20/12/1629

 
English | Nederlands

20 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op het verzoek van Nans Hede, weduwe van Willem Hede, kennen HHM haar 3 gld. toe, die kamerbewaarder Herdersum haar zal betalen.

2 Het verzoek van diverse inwoners van de Republiek om vrijlating van hun echtgenoten, ouders, kinderen en broers uit gevangenschap in Vlaanderen, is aan de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten gegeven voor advies.

3 Hans Sursen van Veller verzoekt om een akte om in dienst genomen te worden als kwartiermeester van de achttien compagnieën van overste Loo. Tevens vraagt hij om een vergoeding voor de buitengewone diensten die hij heeft verricht bij het regiment van overste Ferentz.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven om te beslissen.

4 Pierre de Thosse en zijn medestanders klagen er in hun verzoek over dat zij van de Admiraliteit in het Noorderkwartier niet het geld kunnen verkrijgen dat hun met de Sint Joris opgebrachte wijn heeft opgeleverd ondanks de lastgeving en het herhaaldelijk aanschrijven van HHM.
HHM besluiten het verzoek aan de aanwezige gedeputeerden van genoemde Admiraliteit te geven om schriftelijk te berichten waarom de supplianten het geld nog niet hebben ontvangen.

5 Op het verzoek van Johan Crijnen, koopman te Hoorn, stemmen HHM in met voorschrijven aan de burgemeesters en bestuurders van de stad Aken [Aachen] opdat snel en goed recht zal worden gesproken in de zaak die hij in cas d'appèl heeft uitstaan tegen Hendrick Jordens c.s., burgers uit Nijmegen.

6 Abraham Woutersz. uit Loevestein verzoekt Marcus de Bye, commandant op Loevestein, het sluitgeld van de remonstrantse predikant terug te geven. De suppliant heeft dit geld van De Bye ontvangen van 13 nov. 1628 tot 13 nov. 1629.
HHM besluiten het verzoek thesaurier-generaal Van Goch ter hand te stellen om de suppliant het traktement te geven dat hij eerder kreeg.

7 Gelezen is de propositie van Camerarius, ambassadeur van de koning van Zweden. Hij verzoekt kapitein Brouwer te straffen omdat hij, zonder dat de gouverneur ervan wist, in het zicht van het kasteel Elfsborg bij Göteborg een schip van inwoners van de Republiek heeft veroverd en mee naar Amsterdam genomen. Dit schip was eerder door die van Duinkerke veroverd en later door enkele burgers uit Göteborg van de eerste kooplieden gekocht. Tevens verzoekt hij alle andere kapiteins te waarschuwen zich van dergelijke aanvallen te onthouden.
HHM besluiten de propositie aan de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteit te Amsterdam te geven om informatie te verstrekken als zij van de kwestie weten. Weten zij er niet van, dan moeten zij hun Admiraliteit op de hoogte brengen en HHM zo snel mogelijk inlichten opdat Camerarius behandeld kan worden zoals het hoort.

8 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft in haar brief d.d. Rotterdam 19 dec. Daniel van Eck en Roeloff Cornelisz. van Bommel te nomineren tot controleur van de konvooien en licenten van het kantoor te Grave in plaats van de overleden Dirck Arentsz. Leversteyn.
HHM kiezen Daniel van Eck en gelasten genoemde Admiraliteit hem de aanstelling te sturen waarna hij de eed heeft afgelegd.

9 HHM zijn begonnen met het onderzoeken van de tekorten in het consent van de 500.000 gld. waarom in plaats van de legerlasten voor 1628 was gevraagd.
Thesaurier-generaal Van Goch compareert en HHM dragen hem op de voormalige ontvanger-generaal eraan te houden een nauwkeurige specificatie te overhandigen van de door Gelderland , Holland , Utrecht , Overijssel en Groningen betaalde posten van het consent.

10 Geresumeerd zijn het voorstel van Sommelsdijck en Van Goch d.d. 17 dec. uit naam van de RvS betreffende het versterken van Ruhrort en Büderich in het komende voorjaar, en het consent van de daarvoor direct benodigde 130.000 gld.
HHM stemmen in met de fortificatie. De gedeputeerden van de diverse provincies gaan, met goedvinden van hun principalen, akkoord met het leveren van 130.000 gld. Zij beloven hun quote voor eind januari 1630 in contanten aan ontvanger-generaal Doublet te verschaffen, zonder onder het een of andere voorwendsel erop te korten of tegen enkele posten te verrekenen. HHM zijn van mening dat de RvS niet tot aanbesteding van de fortificatiewerken moet overgaan voordat de quoten van alle provincies bij Doublet binnengekomen zijn. De RvS moet ervoor zorgen dat het geld niet voor iets anders wordt gebruikt. De ontvanger-generaal wordt gelast het geld, geheel of gedeeltelijk, niet voor iets anders uit te geven, ook al ontvangt hij een ordonnantie of resolutie die hiermee in strijd is.

11 Na beraad over het feit of men naast de aan kapitein Erentruiter toegestane compagnieën nog twee compagnieën zal formeren uit de vijfhonderd man te Emden, besluiten HHM dat Haersolte dit met Z.Exc. zal bespreken. Het mag in ieder geval niet tot nieuwe belastingen leiden.

12 Gelezen en vastgesteld zijn de conceptgeloofsbrieven voor Jan Wendelsz., die naar Algiers, Tunis en Salé gaat ter bevrijding van de gevangenen.

13 Tomas van Staeckenbroeck schrijft in zijn brief d.d. Grave 14 dec. dat de vijand met de komende vorst een aanval op 's- Hertogenbosch beraamt.
HHM besluiten de brief aan de RvS te overhandigen om met Z.Exc. te overleggen en maatregelen te nemen om de stad te behouden. Men zal Staeckenbrouck bedanken voor zijn ijver en nuttige arbeid met de verklaring dat men deze te zijner tijd zal erkennen.

14 Ter vergadering verschenen zijn de gedeputeerden van de Admiraliteit in het Noorderkwartier . Ze geven antwoord op de brief van de Admiraliteit te Amsterdam over het geld dat de door admiraal L'Hermyte veroverde schepen hebben opgebracht en over het in beslag nemen van de uit het schip van Jan Pissot uit Duinkerke gelichte goederen.
HHM nemen geen besluit.