03/12/1629

 
English | Nederlands

03 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Overste Van Gent schrijft in zijn brief d.d. Soest 15 nov. over het plan van de Brandenburgse regering om het aantal soldaten dat onder hem valt te verminderen en over de overwegingen van de overste betreffende het behoud van Soest [in Westfalen]. Tevens hebben HHM een brief aan Z.Exc. d.d. Soest 15 nov. over dit onderwerp gelezen.
HHM besluiten beide brieven aan de RvS te geven voor onderzoek en advies.

2 Op de brief met berichten van vice-admiraal Quast d.d. Duins [Downs] 24 nov. aan boord van Den Hollantschen Thuyn is geen besluit genomen.

3 Laurens van Swaerswyck, solliciteur van Tymon Claesz., kapitein op de Witten Beer, die ten laste van de Generaliteit staat, verzoekt om betaling van de soldij en de kostgelden die sinds 29 maart tot nu toe per maand 1.647 gld. 12 st. bedragen.
HHM besluiten ontvanger-generaal Doublet hierover te horen.

4 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Dokkum d.d. Dokkum 9 nov., alsmede de staat van de inkomsten van de onder haar vallende kantoren van de konvooien van 22 aug. 1628 tot en met 21 aug. 1629, die 63.518 gld. 8 st. 4 p. bedragen.
HHM nemen geen besluit.

5 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Dokkum d.d. Dokkum 14 nov. in antwoord op de brief van HHM d.d. 9 nov. over het feit dat de uitvoer van hout en Noordse waren niet ten nadele van het land kan zijn.
HHM besluiten de brief aan hun gedeputeerden te geven voor onderzoek van de adviezen die de andere Admiraliteiten over deze kwestie hebben gegeven.

6 Vice-admiraal Wember van Berchem verzoekt HHM hem de Frederick Hendrick, die op het moment door kapitein Brederode gecommandeerd wordt, ter beschikking te stellen, zoals zij en de Admiraliteit te Amsterdam hebben toegezegd.
HHM besluiten het verzoek aan de aanwezige gedeputeerden van genoemde Admiraliteit te geven om inlichtingen te verschaffen.

7 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 1 dec. over het verzoek van Aert Cornelisz., bode van Dordrecht naar Nijmegen, die in Breda gevangenzit.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM de commandant te Geertruidenberg te gelasten de gouverneur van Breda te schrijven de bode vrij te laten, onder bedreiging van maatregelen die de handel hinderen. Wordt hij niet vrijgelaten, dan zullen HHM gelasten de bode van Venlo naar Nijmegen gevangen te nemen om zo de vijand tot rede te brengen.

8 Op het verzoek van Alitia Hoenraedts, weduwe van Sticke, stemmen HHM in met voorschrijven aan de Kleefse stadhouder en raden te Emmerik [Emmerich] om haar te ontheffen van de borgtocht ten bedrage van 1.000 rijksdaalder die haar man gesteld heeft voor de keurvorst van Brandenburg.

9 Kapitein San Hillaire, commandant te Nijmegen, verzoekt HHM om 1.000 gld. als vergoeding voor twee jaar buitengewone dienst, moeite en kosten.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

10 Op het verzoek van markies van Rouillac om betaling van zijn achterstallige soldij, besluiten HHM aan deze zaak en aan andere dergelijke kwesties, morgen aandacht te schenken.

11 Op het verzoek van Ferdinandus Aleman, secretaris op de vloot die de kust van Vlaanderen bezet, stemmen HHM in met ordonnantie van 330 gld. voor zes maanden van zijn traktement.

12 Ontvangen is een brief van Oosterwyck d.d. Venetië 17 nov. met diverse adviezen over de stand van zaken in Italië. Hij verzoekt om toestemming het geheimschrift waarmee hij met Duyck gecorrespondeerd heeft over geheime zaken, te mogen gebruiken, of hem anders een ander geheimschrift te sturen.
HHM besluiten de griffier op te dragen Oosterwyck van een geheimschrift te voorzien.

13 Op de brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 23 nov. en de brief met berichten van resident Aissma d.d. Hamburg 11 nov. o.s. wordt geen besluit genomen.

14 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Dokkum d.d. Dokkum 12 nov. over de zaak van Charles du Mortier, die diverse afpersingen heeft gepleegd op de Wadden op last van Mathias Tipotius.
HHM besluiten het rapport van Bas en de andere gedeputeerden die opgedragen zijn deze zaak te onderzoeken, af te wachten.

15 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 22 nov. over het op 17 nov. bij HHM ingediende verzoek van controleur Retser. Het advies luidt dat de RvS wel van mening is dat de suppliant vergoeding verdient voor zijn bijdrage aan de aanval op Wezel, maar aangezien het land al met meer dan voldoende traktementen voor commissarissen belast is, kan de RvS niet adviseren het verzoek in te willigen. De RvS is echter wel van opvatting de suppliant bij gelegenheid te bevorderen.
HHM schorten een besluit op.

16 Op het verzoek van Coendert Mathysz., harnasmaker te Utrecht, stemmen HHM ermee in dat voor hem ordonnantie wordt gedepêcheerd ten bedrage van 250 gld. 6 st. voor twee door hem geleverde harnassen voor de grootvorst van Moskovië.

17 Op het verzoek van Jan van Culenborch stemmen HHM ermee in dat voor hem ordonnantie wordt gedepêcheerd ten bedrage van 75 gld. voor het leveren van twee musketten met toebehoren voor de grootvorst van Moskovië.

18 De gecommitteerden van de gereformeerde kerken te Emmerik [Emmerich] en Rees verzoeken de beide commandanten in de genoemde steden aan te schrijven de na het inwinnen van het advies van de RvS genomen resolutie d.d. 1 dec. uit te voeren.
HHM besluiten de RvS te machtigen ervoor te zorgen dat de supplianten het effect van de resolutie genieten. HHM zullen de Kleefse stadhouder en raden te Emmerik schrijven ook de predikanten en de andere kerkdienaren van de gereformeerde religie uit de inkomsten van de geestelijkheid in de genoemde steden te betalen.

19 Na beraad besluiten HHM dat morgen de consenten van de provincies voor de oorlog te water en te land in 1629 bekendgemaakt zullen worden.

1 Zij worden niet met naam genoemd, maar zie de presentielijst en resolutie 5 van 28 november.