06/11/1629

 
English | Nederlands

06 - 11 - 1629

1

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 27 okt. over het verzoek van maarschalk Chastillon om een traktement van 6.000 gld. jaarlijks als kolonel-generaal over de Franse infanterie alhier in dienst.
De RvS excuseert het verzoek omdat het tegen de genomen resoluties indruist en in zijn commissie niet van een traktement wordt gerept.
HHM besluiten conform het advies.

2 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 3 nov. op de memories van agent Carleton en Burlamachi van 2 nov. en 30 oktober. De RvS zegt geen andere mogelijkheid te zien om het land aan het voorschot te helpen, dan het gepresenteerde geschut aan te nemen op de in de memories genoemde restricties en borg.
Deze zaak wordt in beraad gehouden.

3 De scheepskapiteins Jan Everts en Adriaen Sandersz. van Cruningen, Willem Block en Adriaen Kempe die met hun oorlogsschepen in het jaar 1625 gediend hebben onder het commando van de heer van Hauthain verzoeken om 2.716 pond 13 sch. 4 d. Vlaams voor proviand van verschillende Franse soldaten, die zij in hun schepen hebben ontvangen conform de beknopte, aangehechte staat.
HHM machtigen de Admiraliteit in Zeeland de supplianten de schuld te betalen conform de betaling aan kapiteins onder de Admiraliteit in het Noorderkwartier , te Amsterdam en te Rotterdam .

4 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 24 okt. over het verzoek van de ingelanden van de polder Westenrijk gelegen in het ambacht Terneuzen, waarin verlenging van het octrooi tot 1650 wordt verlangd. Hij conformeert zich aan het advies van de Gecommitteerde Raden van Zeeland inzake hun vrijdom voor een periode van zeven jaar.
Het advies gaat eerst met het bijgaande verzoek ter informatie naar de gecommitteerden van HHM belast met het redres van de verponding in de kwartieren van Vlaanderen. Na het horen van hun rapport hierover, zal worden beslist.

5 Op advies van de RvS d.d. 2 nov. naar aanleiding van het verzoek van de hertog van Bouillon over de vrijstelling van imposten en accijnzen binnen 's- Hertogenbosch wordt deze zaak opgeschort. Hetzelfde geldt voor diens door de president naar voren gebrachte verzoek om benoemd te worden tot gouverneur van 's-Hertogenbosch.

6 In zijn brief van 3 okt. klaagt Tilly dat het leger van deze zijde tegen de neutraliteit in van plan is de keizerlijke troepen te overvallen, dat Emden vreemd volk heeft aangenomen, en dat oorlogsschepen van deze landen passages op de Wezer bezet houden.
HHM zullen het advies van de RvS d.d. 1 nov. op deze brief eerst door de RvS laten bespreken met Z.Exc. en graaf Ernst Casimir, en pas daarna besluiten.

7 Ontvangen is een brief met verschillende punten van de Gedeputeerde Staten van Groningen d.d. 20 okt., onder andere de posten op grond waarvan zij volhouden de legerlasten te hebben voldaan.
Deze brief gaat voor advies naar de RvS.

8 Cornelis Leideckers, koopman te Amsterdam, verzoekt vijftigduizend pond salpeter naar Venetië of Livorno te mogen uitvoeren. Op het verzoek wordt geapostilleerd dat de suppliant onder borgstelling de salpeter naar Venetië mag uitvoeren, dat deze alleen daar mag worden uitgeladen en geleverd. Hij moet de borgstelling binnen een half jaar na dato zuiveren.

9 De brief d.d. 26 okt. van Marquette aan Berckel betreft de ontruiming van de kerken in de Meierij van 's-Hertogenbosch die alle pastoren en kapelaans op 20 okt. is aangezegd en de waarschuwing die daarop is gevolgd. Hij doet een oproep tot het oplossen van dit meningsverschil. Hij hoopt op een gunstige eindbeslissing.
Deze brief gaat naar de RvS om na overleg met Z.Exc. en graaf Ernst van Nassau hierover, te adviseren.

10 Pauls Bogaert laat weten dat Frans Bogaert, zijn broer die te Bergen op Zoom gevangenzit, binnen twee dagen wordt terechtgesteld. Ook hebben HHM een brief ontvangen van de gouverneur van Bergen op Zoom d.d. 29 okt. over deze zaak.
HHM zullen de gouverneur gelasten de gevangene binnen acht dagen na de insinuatie voor de krijgsraad te berechten. Gebeurt dat niet, dan zal de zaak worden verdaagd naar de hoge krijgsraad.

11 Alvorens te besluiten op het verzoek van Jacob Cornelissen Vennecool zullen HHM kapitein Robbert van Giffen oproepen. De suppliant wordt opdragen de betaling van 1.500 gld. aan Van Giffen, waartoe hij door het Hof van Holland en de Hoge Raad in Holland is veroordeeld, op te schorten totdat deze door de commissarissen van HHM over de klachten van de suppliant is gehoord.

12 HHM lezen de ongetekende memorie van hofmaarschalk Falckenburch waarin deze verzoekt om uitbetaling van veertien dagen soldij aan zijn troepen omdat zij al zolang op de schepen hebben gewacht, alsmede de uitbetaling van 8.000 gld. die hij nog tegoed heeft.
HHM houden vast aan hun eerdere resolutie.

13 Kapitein Jasper Lieffhebber wordt binnengeroepen. HHM delen hem de door de Admiraliteit te Rotterdam tegen hem ingebrachte klachten mee, namelijk dat hij weigerde te commanderen, zijn schip van proviand te voorzien en daarmee uit te varen. In plaats daarvan zou hij onbehoorlijk en respectloos hebben gereageerd. Na het aanhoren van zijn excuus wordt hem gelast zo spoedig mogelijk zee te kiezen en de Admiraliteit zijn respect te tonen als zijn overheid. HHM laten hem voorts weten dat de Admiraliteit heeft toegezegd hem van een bekwaam schip te zullen voorzien.

14 Gualterus Castricum, fiscaal op de vloot met de kust van Vlaanderen als bestemming, ontvangt op diens verzoek een ordonnantie voor een half jaar traktement.

15 Thimothé Enos, geappointeerd onder de compagnie van kapitein Ralphe Norwod, verzoekt doorbetaling en verhoging van zijn traktement.
HHM apostilleren dat Enos' akte van concessie twaalf maanden ten 42 dagen alsnog wordt gecontinueerd.

16 HHM ontvangen een brief van de Admiraliteit in Noord-Holland d.d. 31 okt., waarin ze te kennen geeft dat getracht is de ingezetenen van Twente vrij te stellen van licent. Dit nodigt uit tot sluikhandel en is daarom schadelijk voor het land.
Op deze zaak moet scherp worden toegezien.

17 Op de omvraag van de president over de aankoop van twee witte valken voor 1.500 gld. voor de koning van Frankrijk, 2 besluiten HHM alleen akkoord te gaan wanneer ze deze voor circa 1.000 gld. kunnen kopen. Ze verbinden er de voorwaarde aan dat deze valken op kosten en voor risico van de verkoper worden opgestuurd aan Langerack.

18 De gecommitteerden Bas en Veltdriel zullen het verzoek en de ingediende stukken onderzoeken van kolonel Morgan betreffende enkele aangehaalde goederen, die te Emden worden vastgehouden en opgeëist.

1 De resoluties van deze dag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
2 De tekst van deze resolutie begint in S.G. 54 op folio 747 verso en vervolgt op folio 749. De tekst van folio 748, hoewel gedateerd 6 november, is op de verkeerde plaats ingebonden. Deze komt overeen met de tekst van resolutie 4 op 7 november.