30/10/1629

 
English | Nederlands

30 - 10 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief van vice-admiraal Quast d.d. Vlissingen 27 okt., met het verzoek om met het schip onder zijn gezag vandaar naar Texel te mogen varen om aldaar ander, bekwamer volk aan te nemen en het schip zo snel mogelijk te laten repareren.
HHM zullen Quast terugschrijven het schip door de kapitein van twee maanden proviand te laten voorzien en het in allerijl te laten repareren om zo snel mogelijk weer uit te varen ter bescherming van de vendangevaarders. Zieke matrozen mag hij vervangen.

2 Ontvangen is een brief met berichten van orateur Haga d.d. Constantinopel [Istanbul] 18 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Femmetgen Arents uit Ringenberg wordt uit mededogen 6 gld. toegekend, uit te betalen door kamerbewaarder Herdersum.

4 Huijbrecht van Hocht, koopman te Dordrecht, wordt tegen betaling van 's lands rechten de uitvoer toegestaan van zeshonderd groftonnen gemalen of ongemalen tufsteen naar Antwerpen of Vlaanderen.

5 Douchant, luitenant-kolonel van het regiment van de heer van Chastillon krijgt nog drie herenmaanden om zijn privézaken in Frankrijk of elders af te handelen. Hij mag drie rijpaarden uit het land uitvoeren zonder daarvoor 's lands rechten te betalen.

6 Andries Ridder, luitenant van de compagnie van kapitein Weisbach, heeft de kapitein geld voorgeschoten voor enkele soldaten van de compagnie en verzoekt dit te mogen verhalen op diens resterende gage en diens roerende goederen.
Dit verzoek gaat voor een beslissing naar de RvS.

7 Johan Ernestus Gericke wordt op diens verzoek 6 gld. toegekend voor de opdracht van een lofdicht naar aanleiding van de overwinning op 's- Hertogenbosch getiteld Corona Triumphalis1. Het bedrag zal door kamerbewaarder Herdersum worden uitbetaald.

8 Ontvangen zijn twee brieven onder een opschrift van de vorst van Palts-Neuburg, de ene d.d. "Scheel" 2 okt., de ander d.d. Wenen 3 oktober. De eerste bevat een verzoek hem te antwoorden op zijn eerdere brief en ook om het akkoord tussen hem en de keurvorst van Brandenburg effect te laten sorteren. Het tweede schrijven betreft de katholieke burgers te Wezel die door soldaten zijn beroofd. Hij verzoekt het geroofde te restitueren en de abt en andere paapse geestelijken aldaar het vreedzame gebruik van hun goederen en stichtingen te laten.
Deze brieven gaan voor advies naar de RvS.

9 Ontvangen is een brief van de graaf van Tilly d.d. Stade 3 oktober. Hij schrijft dat enkele groepen soldaten in dienst van deze staat te Rossum een compagnie van zijn ruiters hebben geplunderd. Hij verzoekt de soldaten te straffen en de afgenomen paarden en bagage te restitueren.
De brief gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

10 HHM lezen de hierna ingevoegde verklaring2 van de gedeputeerden van Zeeland van gisteren over de verkoop bij contractatie. De gedeputeerden van Holland wordt op hun verzoek kopie toegestaan.

11 De commies van de eigenaars van de acht schepen die toebehoren aan de Fransen die te Calais zijn opgebracht laat weten dat deze schepen te Duinkerke zijn gekocht.
De gedeputeerden van Zeeland zullen zich inspannen om van de Admiraliteit in Zeeland een advies te krijgen op de toegestuurde toedracht van deze zaak.

12 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 25 oktober. De RvS heeft de uitvinding van Jan de Ryckaert onderzocht, aan wie HHM octrooi gegeven hebben geschut te maken van verschillende met de hamer geslagen metalen, alsmede de nieuwe manier van geschut maken door Pieter Dionijs, waarvoor hij om octrooi verzoekt. De RvS beoordeelt beide uitvindingen als waardeloos en vindt dat aan Dionys het verzochte octrooi ontzegd, en het reeds verleende aan Ryckaert, opgezegd dient te worden.
HHM ontzeggen Dionys het octrooi, maar laten dat van Ryckaert op zijn beloop.

13 HHM lezen het verzoek van de gezamenlijke crediteurs van de administrator van Maagdenburg te Halle om betaling van hun achterstallen. HHM hadden het op zich genomen deze te voldoen uit de aan de koning van Denemarken beloofde subsidies.
De voormalige ontvanger-generaal wordt ter vergadering geroepen en gemaand er alles aan te doen om de crediteurs tevreden te stellen. Ondertussen zullen de provincies nogmaals worden geschreven hun resterende quoten in de genoemde subsidie te betalen.

14 Wijnant de Keyser verzoekt om betaling van 10.000 gld. in mindering op de 36.692 pond die HHM hem bij liquidatie hebben verleend.
Met de ontvanger-generaal zullen HHM bespreken hoe aan dit bedrag te komen.

15 Wijnant de Keyser verzoekt HHM zijn zoon aan te stellen als secretaris van Jan Wendelsz. die als commies naar Algiers en Tunis gaat ter bevrijding van de gevangen ingezetenen van deze landen. Dit verzoek gaat voor advies naar Van der Dusse en Croock, gecommitteerden van HHM, belast met het opstellen van de instructie voor Wendelsz., met de vraag of zonder grote kosten voor het land aan dit verzoek kan worden voldaan.

16 Ontvangen is een brief van de keurvorst van Trier d.d. Koblenz 15 oktober. Deze verzoekt HHM hem de uitvoer van provisie voor de vasten voor zijn hofhouding toe te staan conform de toegestuurde lijst, zonder daarvoor de rechten van het land te hoeven betalen.
HHM gaan akkoord. Er zal een paspoort worden gedepêcheerd op voorwaarde dat alle goederen per schip worden uitgevoerd.

17 HHM lezen het advies van de RvS van gisteren over de zaak van de weduwe van Famars.
De verzochte lijfrente van 600 gld. jaarlijks wordt met ingang van vandaag conform het advies toegestaan.

18 HHM ontvangen een brief van de Staten van Groningen d.d. Groningen 15/25 oktober. Zij zullen naast hun ordinaris gedeputeerden Schaffer en Edzard Clant, burgemeester Hugo van Nieveen en dr. Andreas Winshemius, raad en syndicus van de stad Groningen, jonker Aelbert Coenders van Aduard, dr. Scato Gockinga, raad en syndicus van de Ommelanden naar de vergadering van HHM deputeren om over alle zaken die aan de orde komen mee te adviseren, te beraden en beslissen.
HHM zullen deze extraordinaris gedeputeerden bij hun aankomst zitting verlenen en verwelkomen.

19 Secretaris Huygens verschijnt ter vergadering. Hij toont HHM een memorie van Burlamachi aan de RvS. Burlamachi biedt aan ten behoeve van de koning van Groot-Brittannië op zijn kosten te Rotterdam of Middelburg binnen twee jaar 4.000 tonladingen geschut te leveren. Tussen nu en december zal hij daarvan een flink deel leveren en de rest tot 2.000 tonladingen voor september 1630. Daarna volgen tussen september 1630 en september 1631 nog eens 2.000 tonladingen, elke honderd voor 15 pond. Deze hoeveelheid zal in totaal 1.200.000 gulden bedragen. Als voorwaarde stelt hij dat HHM hun krediet interponeren voor 900.000 pond, om daarmee de verpande juwelen van de koning los te kopen evenals enkele andere zaken. De resterende 300.000 pond zouden gebruikt kunnen worden voor het onderhoud van het regiment dat uit Denemarken is gekomen onder kolonel Morgan. Hetgeen daarvan nog overblijft zou mogen worden verrekend met het geld dat voor Mansfeld is verstrekt.
Op hun verzoek krijgen de gedeputeerden van Holland een kopie.

20 HHM lezen het antwoord van de RvS d.d. 25 okt. op de apostille die door HHM op een brief van de gedeputeerden van HHM in 's- Hertogenbosch op 23 okt. is gesteld.
Op het eerste punt over het vinden van geld voor de compagnieën van Malaguet en anderen, alsmede geld om naar het leger te sturen, zullen HHM nogmaals dringend aan de provincies schrijven hun quoten te betalen in de tweede 1.500.000 gld. aan legerlasten, waarom per petitie door de RvS is verzocht. Op het tweede punt betreffende de kloosters en de kloosterlingen in de Meierij van 's-Hertogenbosch moet de Meierij zoveel mogelijk de voor de stad geldende voet volgen. De geestelijkheid op het platteland mag haar kloosters en goederen behouden om daaruit naar gelang de inkomsten levenslang te kunnen worden onderhouden, zonder dat andere in hun plaats mogen worden aangesteld. Komt iemand te sterven, dan zal deze plaats aan het land vervallen. De RvS zal een pertinent register opstellen van alle kloosterlingen met hun naam en toenaam en hun geboorteplaats, om telkens wanneer iemand van hen sterft, de naam van deze persoon uit het register te kunnen verwijderen. Het staat de mannelijke en vrouwelijke geestelijken vrij om op het platteland te blijven wonen. Verder besluiten HHM de RvS te machtigen om in alle christelijke ijver conform de order van het land de predikanten te introduceren in de publieke kerken van de Meierij opdat Gods woord beter wordt verspreid tot heil van deze staat, maar ook ter voorkoming van twisten en speculaties. Op het derde punt besluiten HHM dat omdat de boeren van de Meierij evenals anderen de lasten van het land moeten dragen, de RvS een lijst moet opstellen voor de dorpen waarop ze hun vivres vrij uit 's-Hertogenbosch mogen halen. Nadat HHM die onder ogen hebben gehad, zullen zij een beslissing nemen.

1 Nadere gegevens over dit werk ontbreken.
2 De verklaring is niet geïnsereerd in S.G. 54 en S.G. 3188.