02/11/1629

 
English | Nederlands

02 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Via een aan Almeloe gerichte memorie vraagt resident Carlaton om een beslissing op de memorie die Burlemachi op 30 okt. heeft ingediend betreffende het afsluiten van contracten voor geschut.
De memorie gaat voor advies naar de RvS.

2 Ontvangen is een brief van resident Aissma d.d. Hamburg 10 okt. o.s. Deze gaat onder andere over de wissel van 700 rijksdaalder die hij heeft getrokken op ontvanger Reael te Amsterdam.
HHM zullen de Staten van Holland verzoeken ontvanger Reael deze wissel te laten accepteren en ervoor te zorgen dat deze op de vervaldag wordt betaald. De Generaliteit zal de Staten van Holland deze wissel als betaling toekennen.

3 Ontvangen is de schriftelijke reactie van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 29 okt. naar aanleiding van de remonstrantie die door vice-admiraal Lieffhebber eerder bij HHM was ingediend.
HHM zullen Lieffhebber oproepen maandag ter vergadering van HHM te verschijnen. Hem zal worden aangezegd de mening van de Admiraliteitsraden te respecteren en zijn schip zo spoedig mogelijk van victualiën te voorzien. De raden moeten Lieffhebber van een goed schip voorzien om dienst te kunnen doen.

4 HHM lezen het verzoek van kolonel Morgan. Hij heeft in dienst van de koning van Denemarken twee schepen met koopmanschappen aangehaald en naar Emden opgezonden: een uit Friesland en de andere uit Tönning waarop de uit Friedrichstadt afkomstige Claes Lockevoet schipper was. Morgan heeft de goederen doen verkopen en de schippers hun schepen teruggegeven. De Admiraliteit te Dokkum heeft de opbrengst van de verkoop in beslag genomen. De suppliant verzoekt HHM dit beslag op te heffen en hem het geld ter hand te stellen.
HHM winnen hierover het advies van de RvS in.

5 Een beslissing op het verzoek van Mathijs Treurniet om betaling of een andere genoegdoening voor zijn achterstallen vanwege de fortificatiewerken die meer dan 70.000 pond bedragen, wordt opgeschort.

6 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 29 okt. over het verzoek van Paull de Wilhem dat op 27 okt. bij HHM werd ingediend om wapens en lonten vrij naar Denemarken te vervoeren. Volgens de RvS zou het daarop ingaan consequenties hebben. Iedereen zou met dergelijke voorschrijvens door de koning van Denemarken begunstigd kunnen worden. Het land heeft geld nodig, maar zou daarvan dan verstoken blijven. De RvS meent dat HHM eens een duidelijke resolutie moeten nemen om dergelijke verzoeken aan eenieder af te wijzen, zoals aan onze inwoners in andere koninkrijken.
HHM hebben zich hierover geïnformeerd en hebben het verzoek afgewezen.

7 Het verzoek van Nicolaes Despontijn om een jaarlijks traktement wordt afgewezen.

8 Guilliaeme van der Helst c.s. wordt voorschrijvens verleend aan commissaris Cracou, om zich bij de voogd te Anholt in te spannen voor restitutie van een schip waarop Symon Foeckes schipper is. Dit schip is met zijn lading op Anholt gestrand en door de schipper met zijn volk verlaten.

9 Willem Silvius wordt om de in zijn verzoek genoemde redenen de som van 150 gld. toegekend, als voorschot van ontvanger-generaal Doublet te ontvangen. Voorwaarde is dat dit bedrag wordt gekort op zijn ordinaris gage in zes gelijke jaartermijnen.

10 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM te 's- Hertogenbosch d.d. 31 oktober. Zij schrijven ten eerste dat de predikanten die voor de dienst van de kerk aldaar zijn uitgeleend, daar nog enige tijd aangehouden mogen worden; ten tweede dat de paapse geestelijkheid op ongerijmde wijze roerende goederen heeft verduisterd die de gedeputeerden trachten terug te krijgen; ten derde hebben de jezuïeten zes of zeven dagen voor de onderhandelingen het hele klooster verkocht, het ten overstaan van de schepenen overgedragen en het geld per wissel overgemaakt. Ze hebben de koper gezegd dat zij het bezit van het klooster in naam van HHM zouden continueren; ten vierde hebben zij voorlopig de papen van Eindhoven die hun huis in die stad te koop aanboden, dit verboden; ten vijfde vragen ze HHM te overwegen een resolutie te nemen om de in de Meierij van 's-Hertogenbosch wonende geestelijkheid die aldaar of in de Meierij goederen hebben, deze gedurende hun leven mogen gebruiken maar niet mogen vervreemden; ten zesde hebben zij aldaar en ook in de omliggende forten monsteringen gedaan.
HHM zullen wat betreft het eerste punt de magistraten van de predikanten die zijn uitgeleend aan de kerk te 's-Hertogenbosch schrijven hun aanstelling met twee maanden te verlengen. Wat betreft de andere punten alsmede het beroepen van eigen predikanten ten dienste van de genoemde kerk: hierover mag de RvS besluiten conform eerdere resoluties van HHM.

11 HHM gaan in op de punten van de gisteren door Croock ter vergadering gepresenteerde instructie voor Jan Wendelsz. die naar Tunis en Algiers gaat.
HHM besluiten op het eerste punt dat indien Jan Wendelsz. op weg daarheen enkele Turken op zee tegenkomt, hij deze vriendelijk en zonder geweld tegemoet moet treden. Maar wanneer hij ziet dat enkele schepen van deze landen door hen worden aangevallen, mag hij deze schepen bevrijden. Hij moet in ieder geval met zijn schepen buiten de kastelen van Algiers blijven om niet door Turken overvallen te worden. Ten tweede menen HHM dat Wendelsz. sterk moet aandringen op teruggave van schepen en goederen die sinds het laatste traktaat in beslag zijn genomen. Ten derde moet Wendelsz. die van Algiers en Tunis namens deze staat aanbieden vriendelijke handelsbetrekkingen met hen te onderhouden. Ten vierde worden geen cadeaus aangeboden. Ten vijfde besluiten HHM dat ingeval het aantal bevrijde ingezetenen de capaciteit van twee schepen en het jacht overschrijdt, hij voor de overige bevrijde slaven schepen mag huren om ze naar Marseille of Toulon in Frankrijk te vervoeren en deze aldaar aan land te laten gaan. Ten zesde besluiten HHM dat ingeval Jan Wendelsz. het met de Turken van Algiers of Tunis niet eens kan worden en zij de vrijlating van de gevangenen weigeren, Wendelsz. geweld mag gebruiken.
De gecommitteerden van Groningen verzoeken aan te tekenen dat zij van oordeel zijn dat de commissaris het verzoek tot vrijlating van de gevangenen met alles wat daarbij hoort in vriendschap moet doen en daarover moet rapporteren. Na dit rapport zullen HHM over het gebruik van geweld beslissen.

12 HHM horen het rapport van de gedeputeerden die de instructie van Jan Wendelsz. hebben gemaakt. Zij hebben het verzoek van Wynant de Keijser onderzocht dat hun op 30 okt. ter hand werd gesteld.
HHM besluiten dat Antonio Keyser als secretaris met Wendelsz. mee zal gaan op een traktement van 25 pond per maand voor de duur van de reis. Antonio moet een nauwkeurig register en verbaal opstellen van alles wat te water en te land passeert, tijdens het beraad maar ook daarbuiten, op de heen en op de terugreis. Deze documenten moeten bij terugkomst van Jan Wendelsz. bij HHM worden ingediend.