31/10/1629

 
English | Nederlands

31 - 10 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Bas deelt de vergadering mee dat te Amsterdam de schippers niet te bewegen zijn om de troepen die door hofmaarschalk Falckenberch ten dienste van de koning van Zweden zijn gelicht, in te schepen om naar Zweden te transporteren. De burgemeesters van Amsterdam moeten hun eerst beloven alhier of op de plaats van ontscheping de bedongen vracht te zullen betalen. Ook moeten zij beloven dat de koning van Zweden hen met hun schepen zal laten terugkeren of elders naar hun goeddunken laat varen. Verder dat de troepen op binnenlandvaarders nabij Pampus baldadig zijn en dat hun officieren zeer weinig gezag over hen schijnen te hebben. Daarom zijn de burgemeesters beducht dat de troepen wel eens een inval in Waterland zouden kunnen ondernemen.
HHM zullen de Gecommitteerden Raden in het Noorderkwartier verzoeken door interpositie van cautie vanwege hun provincie in het particulier de burgemeesters te bewegen de schippers de gewenste toezegging te doen. HHM beloven op hun beurt de Gecommitteerde Raden schadeloos te zullen stellen voor de interpositie. Voor hetgeen de burgemeesters van Amsterdam in verband met hun toezegging hierna zou komen te betalen, zal Raetsfelt, raad van State, momenteel te Amsterdam, de genoemde hofmaarschalk een waarborg laten stellen ten behoeve van de Generaliteit met bovengenoemd doel. Indien de hofmaarschalk geen waarborg binnen deze landen weet te stellen, moet dit toch doorgaan om het land van deze troepen te bevrijden.

2 Hans Wibbelinck, luitenant van de compagnie van kapitein Cristiaen Meysch wordt op diens verzoek een voorschrijven verleend aan de bisschop en de regering van Osnabrück. Gevraagd wordt de suppliant op de heen- en terugweg vrij te laten passeren, en hem toe te staan zijn aldaar gelegen goederen ongehinderd te verkopen, zonder hem gerechtelijk te vervolgen omdat hij zich zonder toestemming van hen in dienst van deze landen heeft begeven met meename van wat volk.

3 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in het Noorderkwartier d.d. Enkhuizen 25 okt., met daarnaast een lijst van de binnenschepen die dit College voor de ordinaris wacht op de IJssel houdt.
Zij dient deze schepen in dienst te houden of af te danken conform de gemaakte staat van oorlog te water.

4 Ontvangen is nog een brief van de Admiraliteit in het Noorderkwartier d.d. Enkhuizen 25 oktober. Ondanks het verzoek van HHM aan de burgemeesters van de stad Hoorn hebben zij met hun krijgsraad de fiscaal van hun College beboet met 103 pond en de equipagemeester te Hoorn met 114 pond van 40 groot het stuk. Zij waren ondanks de last van de Admiraliteit niet met de burgervendels uitgetrokken ter bezetting van de grenzen. Het College verzoekt HHM de burgemeesters ertoe te bewegen afstand te nemen van deze handelwijze.
HHM zullen schrijven aan de burgemeesters te gedogen dat de genoemde officieren en suppoosten mogen volstaan met de betaling van het bedrag dat een persoon die zij in hun plaats zouden hebben gesteld, dagelijks zou hebben genoten.

5 HHM bestuderen het op 17 juli opgestelde en op 13 aug. bij HHM ingediende advies van de RvS betreffende de brandschade die ambassadeur Heemstede in Engeland heeft geleden in het huis van Cecil.
HHM zullen de RvS verzoeken duidelijker te adviseren en uit te drukken of en hoeveel vergoeding het land schuldig is.

6 HHM beginnen het onderzoek naar de verkoop bij contractatie aan de hand van de door de gedeputeerden van de VOC ingediende redenen alsmede het schriftelijke tegenbericht van de klagende participanten in Zeeland. Ze constateren dat hierin verschillende feiten naar voren worden gebracht die de gedeputeerden mondeling noch schriftelijk zijn meegedeeld.
Essen en andere gedeputeerden van HHM zullen de partijen voor nader verhoor oproepen en hierover rapporteren. Aan de gedeputeerden worden namens Friesland en Groningen Veltdriel en Schaffer toegevoegd, aangezien beide provincies ten tijde van de eerste commissie absent waren.

7 Ter vergadering compareert ontvanger-generaal Doublet. Hij deelt HHM mee dat de RvS conform de resolutie van HHM gereed is om de twaalfduizend man af te danken die in het voorjaar zijn gelicht op de 700.000 pond die door Gelderland , Holland en Utrecht extraordinaris zijn verschaft. Omdat de provincies in gebreke blijven dit geld op te brengen, loopt de afdanking vertraging op. Ten tweede laat hij weten dat enkele Kamers van de WIC achterstallig zijn met de betaling van hun quoten in de 400.000 pond met rente waarom het land de Compagnie heeft verzocht.
Op het eerste punt zullen HHM de provincies schrijven het verschuldigde geld prompt te betalen, omdat HHM de twaalfduizend man anders ten laste van de provincies moet aanhouden. Dat volk zal in hun provincies worden ingekwartierd, ter bevordering van de betaling. Op het tweede punt zullen HHM de vergadering van de Heren Negentien die momenteel vergaderen in Zeeland schrijven de Kamers die in gebreke blijven eraan te houden hun aandeel in de 400.000 pond te verschaffen.

8 Van 100 Kar.gld. wordt ordonnantie gedepêcheerd voor Marcus Boxhornio Suerius vanwege de opdracht van zijn boekje getiteld Triumphi1

1 De volledige titel van dit in 1629 te Leiden bij Basson verschenen werk is: Triumphi, dicti serenissimis Fœderati BelgI ordinibus, terrâ mariqúe Victoribus; ac invictiss. principi Auriaco Henrico Frederico, post Sylvam Ducis expugnatam, Victori & Triumphatori Augusto Triumphi.