29/10/1629

 
English | Nederlands

29 - 10 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief d.d. Fontainebleau 18 okt. van Langerack. Daarin wordt onder andere meegedeeld dat Lopes slechte diensten heeft bewezen met zijn brieven in Frankrijk. Hij wendde voor dat men alhier het scheepsgereedschap en enkele materialen waarom hij heeft verzocht, niet wilde laten passeren zonder daarvan het maximale te eisen aan 's lands rechten, terwijl het tegendeel het geval was.
Aan Langerack zal de waarheid worden teruggeschreven, om waar nodig in Frankrijk te kunnen worden getoond.

2 Ontvangen is een brief met berichten van de Staten van Groningen d.d. Groningen 11 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Ontvangen is een brief met daarnaast enkele berichten van de heer van Oosterwijck d.d. Venetië 12 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 HHM lezen de memorie van de heer van Heemstede, voormalig extraordinaris ambassadeur in Engeland in de jaren 1628 en 1629. Hij wil een beschikking op zijn privédeclaratie voor de door hem en Joachimi geleden brandschade.
Na overleg en bestudering van het advies van de RvS besluiten HHM eerst in de vergadering van HHM de documenten hierover te zullen lezen.

5 Ontvangen is een brief van vice-admiraal Quast geschreven vanaf het schip Den Hollantschen Thuyn d.d. 24 oktober. Hij schrijft in het bijzijn van kapitein Cats nog een derde slag te hebben geleverd met twee Duinkerkers met schutgevaar.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Mathijs Huibrechtsz., zijdenlakenkoper te Amsterdam, wordt een voorschrijven verleend aan de regering van Osnabrück en aan overste Gent, om met zijn tegenpartij Jan Lelie voor het gerecht te verschijnen.

7 Op het verzoek vanwege orateur Haga om betaling van zijn traktement besluiten HHM te zullen schrijven aan de Admiraliteit te Amsterdam zijn traktement te betalen uit het eerste geld dat zij aan subsidie van de provincies binnenkrijgen.

8 HHM lezen het verzoek van de kinderen en de erfgenamen van vader Godevart van Eyck, in zijn leven commissaris van de monstering in dienst van HHM, en moeder Heylwich Bacx. Ze verzoeken HHM om goedkeuring voor het opbouwen van een vogelkooi op de "Horrecamp" gelegen onder de heerlijkheid van Empel.
Dit verzoek gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

9 De burgemeesters, schepenen en ingezetenen van de stad Aarschot schrijven dat HHM Jasper Charles, schout van de vrijheid van Turnhout, op diens verzoek hebben toegestaan om bij rentmeester Bergaigne te Bergen op Zoom een sauvegarde te lichten tegen betaling van 600 gld. voor een half jaar. Dit vinden de supplianten bezwaarlijk en zij verzoeken HHM te mogen volstaan met 350 gld.
HHM blijven bij hun eerdere beslissing.

10 De pachters van een kwart van de konvooien en licenten van de geünieerde provincies waarvan de termijn eind september 1628 en 1629 afliep, verzoeken twee door de Admiraliteit gewezen vonnissen in twee verschillende zaken nietig te verklaren. Daarover hebben zij op 14 maart geklaagd. Zij verzoeken HHM de Admiraliteit te schrijven de goederen in kwestie onder borgstelling te laten volgen, waartoe zij naar gezegd wordt, wel bereid zijn.
Een beslissing wordt opgeschort.

11 Ontvangen is een antwoord van de Admiraliteit te Amsterdam d.d. aldaar 26 okt. op de brief van HHM d.d. 5 okt. met het door Boudewyn Hackius c.s. bij HHM ingediende verzoek. Het antwoord luidt dat HHM bij het hoofdstuk onder de letter D in de lijst van de konvooien en licenten bij de drogisterij- en apothekerswaren de woorden zullen toevoegen dat de kwantiteit en het gewicht moeten worden aangegeven.
HHM zullen alvorens te beslissen de adviezen van de andere aangeschreven Colleges afwachten.
Ontvangen is nog een brief van de Admiraliteit te Amsterdam d.d. aldaar 26 oktober. Zij schrijft dat zij in plaats van kapitein Jacob Volckertsz. Vinck die voor reparaties is binnengelopen, Cornelis Jacobsz. Bois met het schip onder zijn gezag naar de kust van Vlaanderen zullen zenden. Omdat dit strijdig is met de eerder uitgevaardigde orders op de bezetting van de kust, polst de Admiraliteit de mening van HHM en vraagt zij of zij op de ingeslagen weg mag doorgaan.
HHM zullen terugschrijven dat het College in geval van nood een dergelijke wisseling mag doorvoeren, indien HHM daarvan telkens op de hoogte worden gesteld en de schepen van een gelijk aantal koppen wordt voorzien als op de staat van oorlog te water voor het omgewisselde schip staat genoemd.

12 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 27 okt. over het verzoek van de weduwe van kolonel Famars om een jaarlijkse lijfrente. Dit verzoek druist weliswaar tegen eerdere resoluties in, maar niet alleen de kolonel is in 's land dienst gestorven, zijn vader en broer - beide edelen - hebben ook hun goed en bloed gegeven voor het land en daarmee hun huis en nakomelingen in een moeilijke situtatie gebracht. Daarbij nog de overwegingen en aanbevelingen van Z.Exc. in aanmerking genomen, meent de RvS dat een extraordinaris gunst verleend zou moeten worden en de bedroefde suppliante daarom met een redelijk traktement van 600 gld. jaarlijks of meer geholpen zou moeten worden. Dit moet worden betaald uit de ordinaris en extraordinaris beden van 's- Hertogenbosch.
Een beslissing wordt opgeschort.

13 HHM bestuderen het advies van de RvS d.d. 20 juni over het op 12 juni bij HHM ingediende verzoek van fiscaal Roelsius. Daarnaast bestuderen ze ook het schriftelijke antwoord van de Raad van Vlaanderen van 17 sept. op het uitgebrachte advies.
HHM besluiten dat de Raad van Vlaanderen jaarlijks uit de verpondingen waarmee de landen in Vlaanderen zullen worden belast, zoveel zal ontvangen als de domeinen jaarlijks opbrengen. Hieruit zullen de gerechtskosten alsmede de salarissen van de lagere ambtenaren worden betaald.

14 Conform hun resolutie van 23 okt. horen HHM het rapport van Essen en hun andere gedeputeerden. Zij onderzochten de door de VOC aangevoerde redenen die als bewijs dienen dat verkoop via contractatie voor de Compagnie beter is dan een openbare veiling. Daarnaast onderzochten ze het ingediende tegenbericht van de klagende participanten in Zeeland, alsmede de ter informatie bijgevoegde verklaring van de gedeputeerden van de provincie Zeeland.
Alvorens te beslissen zullen de door beide partijen ingediende documenten ter vergadering worden gelezen. De gedeputeerden van Holland verzoeken om een kopie van de verklaring van de gedeputeerden van Zeeland. Die zullen zij geven.

15 HHM besluiten op de ingediende declaratie van Jan van Herdersum voor een voorschot over de periode 11 aug.-16 okt. ordonnantie te depêcheren voor een bedrag van 51 gld. 12 st.

16 Willem Jacobsz. Delff wordt ordonnantie gedepêcheerd voor 90 gld. voor achttien op satijn gedrukte afbeeldingen van de zoon van de koning van Bohemen.