14/11/1629

 
English | Nederlands

14 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM lezen het antwoord van de RvS na het overleg van vandaag met Z.Exc. en graaf Ernst Casimir van Nassau conform de resolutie van HHM van gisteren. Dit betreft de mededeling van baron de Horion namens de keurvorst van Keulen dat hij wil bewerkstelligen dat fort Papenmuts en de stad Rijnberk [Rheinberg] aan hem worden overgedragen en neutraal worden.
HHM zullen door Z.Exc. in overeenstemming met het schriftelijke antwoord baron de Horion mondeling laten antwoorden dat in zoverre ze van de vijand gedaan weten te krijgen dat Rijnberk met de beide nabijgelegen forten en het fort Papenmuts geslecht worden, en 1 alle werken afgebroken en neutraal worden, van deze zijde de genoemde plaatsen ook voor neutraal zullen worden gehouden. Als voorwaarde stellen ze wel dat dit binnen korte tijd gebeurt.

2 HHM bestuderen de brief d.d. 1 nov. van graaf Jan van Nassau aan Z.Exc., waarvan de inhoud op 10 nov. door Z.Exc. aan HHM is meegedeeld. Na voorafgaand advies van de RvS en na overleg met Z.Exc. en graaf Ernst Casimir van Nassau besluiten HHM dat Z.Exc. aan graaf Jan moet terugschrijven dat zijn brief niet beantwoord kan worden voordat hij namens de keizer heeft verklaard hoe zijn militie de soldaten van deze zijde bij een treffen zal behandelen.

3 Ontvanger-generaal Doublet verschijnt ter vergadering. Hem wordt aangezegd uit het geld van de WIC dat op rente is opgenomen, Mortaigne 600 gld. te betalen. Doublet werd gisteren opgedragen deze voor te schieten aan de hofmeester voor het onthaal van ambassadeur Veen.

4 HHM committeren Culemborg, Rantwyck, Van der Dusse, Beaumont, Ploos, Eysinga, Almeloe en Schaffer om extraordinaris ambassadeur Sir Herry Veen te verwelkomen en deze vanavond gezelschap te houden.

5 Een besluit op de afdanking van de compagnie van kapitein Malaguet en twaalf andere compagnieën die door Gelderland en Overijssel ter repartitie zijn geweigerd en die daarna enige tijd uit de contributies zijn betaald, wordt uitgesteld.

6 Het verzoek van verschillende door de vijand gevangen gehouden ingezetenen om een generale uitwisseling wordt door de heren van Holland ter hand genomen.

7 HHM horen het rapport van Essen en andere gedeputeerden van HHM die gesproken hebben met de aanwezige gecommitteerden van de stad Emden, betreffende de vrijlating uit gevangenschap van Ernst Mulardt na de aangeboden borg. Deze laatsten zijn de zaak van Mulardt toegedaan. Aan de burgemeester en raad van de stad zal ten gunste van de gevangene serieus worden geschreven hem op vrije voeten te stellen.

8 Ter vergadering wordt door de gedeputeerden van de graaf van Oost-Friesland een remonstrantie met verschillende punten ingediend, gericht tegen de magistraat van Emden.
Deze remonstrantie gaat naar de gedeputeerden van HHM belast met de zaak van Emden, om de aanwezige gecommitteerden daarop te horen, het weerwoord te onderzoeken en over alles te rapporteren.

9 HHM lezen de memorie van Laurens Reael met het verzoek de voor hem gepasseerde ordonnantie op de voormalige ontvanger Jan Doublet te wijzigen in een ordonnantie op de tegenwoordige ontvanger, Phillips Doublet.
Hiertegen maken HHM bezwaar.

10 Naar aanleiding van het verzoek van Wijnant de Keijser om 10.000 gld. ter vermindering van zijn achterstallen, en dat van Jan Wendelsz. om een voorschot van 1.500 gld. voor de uitrusting van zijn reis alsmede de 1.200 gld. voor de geschenken voor die van Tunis en Algiers, zal worden gesproken met ontvanger Doublet.

11 Naar aanleiding van het verzoek van commissaris Hoogenhouck om aan Pauwel de Willem 2.000 rijksdaalder te betalen die door hem te Hamburg op wissel zijn opgenomen voor het onderhoud van het garnizoen in Glückstadt, zullen HHM nader spreken met de gewezen ontvanger Jan Doublet.

12 Johannes van Schuyren te Etten verzoekt om betaling van 200 gld. die hij zegt in dienst van het land verstrekt te hebben, en bovendien als beloning een akte expectatief voor het eerst vrijkomende drost-, schout- of secretarisambt in de Meierij van 's-Hertogenbosch.
De suppliant moet een specificatie overleggen van hetgeen hij heeft uitgegeven. Te zijner tijd zal over een beloning worden besloten.

13 Adriaen Herincx, koopman en zeepzieder te 's-Hertogenbosch, vraagt of hij zijn goederen en koopmanschappen die hij voor de belegering naar 's- Hertogenbosch had gebracht, waarover hij Bosch' licent heeft betaald en die inmiddels in zeep of iets anders zijn veranderd, vrij naar het platteland mag uitvoeren.
HHM zullen hierover het advies van de RvS inwinnen.

14 HHM lezen het verzoek van ritmeester Sir Thomas Lucas.
HHM zullen de over en weer door de partijen ingediende stukken uitwisselen, alvorens te beslissen.

15 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 12 nov. over het verzoek van Jean Reiniers en andere ruiters van Geertruidenberg, die Symon Groffils, brouwer van Marche-en-Famenne en Christoffel de Bon Ours, een op non-actief gestelde kapitein hadden gevangenen die met de laatste uitwisseling van gevangenen te water zijn vrijgelaten. De supplianten vragen nu om vergoeding van het rantsoen. Het advies luidt dat de RvS HHM geen ander advies kunnen geven dan de gecommitteerden in het leger hun hebben gegeven, waarmee zij niet tevreden waren, dus ze zouden met hen nader moeten onderhandelen. In ieder geval menen zij (onder correctie) dat hetgene men hun zal moeten geven ten laste moet komen van degenen tegen wie ze zijn uitgewisseld - waaronder ene Van der Tock, zoon van een boekhouder van de VOC te Rotterdam - die anders een groter rantsoen zouden hebben moeten betalen. Maar het is geen optie dat het land met de bevrijding van particuliere personen meteen is veroordeeld tot betaling van de kosten ervan. Deze zaak zal worden verwezen naar de RvS om door hem te worden afgehandeld conform eerdere resoluties van HHM.

16 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 10 nov. over het op 7 nov. bij HHM ingediende verzoek van Willem Willemsz. van Lith om goedkeuring van de commissie als vorster te Vught die hij van de hoogschout van 's-Hertogenbosch gekregen heeft. Volgens de RvS gaan alleen HHM over de vergeving van het schout- en vorsterambt in de Meierij van 's-Hertogenbosch, tenzij zij het recht daarvan aan de hoogschout hebben gegeven.
HHM sluiten zich aan bij dit advies en behouden de benoeming tot vorster aan zich.

17 Herman van Middelcoop wordt op diens verzoek een half jaar huishuur toegekend ten bedrage van 700 gld., verschenen op 1 nov. volgens de huurcedel van 1 mei 1627. De betaling zal door commies Verhaer worden gedaan uit het middel van de paspoorten.

18 HHM horen het rapport van Arnhem en Niveen die hebben gesproken met Thomas Procter, koopman te Londen in Engeland. Hij verzoekt om een octrooi voor zijn nieuwe uitvinding om zonder watermolens of andere middelen die men tot nogtoe gebruikt, meren droog te malen.
HHM wijzen het verzoek af.

19 HHM horen het rapport van dezelfde heren die ook het verzoek van Jan Galle om een octrooi voor zijn uitvinding ter besparing van brandstof hebben onderzocht.
Ook dit verzoek wordt afgewezen.

20 HHM lezen de remonstrantie die door agent Van der Veecken is ingediend. Hij verzoekt om een verklaring van HHM op de brief van de hertog van Palts-Neuburg d.d. 30 mei, die zelf hierheen wil komen voor overleg met HHM over het gesloten akkoord met de keurvorst van Brandenburg en hetgene daarmee samenhangt, alsmede andere zaken.
President Culemborg zal deze remonstrantie bespreken met Z.Exc. en rapporteren over diens overwegingen, waarna een besluit zal worden genomen.

21 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 9 nov. op de brief met een verklaring van de hertog van Palts-Neuburg die 30 okt. is ontvangen.
HHM besluiten het advies en de brief enige tijd terzijde te leggen.

1 Bij resolutie 6 op 5 okt. is melding gemaakt van het verkeerd inbinden van folio 763, direct na folio 663 in S.G. 54. Op de plaats waar dit folio eigenlijk ingebonden had moeten worden, zijn door een klerk de ontbrekende resoluties ingevoegd op een nieuw folio 763. Het daaropvolgend folio (ongenummerd) bevat de mededeling dat op 21 juli 1661 werd geconstateerd dat folio 763 in het handschrift van griffier Musch door ouderdom of om andere redenen ontbrak. Om die reden waren de resoluties uit het duplicaatregister overgenomen. Hier wordt de oorspronkelijke tekst aangehouden.