14/10/1629

 
English | Nederlands

14 - 10 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Melun 3 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

2 HHM verzoeken en machtigen de RvS decharges uit te laten gaan voor 600.000 gld. ter betaling van het nieuw gelichte volk waarom per petitie is verzocht.

3 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in het Noorderkwartier d.d. Enkhuizen 11 okt., met advies over een door die van Dokkum toegestuurde casus.
Er wordt geen resolutie genomen omdat daarover al eerder door HHM is besloten.

4 Tot het horen en sluiten van de openstaande rekening van ontvanger Swerius over de bede van Brabant worden Noortwyck en Vosbergen gecommitteerd, aangezien de heren die daartoe eerder zijn gecommitteerd naar hun provincies zijn vertrokken.

5 HHM bestuderen de brief van Z.Exc. vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 11 oktober. Z.Exc. verzoekt HHM te bedenken hoe het leger dat hij tot zijn beschikking heeft onder de huidige omstandigheden het beste in dienst van het land en tot afbreuk van de vijand kan worden ingezet.
HHM zullen antwoorden dat zij de beslissing over het wel of niet inzetten van het leger aan Z.Exc. laten, met advies van hun gedeputeerden te velde.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

6 1 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM bij graaf Ernst Casimir van Nassau d.d. Doesburg 13 oktober. Zij laten weten dat de vijand de schansen en de hele Veluwe die dag heeft verlaten. Sergeant-majoor Wijnbergen die het commando voert te Zutphen, is met volk uit zijn garnizoen [naar Doesburg] getrokken en ook kapitein Gerard van Haeften is daarheen gestuurd. De gedeputeerden verzoeken HHM desondanks het geld dat eerder is bestemd voor de werken en de betaling van het nieuw gelichte volk zo snel mogelijk toe te zenden.
HHM besluiten tot teken van blijdschap de magistraat van 's- Gravenhage aan te zeggen deze avond de klok in alle kerken op drie tijden te laten luiden. Over andere uitingen en geldzaken zal morgen - wanneer de provincies weer sterker vertegenwoordigd zijn - worden beraadslaagd. Verder zal dit bericht, gepostdateerd, in de vanochtend vastgestelde brief aan Z.Exc. worden opgenomen, met daarbij de mededeling dat de gedeputeerden [bij Ernst Casimir] intussen over de inzet van het leger hebben geadviseerd, maar dat men het oordeel van Z.Exc. afwacht en de zaak er zolang bij laat.

1 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.