27/11/1629

 
English | Nederlands

27 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op het verzoek van Garbrant Garbrantsz. stemmen HHM in met de uitvoer van 43.000 pond scheepsbeschuit naar Denemarken tegen betaling van rechten. Hij moet voldoende borg stellen bij de Admiraliteit te Amsterdam om in het voorjaar van 1630 tweemaal zoveel graan aan de Republiek te leveren als bovengenoemd scheepsbeschuit bedraagt.

2 HHM stellen een besluit uit over het verzoek van Tobias de Mulder om betaling te ontvangen van de ordonnantie die hij heeft gekregen voor de werken in Groenlo en Steenbergen, of deze in obligaties om te zetten.

3 Ontvangen is een brief met berichten van agent Brederode d.d. Bazel 2 nov. waarop geen besluit is genomen.

4 De hertog van Sleeswijk-Holstein verzoekt in zijn brief d.d. slot Gottorf 29 okt. het proces dat Jurgen Fausten in de Republiek heeft lopen tegen Berent Moriaen naar het gerecht van Husum te verwijzen.
HHM wijzen het verzoek af. In plaats daarvan wordt de suppliant, indien hij dit wenst, voorschrijven verleend aan de justitie waar het proces hangt, om kort en goed recht te verkrijgen.

5 HHM schorten een besluit op over het verzoek van diverse inwoners van de Republiek met vrienden die in Vlaanderen gevangenzitten, om een algemene gevangenenruil.

6 Ontvangen is een brief van de burgemeesters en raad van Zürich d.d. Zürich 10 okt. waarin zij HHM gelukwensen met de overwinningen van de Republiek in het afgelopen jaar.
HHM nemen geen besluit.

7 Gelezen is de remonstrantie van Willem Brasser, agent van Friedrich, hertog van Sleeswijk-Holstein, krachtens de op 29 sept. bij HHM ingediende geloofsbrieven. Hij wenst HHM geluk met de overwinningen en voorspoed van de Republiek en biedt de vriendschap van de hertog aan.
HHM verklaren het aanbod aan te nemen.

8 Op het verzoek van Gersom Bucerus, mede-gecommitteerde tot het vertalen van het Oude Testament, stemmen HHM in met een ordonnantie van 550 gld., te weten 300 gld. voor een half jaar traktement, vervallen op 31 okt., 150 gld. voor een half jaar huishuur en 100 gld. voor een half jaar traktement voor een kopiist.

9 Gelezen is het verzoek van Jan Barentsz. Torenburch uit Enkhuizen. In navolging van de concessie van HHM d.d. 29 nov. 1621 verzoekt hij tewerkgesteld te worden op de uitlegger bij Texel of Het Vlie voor 18 gld. per maand en met kost in de kajuit bij de kapitein.
HHM besluiten de Admiraliteit in het Noorderkwartier te schrijven het verzoek van de suppliant in te willigen, nisi causam.

10 Op het verzoek van Jan van Nieupoort, voormalig rechter op Amboina, stemmen HHM in met het depêcheren van ordonnantie van 750 gld. voor tweeënhalf jaar proviand tegen 300 gld. per jaar, zoals de collega's van de suppliant eerder is toegekend.

11 Op het verzoek van Jean Vrolick om de Groenlandse Compagnie te verbieden en hem het van kardinaal Richelieu verkregen octrooi om op walvissen en andere zeedieren om de noord te mogen jagen, te laten gebruiken, vragen HHM om de mening van de Groenlandse Compagnie.

12 Op het verzoek van kapitein Vernuell om vergoeding te ontvangen voor het feit dat hij de laatste maal in het leger de dienst van sergeant-majoor van het regiment van de hertog van Candale heeft vervuld, besluiten HHM het advies van de RvS in te winnen.

13 Gelezen is het verzoek van de markies D'Estiaux, luitenant-kolonel van het regiment van de hertog van Candale, die toestemming heeft verkregen van Z.Exc. om voor particuliere zaken een jaar naar Frankrijk te gaan. Hij verzoekt HHM met dit vertrek in te stemmen en goed te keuren dat hij over zee drie paarden vrij van rechten meeneemt.
HHM keuren het vertrek en de vrije uitvoer van de drie paarden goed. Alvorens hiervoor een akte wordt opgesteld, moet Beaumont Z.Exc. vragen of het vertrek niet dient om te gaan vechten met de zoon van de overleden baron De Courtomée.

14 De kinderen en erfgenamen van de overleden raad van Brabant, Zuerius, verzoeken HHM ontvanger Henrick de Bergaigne te gelasten de supplianten het half jaar traktement waarin hun vader is gestorven, te betalen, alsmede het volgende half jaar, te rekenen vanaf de dag dat de opdracht is gegeven.
HHM besluiten na te kijken wat de erfgenamen van andere raden van de Raad van Brabant hebben gekregen en vervolgens de supplianten hetzelfde te geven.

15 Gelezen is de remonstrantie uit naam van de overste Gent waarin de tekorten staan van de Gulik [Jülich]se, Kleefse en andere contributies. Gent verzoekt om toestemming daarop de tegoeden aan soldij van zijn regiment te verhalen.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

16 Beraadslaagd is over het vergeven van het schoutambt van 's- Hertogenbosch. De heren van Gelderland schorten een besluit op.

17 Gelezen is het verzoek van de pachters van de belasting op het vee in 's- Hertogenbosch. Ze beklagen zich erover dat de magistraat van 's-Hertogenbosch hen heeft belemmerd bij het proces tegen Jan Jansz. Textor betreffende fraude bij deze belasting. Ze verzoeken hierin verbetering te brengen en voor het doen van hun exploten zowel de deurwaarders van de belastingen als de gerechtsboden te mogen gebruiken. Tevens verzoeken ze het proces betreffende de belastingen te mogen voeren volgens de plakkaten die zij voor deze belastingen zijn aangegaan.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

18 Ontvangen zijn brieven met berichten van respectievelijk Joachimi d.d. Chelsea 17 nov. en orateur Haga d.d. Constantinopel 10 sept. waarop geen besluit is genomen.

19 Davidt Pierssen, ontvanger van de grafelijkheidstollen te Crèvecoeur, verzoekt de voordelen te mogen genieten van het controleurschap van de tollen in 's- Hertogenbosch. Als HHM dit niet goedkeuren, verzoekt hij HHM te gelasten dat zowel vrije als onvrije schippers die Crèvecoeur passeren, moeten aanleggen.
De heren van Holland nemen het verzoek mee.

20 Geresumeerd is het herhaalde verzoek van de crediteuren van de administrator van Maagdenburg om hun tegoeden te ontvangen, die HHM toegezegd hebben te betalen.
HHM verzoeken de heren van Holland de crediteuren te betalen in mindering van hun ordinaris en extraordinaris consenten. De andere provincies worden gemaand hun tekorten in de aan de koning van Denemarken beloofde subsidies meteen te voldoen opdat bovengenoemde betaling daardoor vervangen kan worden en andere betalingen gedaan kunnen worden.

21 Hugo van der Mast, auditeur van de krijgsraad van Bergen op Zoom, verzoekt HHM 400 gld. te betalen voor het rantsoen van Jacob van Blidestein, die op het land gevangen was genomen en bij de ruil van de gevangenen te water op 16 juni was inbegrepen. Hij baseert dit op de brief van HHM d.d. 20 augustus.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven voor een beslissing.

22 Jean Pissot, schipper van Olonne, verzoekt HHM om teruggave van zijn schip en koopwaar. Commandeur Quast had deze op zee in beslag genomen, omdat Pissot met dit schip, geladen met wijn, eerst naar Duinkerke was gevaren, alwaar hij met de opbrengst van de wijn bovengenoemde koopwaar had gekocht.
HHM kunnen hier niet op ingaan. Desniettemin verzoeken HHM de Admiraliteit waarheen het schip en de koopwaar zijn gebracht, ervoor te zorgen dat de suppliant goede en snelle rechtspraak krijgt.

23 Gelezen is het verzoek van Pieter Yeman. Hij heeft koopwaar uit Schotland aangevoerd waarvan hij een deel verkonvooid heeft en een deel verzwegen. De pachter van het kwart van de konvooien heeft alle goederen in beslag genomen en verbeurd verklaard. De suppliant verzoekt HHM te gelasten de inbeslagname op te heffen tegen betaling van 's lands rechten voor alle goederen.
HHM besluiten hier niet op in te kunnen gaan. Ze verzoeken de Admiraliteit waar de goederen in beslag genomen zijn, ervoor te zorgen dat de suppliant goede en snelle rechtspraak krijgt.

24 De Admiraliteit te Amsterdam schrijft in haar brief d.d. Amsterdam 24 nov. dat zij nog een aanzienlijke som tegoed heeft van de provincie Holland vanwege de quoten van Holland in de subsidies ter zee.
De heren van Holland beloven zich hierover nader uit te spreken. Intussen zullen de andere provincies worden aangemaand de rest van hun quoten in de subsidies ter zee te voldoen.

25 Secretaris Huigens compareert en overhandigt de bij de RvS ingediende nadere propositie van Burlemachi over de overeenkomst betreffende het geschut en het gevraagde voorschot.
HHM besluiten dat de RvS hierover moet adviseren. De RvS blijft onverminderd gemachtigd om Burlemachi op te roepen en namens HHM te kennen te geven dat hij erop moet rekenen dat hij voor zijn vertrek uit de Republiek, nadat afgetrokken is wat afgetrokken moet worden, de 181.000 gld. betaalt die HHM hebben voorgeschoten voor het onderhoud van de vier nieuwe Engelse hulpregimenten van 1624 en die hij herhaaldelijk beloofd heeft te betalen. Verder moet Burlemachi ertoe bewogen worden het door de koning van Groot-Brittannië beloofde onderhoud te betalen van het regiment van overste Morgan dat uit Denemarken is gekomen.

26 Feit meldt dat hij in navolging van de resolutie van HHM d.d. 7 nov. de brief van de Admiraliteit te Dokkum d.d. 15/25 okt. heeft onderzocht, alsmede de bijbehorende stukken betreffende de zaak van Isaack Adius, voormalig klerk van genoemde Admiraliteit. In april 1627 is hij ontslagen door de uit een andere streek afkomstige raden. Volgens Adius is zijn ontslag het werk van Meynardus Aitsma, secretaris van de Admiraliteit te Dokkum. De kwestie gaat over het feit of de uit een andere streek afkomstige raden bij afwezigheid van hun collega-raden die in Friesland wonen en namens Friesland compareren, Adius mogen ontslaan of niet.
Gelet op de door de Gedeputeerde Staten van Friesland geschreven brief ten gunste van Adius waarbij secretaris Aitsma wordt beschuldigd van verduistering, besluiten HHM de zaak te verwijzen naar de Admiraliteit te Dokkum om te beslissen.

27 Noortwijck meldt dat hij overeenkomstig de resolutie van HHM d.d. 24 nov. De Beaugy de mening van HHM heeft overgebracht. De Beaugy heeft geantwoord dat deze zaak de koning van Frankrijk onaangenaam zou voorkomen. Hij verzoekt van HHM te vernemen of zij zich hierover nader willen verklaren indien de koning zijn ambassadeur daarover instructies geeft.
HHM schorten een besluit op.