14/01/1630

 
English | Nederlands

14 - 01 - 1630

Presentielijst:

Resoluties:

1 Noortwyck rapporteert conform de resolutie van HHM d.d. 12 jan. gesproken te hebben met Z.Exc. over de verzochte akte van neutraliteit voor de stad Düsseldorf, alsmede voor het gevolg van de vorst van Neuburg.
Mede gelet op het advies van de RvS d.d. 7 jan. stemmen HHM in met de neutraliteit. Er zal een akte worden verstrekt, op voorwaarde dat de andere zijde zich met de inhoud akkoord verklaart. De lijfwacht van de vorst in Düsseldorf mag niet sterker zijn dan zestig tot zeventig paarden en tweehonderdvijftig man voetvolk en mag alleen hem dienen. De lijfwacht moet voorts neutraal blijven, uitsluitend de stad bewaken en erop toezien dat geen soldaten van de strijdende partijen in de stad worden gelaten of aldaar de Rijn oversteken.

2 Ontvangen is een brief van Oosterwijck d.d. Venetië 28 dec. 1629, met enkele bijlagen met berichten.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 4 januari.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Het verzoek van kolonel Morgan wordt geresumeerd. Hij wenst in appèl ontvangen te worden naar aanleiding van de uitspraak van de RvS d.d. 29 dec. 1629 in de zaak tussen hem en Staets Maertens.
Mede gelet op het advies van de RvS d.d. 8 jan. staan HHM aan de suppliant het mandement met de clausule van inhibitie in de vereiste vorm toe.

5 Ontvangen is een schriftelijk antwoord d.d. Hoorn 10 jan. van de Gecommitteerde Raden in het Noorderkwartier op de brieven van HHM d.d. 13 dec. 1629 en 2 jan. Het betreft de teruggave van de borg die zij hebben ontvangen van de bewindhebbers van de WIC ter Kamer van het Noorderkwartier .
HHM zullen er eerst de minuten van hun brieven op nazien.

6 Jacob Claesz. Ketel verzoekt ter beloning van zijn goede diensten om een bevordering tot chercher van de Admiraliteit te Amsterdam . Daarnaast verzoekt hij enkele gedeputeerden af te vaardigen in verband met zaken die hij evident in het belang van het land acht.
HHM besluiten ten eerste de aanwezige gedeputeerden van de genoemde Admiraliteit morgen in de vergadering uit te nodigen om ze ertoe te bewegen zich voor de bevordering van de suppliant tot chercher in te zetten. Ten tweede zijn Linden en Van der Dusse gecommitteerd om de suppliant te horen en daarover rapport uit te brengen.

7 HHM verzoeken en machtigen de RvS om de kapiteins van de infanterie en de cavalerie aan te schrijven de compagnieën onder hun bevel te completeren en deze rond 1 maart gereed te houden.

8 Conform de resolutie van 12 jan. is nagezien wat agent Bilderbeeck in de afgelopen jaren aan extraordinaris inkomsten heeft gehad.
HHM verhogen zijn ordinaris traktement dit lopende jaar van 350 naar 600 pond.

9 In de vergadering verschijnen Raep en Marck van de Admiraliteit in het Noorderkwartier . Zij verzoeken gemachtigd te worden om te Kampen een kantoor van konvooien en licenten op te richten, om zo de fraude ten aanzien van dat middel in de dorpen Wijhe en Olst te kunnen tegengaan. Ten tweede overhandigen zij enkele stukken betreffende de zaak van Jan Pissot uit Duinkerke, wiens schip door oorlogsschepen van dit land in beslag is genomen en opgebracht. Zij willen HHM zo volledig mogelijk over deze kwestie informeren. Ten derde polsen zij HHM aangaande de ontvangst van de konvooien en licenten over de in- en uitgevoerde goederen toebehorend aan de WIC . Het octrooi dat de WIC voor een periode van acht jaar is gegeven, loopt bijna af.
Op het eerste punt besluiten HHM dit in overweging te nemen, op het tweede punt dat morgen de stukken worden gelezen en op het derde punt dat het artikel van het octrooi dat gaat over de vrijstelling van konvooien en licenten zal worden opgezocht om na te zien of er geen nadere dispensatie is verleend.

10 Behandeld wordt de propositie van de stad Bremen aan HHM. Deze betreft de belemmering van de stad in haar handel als gevolg van het leggen van oorlogsschepen door dit land op de Wezer en de stroop- en rooftochten door soldaten van Bourtange tot voor de poorten van Bremen, alsmede de verzochte uitvoer van driehonderd last rogge dit voorjaar.
Gelet op het advies van de RvS d.d. 10 jan. ten aanzien van de eerste twee punten wordt besloten dat op alle drie genoemde punten een antwoord zal worden opgesteld om in de vergadering gelezen en aangenomen te worden.

11 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 10 jan. over de brief van de burgemeesters, schepenen en raad van de stad Wezel, daags ervoor overhandigd. Zij verzoeken ten eerste net als andere steden zelf te mogen beslissen over de aanstelling van de servitiemeester in hun stad, ten tweede om het bevel tot uitbetaling van hun servitiën.
Gelet op het advies van de RvS wordt op het eerste punt besloten dat de door HHM reeds aangestelde servitiemeester om verschillende redenen nu niet kan worden vervangen, waardoor aan de wens van het stadsbestuur van Wezel niet kan worden tegemoetgekomen. Op het tweede punt besluiten HHM conform het verzoek.

12 In de vergadering wordt het paspoort gelezen, dat door de aartshertogin van Brabant is vergund aan de gedeputeerden van HHM die te Tilburg de besprekingen zullen voeren over de Meierij van 's-Hertogenbosch.
HHM zullen Z.Exc. een gelijkluidend, enigszins aangepast paspoort laten verstrekken aan Merquette en Fannius, de gedeputeerden van vijandelijke zijde.