de RvS.

11 HHM machtigen de RvS conform de eerdere resolutie met assistentie van ingenieur Van den Bosch de situatie van de Grebbe te inspecteren en daarover te rapporteren.
De gedeputeerden van Utrecht zullen daarbij enkele personen uit hun midden voegen die goed bekend zijn in dat kwartier, om ingeval van nood daarover inlichtingen te verschaffen.

12 Op het voorstel van de gedeputeerden van Utrecht besluiten HHM dat kapitein Rheede met zijn compagnieën van Rhenen naar het Huis Ter Eem zal worden geleid conform het daartoe verleende patent van graaf Ernst Casimir van Nassau. Daarvoor in de plaats zal een oude, door HHM en Brederode aan te wijzen compagnie worden gezonden.

13 Gehoord wordt het bericht van ontvanger Doublet op het verzoek van Pauwel de Willem om betaling van 2.000 rijksdaalder die ten behoeve van het garnizoen in Glückstadt is verstrekt, alsmede op het verzoek van Henderick Spengman, die restitutie verzoekt van 2.000 rijksdaalder die door commissaris Cracou op wissel zijn getrokken ter betaling van het aan die van Stralsund beloofde subsidie.
HHM zullen schrijven aan de provincies die in gebreke blijven voor wat betreft het subsidie voor de koning van Denemarken, alsmede die achter zijn met de betaling van de 30.000 gld. die Stralsund zijn toegekend. Zij moeten hun quoten zo snel mogelijk verschaffen ter betaling van de supplianten.

14 Ontvanger-generaal Doublet deelt HHM mee dat de RvS de Gecommitteerde Raden van Holland een akte hadden toegestuurd om daarmee uit het geld van de WIC 100.000 gld. op te nemen, met de bedoeling daarvan 60.000 gld. naar het leger te zenden en 20.000 naar Arnhem en Wezel. De resterende 20.000 gld. zal hier worden gehouden ter betaling van allerlei onkosten. De Gecommitteerde Raden hebben dit geëxcuseerd. Ze vinden dat het hele bedrag van 50.000 gld. [sic] naar het leger moet, waarvoor zij een akte van de RvS verlangen. Ze verzoeken HHM zich hierover uit te spreken.
Een resolutie wordt opgeschort.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 Geïnsereerd door een klerk in S.G. 54 en gedrukt: Aitzema, S. & O. kwarto II, 954-955/folio I, 917-918.