04/12/1629

 
English | Nederlands

04 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op het verzoek van Jan Neurenberch, organist te Vianen en dienaar van de vrouwe van Brederode, kennen HHM hem 50 gld. toe omdat hij als eerste HHM te Utrecht het nieuws van de onderhandelingen met 's- Hertogenbosch heeft gemeld. HHM zullen ordonnantie depêcheren.

2 Het bekendmaken van de consenten wordt tot morgen uitgesteld omdat enkele provincies ze niet bij de hand hebben.

3 Op het verzoek van de gedeputeerden van het stadsbestuur van Enkhuizen besluiten HHM de heer Berckel, commissaris van de ruil van de gevangenen te water, te schrijven Merquette aan te sporen ervoor te zorgen dat de twee gevangen stuurlieden te Palermo op Sicilië, die ook in het akkoord van 16 juli zijn inbegrepen, in vrijheid gesteld worden.

4 Tienhoven geeft HHM in overweging er volgens een eerdere resolutie mee in te stemmen dat de vijftig in 1628 gelichte compagnieën te voet van tweehonderd naar honderd man teruggebracht worden. De heren van Holland verklaren dat zij volgens de resolutie van hun principalen gelast zijn de genoemde compagnieën geheel en al te ontslaan.
HHM besluiten de heren van Holland te verzoeken deze zaak bij hun principalen, in vergadering bijeen, te resumeren en zich nader daarover uit te spreken.

5 Pieter Mulder, burger te Wezel en een van de drie belangrijkste aanvoerders van de aanval op Wezel, verzoekt de hem toegekende beloning van 600 gld. lijfpensioen te verhogen tot jaarlijks 1.000 gld. eeuwige rente, alsmede een kapiteinschap over een compagnie vuurroers te krijgen.
HHM stellen een besluit uit.

6 Gelezen is de ratificatie van de keurvorst van Brandenburg d.d. 8 okt. over wat op 31 juli met de graaf zu Schwarzenberg is afgesproken over de betaling van 100.000 rijksdaalder inclusief de vervallen rente en de rente op rente, waarbij een andere dan contante betaling wordt geweigerd.
HHM besluiten de ratificatie aan de griffier te geven om vergeleken te worden met de met de graaf gemaakte afspraak en daarover te rapporteren, teneinde daarna te beslissen over het door de graaf gegeven geschrift met beloften.

7 De burgemeesters, schepenen en raad van Rees verzoeken voor de ammunitie en mondvoorraad, die in grote hoeveelheden opgeslagen liggen bij burgers en soldaten, een speciaal ammunitiehuis te bouwen of deze naar een naburige stad te brengen.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven voor advies.

8 Voor het horen van kapitein Giffen en de schikking met Venecool is Bruinixs aan Rantwyck, die dit op 1 dec. was opgedragen, toegevoegd.

9 Timmerman Cornelis Danielsz., die beweert dat toen hij in dienst van het land was zijn hand bij het beleg van 's- Hertogenbosch kapotgeschoten is, verzoekt om een redelijk traktement om in zijn onderhoud te voorzien en om bevordering tot een winstgevende post waarin hij met de pen gebruikt kan worden.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven om een goedgunstige beslissing over te nemen.

10 Luberta van Gaelen, weduwe van kapitein Jan Claesz. Bijl, verzoekt om voortzetting van de gage van haar overleden man en om een flinke som geld waarmee ze het aflossen van haar schulden kan regelen.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven voor advies.

11 Jan Wendelsz. die naar Tunis, Algiers en Salé gaat ter bevrijding van gevangenen, verzoekt HHM te regelen dat hem geld verschaft wordt ter betaling van het rantsoen van deze gevangenen voor het geval de Turken ze niet vriendschappelijk willen vrijlaten.
HHM besluiten hier niet op in te kunnen gaan.

12 Gelezen zijn de verzoeken van Jan Jansz. Gernou, Jacob van Duinen, solliciteur van de markies van Rouillac, Sir Tomas Lucas, de ordinaris controleurs en ingenieurs van de vestingwerken, Tobias de Mulder, de weduwe van Mathys Treurniet, de gemene kanonniers van de vuurwerkers, en Jacob Wachtmans, uitgeweken burger uit Breda. Allen verzoeken om betaling van hun tegoeden.
HHM besluiten thesaurier-generaal Van Goch, de huidige ontvanger-generaal en de voormalige ontvanger-generaal voor de vergadering van morgen op te roepen, ze op te dragen een vergadering te beleggen en voor te stellen waaruit de supplianten betaald moeten worden, waarbij ze vermelden welke provincies hun aandeel aan de supplianten hebben voldaan.

13 Gehoord is het antwoord van de gedeputeerden van de Admiraliteit te Amsterdam op het gisteren bij HHM ingediende verzoek van vice-admiraal Wimbrech van Berchem ter verkrijging van de Frederick Hendrick, gecommandeerd door kapitein Brederode. De gedeputeerden zeggen toe alle mogelijke moeite te doen bij de Admiraliteiten om de vice-admiraal het schip te laten verkrijgen.
Desniettemin besluiten HHM deze inspanningen te laten vergezellen van een brief van HHM.

14 Ontvanger-generaal Doublet is ter vergadering verschenen. Hij meldt HHM dat zodra de RvS over de in Zaltbommel begane onbeschaamdheden van de soldaten van kolonel Morgan gehoord had, de RvS gelast heeft een commissaris met geld daarheen te sturen om de soldaten te betalen tot 8 dec. en maatregelen heeft genomen de resterende soldaten van dit regiment af te danken. De RvS heeft onderhandeld met overste Hollick om met zijn regiment de dienst van de Republiek te verlaten, ondanks het feit dat deze pas in feb. 1630 zou aflopen. De ontvanger had hiervoor geen voorzieningen, aangezien het geld van de WIC alsmede wat de heren van Zeeland hadden verschaft ter betaling van hun quote in de 600.000 gld. was opgegaan. Uit de andere provincies was op hetzelfde consent geen geld te verwachten omdat het op andere posten was voldaan. Daarom heeft hij zich tot de heren van Holland gewend om geld te verschaffen op het genoemde consent van 600.000 gld. Dezen hadden hem eerder 230.000 gld. voor het leger bij 's- Hertogenbosch gestuurd met de belofte van HHM dit geld op elk consent dat hun goeddunkt te mogen afschrijven.
Doublet verzoekt HHM hem een flink bedrag te verschaffen ter betaling van de resterende soldaten van kolonel Morgan en van het regiment van overste Hollick.
HHM besluiten de heren van Holland te verzoeken deze zaak nader te bespreken en te onderzoeken, en de post van 230.000 gld. tegen een ander consent te verrekenen.

15 Gelezen is de remonstrantie van de Bewindhebbers van de diverse kamers van de VOC tegen het besluit van de Staten van Zeeland d.d. 21 nov. over de levering van zijde en peper uit de schepen Vlissingen en Campvere. De Bewindhebbers verzoeken HHM hun resolutie van 3 nov. te handhaven en de Bewindhebbers van de VOC ter Kamer Zeeland te gelasten de resolutie van de Staten van Zeeland niet op te volgen.
HHM besluiten de Staten van Zeeland ernstig te schrijven hun onreglementair genomen besluit te laten varen en zich te houden aan de resolutie van HHM. De aanwezige gedeputeerden van Zeeland wordt verzocht zich hiervoor bij hun principalen in te spannen. Verder besluiten HHM de Zeeuwse Kamer te schrijven de peper en zijde uitsluitend te leveren aan de contractanten in Amsterdam. Anders zal men hen daarop aanspreken.

1 Zij worden niet met naam genoemd, maar zie de presentielijst en resolutie 5 van 28 november.
2 In de presentielijst staat "excepto Eyssinga ", maar volgens de presentielijst van 3 dec. was Eyssinga toen niet aanwezig.