22/11/1629, 17

 
English | Nederlands

17 Ontvangen is het antwoord van de Admiraliteit in Zeeland d.d. Zeeland 17 nov. op de brief van HHM d.d. 9 november. De Admiraliteit keurt de uitvoer van Noords hout naar vijandelijk gebied af.
Aangezien dit advies in strijd is met de adviezen van de andere Admiraliteiten, besluiten HHM de brief en de adviezen van de andere Admiraliteiten aan Essen, Bas, Beaumont, Ploos, Veltdriel, Rutenburch en Niveen te geven voor onderzoek en verslaglegging met advies.
Tevens is van dezelfde Admiraliteit een brief ontvangen d.d. 10 nov. met daarbij haar uitgesproken advies over een geruime tijd geleden toegezonden casuspositie betreffende de schepen en goederen van de onderdanen van geallieerde en neutrale koningen, prinsen, machthebbers, republieken en Hanzesteden, die de havens van Vlaanderen in- en uitvaren. Het betreft ook de door de vijand afhandig gemaakte schepen van inwoners van de Republiek, door neutralen gekocht in de havens van Vlaanderen, vandaar uitgevaren en voor de handel gebruikt.
HHM besluiten dit advies en de adviezen van de andere Admiraliteiten eveneens aan bovengenoemde heren te geven voor onderzoek en verslaglegging met advies.