09/10/1629

 
English | Nederlands

09 - 10 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen de attestatie van kolonel Morgan die het commando voerde te Naarden en de omringende plaatsen toen de vijand op de Veluwe was. Morgan verklaart dat hij vijf weken en drie dagen gebruik heeft gemaakt van de diensten van ingenieur Jacob van Ham. Hij verzoekt HHM de ingenieur te betalen.
HHM laten de RvS hierover beslissen.

2 Ontvangen is een brief met berichten van ambassadeur Joachimi d.d. Londen 1 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 HHM staan Willem Muilman, burger en koopman te Amsterdam, de uitvoer van tien of twaalf masten naar Genua en Livorno toe. Wel moeten de rechten van het land worden betaald en borg worden gesteld op het kantoor van de Admiraliteit te Amsterdam . Ook moet hij beloven dat de masten nergens anders geleverd en gebruikt zullen worden.
De suppliant wordt gelast binnen zes maanden de borg te zuiveren.

4 Ter vergadering compareren dr. jur. Johan van der Knippenburg en Justin de Beijer, afgezanten van Wezel. Ze hebben eerst mondeling en daarna schriftelijk de inhoud van een duplicaat van een brief d.d. Wezel 3 okt. weergegeven. Daarin wordt onder andere gesteld dat de gouverneur aldaar op initiatief van de krijgsraad, tegen de wil van de magistraat, zekere artikelen heeft doen opstellen. Dadelijk na de publicatie van deze artikelen hebben de soldaten onder voorwendsel vijandelijke goederen te zoeken verschillende huizen gevisiteerd en de burgers en hun vrouwen met geweld gedwongen kisten en kasten te openen. Ze hebben alles wat de vijand toebehoort daaruit genomen, daarbij echter ook de burgers schade en verlies van persoonlijke bezittingen berokkenend. De burgerij heeft haar afkeuring laten blijken en is verbitterd. Ettelijke burgers hebben afgesproken zich gewapenderhand te verzetten en slag te leveren met de soldaten. De afgezanten verzoeken HHM de genoemde maatregelen in allerijl af te schaffen om verder onheil en ongemak te voorkomen. Hierover wordt gesproken in het bijzijn van de RvS .
De RvS zal twee personen uit zijn midden benoemen om in allerijl naar Wezel te reizen teneinde de verhitte gemoederen van de burgerij te kalmeren en de magistraat te verzekeren van de goede intenties van deze staat. Zij moeten daarbij verklaren dat HHM hen bevestigen in hun rechten en privileges. Zij moeten zich over alle gebeurtenissen binnen Wezel informeren, de inbreuk op de privileges van de stad herstellen en teruggeven wat de burgers en ingezetenen ten onrechte is afgenomen. De gouverneur zal worden aangezegd verder af te zien van deze handelwijze zonder voorkennis en opdracht van de RvS.
Deze resolutie is de binnengeroepen afgezanten bekendgemaakt, die HHM bedanken. Ze hebben HHM gevraagd enkele afzonderlijke zaken waarop zij gelast zijn bij de RvS onder de aandacht te brengen, om hun commissarissen daarover te kunnen instrueren.

5 HHM lezen het verzoek van Lazare Beyart, eerder predikant in de Franse kerk te Breda. Hij verzoekt te worden ingezet te 's- Hertogenbosch op voorwaarde dat HHM hem voorzien van een eerlijk traktement, waarmee hij in het onderhoud van zijn grote familie kan voorzien.
Dit verzoek zal voor advies aan de RvS ter hand worden gesteld.

6 HHM lezen het herhaald verzoek van Hendrick Spengman, koopman te Stralsund, om betaling van 2.000 rijksdaalder die hij op wissel heeft betaald aan commissaris Cracou ter betaling van de 30.000 pond, in 1628 door HHM als subsidie beloofd aan Stralsund.
Ontvanger-generaal Doublet laat weten dat hiervoor geen geld in voorraad is vanwege de achterstallen van de provincies.
HHM machtigen Doublet om 5.000 gld. te lenen ten laste van de in gebreke blijvende provincies ter betaling van de wissel van 2.000 rijksdaalder.

7 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van het Kwartier van Nijmegen d.d. Nijmegen 26 sept. o.s. Daarin staat dat zij in de maand juli twee grote kaagschuiten hebben aangenomen ter bezetting van de passage over de Waal nabij de Kekerdom en te Pannerden. Daarvan hebben zij Z.Exc. en de gedeputeerden te velde op de hoogte gesteld, die ermee akkoord gingen. De gedeputeerden vragen HHM of ze deze kaagschuiten langer in dienst willen houden of willen afdanken.
HHM zenden een duplicaat van deze brief voor een beslissing aan graaf Ernst Casimir van Nassau en de gedeputeerden te Arnhem.

8 Het verzoek van Lambert Lambertsz., dat wordt ondersteund door een brief van de gedeputeerden van HHM te Arnhem om uit de Verenigde Nederlanden alsmede uit Hetter bij Emmerik [Emmerich] en Rees honderdtwintig vette beesten naar neutrale landen te mogen drijven, wordt afgewezen.

9 Ontvangen is een brief met berichten van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 6 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 HHM bestuderen de op 5 okt. schriftelijk ingediende propositie van de gedeputeerden van de graaf van Oost-Friesland.
Deze propositie gaat naar de RvS voor advies.

11 HHM lezen het verzoek van Pierre de Thosse en consorten, kooplieden te Calais. Zij laten weten dat de Admiraliteit in het Noorderkwartier ondanks de resolutie van HHM van 25 aug. buiten medeweten en in afwezigheid van de supplianten of hun commiezen, de gevorderde wijnen tegen zeer lage prijzen hebben verkocht. De commiezen van de supplianten hebben daartegen op 20 sept. geprotesteerd. Zij hebben vooralsnog niet de schamele opbrengst van de wijnen kunnen verkrijgen. Ze verzoeken HHM de Admiraliteit op te dragen conform de resolutie onverminderd en zonder schade voortvloeiend uit de genoemde protestatie de commiezen van de supplianten ten minste onder borgstelling de opbrengst van de wijnen te doen toekomen.
HHM besluiten het College te ordonneren de supplianten of hun gemachtigden het geld van de wijnen te betalen na voldoende borgstelling het geld terug te geven, indien dat naderhand nodig mocht blijken.

12 De beschikking op het verzoek van verschillende Fransen die de schepen terug willen hebben die door hen in de haven van Vlaanderen zijn gekocht en die door de schepen van deze landen op zee zijn aangevallen, wordt uitgesteld totdat de adviezen van de Admiraliteiten te Amsterdam en in Zeeland over de toegestuurde toedracht van de zaak zijn ontvangen.

13 Alvorens te besluiten op het verzoek van Pouwels Turck om het bodeambt op zijn zoon over te laten gaan, zal Vosbergen de zoon ontvangen en over hem rapporteren.

14 Ter vergadering compareren de gedeputeerden van de Admiraliteit te Rotterdam . Zij delen HHM verschillende punten mee. Desgevraagd zullen zij die op schrift stellen.

15 De RvS heeft HHM de inhoud van een brief van Z.Exc. aan de Gecommitteerde Raden in het Noorderkwartier meegedeeld. Deze vragen om zes ijzeren gotelingen die negen, twaalf of achttien pond ijzer schieten, om te worden ingezet op de schansen voor 's- Hertogenbosch. De Gecommitteerde Raden hebben zich geëxcuseerd, daar zij dergelijke stukken niet in hun magazijn hebben. De RvS geeft HHM in overweging over deze stukken te onderhandelen met Burlemachi en de betaling te verrekenen met het bedrag dat hij heeft aangenomen te betalen aan HHM namens de koning van Groot-Brittannië.
HHM zullen de Admiraliteit te Amsterdam schrijven zes ijzeren stukken te verschaffen voor kogels van negen à achttien pond ijzer.

16 Essayeur-generaal Laurens van Teijlinge verzoekt HHM hem op zijn eerdere generaal octrooi te willen toestaan om voor eigen kosten en risico twee triomfpenningen te maken, de een van de loffelijke overwinning op de stad 's- Hertogenbosch, de andere van de aanval op de stad Wezel. De eerste zou de inscriptie "cedita silva mea est, pecora hinc diraeque volucres" krijgen, de andere "Regia res ideoque meum est succurrere lapsis". De beide andere zijden van deze penningen worden opengelaten voor een tekst naar goeddunken van HHM.
HHM willigen het verzoek in, met autorisatie om op de zijden zonder inscriptie een devies te stellen dat hij voor de gelegenheid geschikt acht.