11/02/1630

 
English | Nederlands

11 - 02 - 1630

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Arnhem en Bas rapporteren over het voorstel van Jacob Michielsen, burger te Amsterdam, om inkomsten voor het land te vinden. Michielsen stelt voor landerijen en huizen in eigendom of in huur te belasten, alsmede schepen met een lastgeld.
HHM oordelen het voorstel niet goed uitvoerbaar en staken het overleg hierover.

2 Schaffer heeft vanwege Z.Exc. bekendgemaakt dat deze nog bericht zal ontvangen over de grote oorlogsvoorbereidingen en van de tegen dit land gerichte plannen van de vijand en hun aanhangers in het rijk. Men moet zich voorbereiden op een grote aanval. Z.Exc. is van oordeel dat met het oog hierop de provincies dient te worden verzocht de vijftig nieuwe compagnieƫn die over de provincies zijn verdeeld, kort voor 1 april weer te versterken van honderd tot tweehonderd man. Een beslissing wordt niet genomen. Morgen wordt hierover verder gesproken.

3 Ontvangen is een brief van Langerack d.d. 1 feb., met behalve berichten van publieke aard, ook het bericht dat het parlement van Bordeaux Dorrevelt naar de Conciergerie heeft laten overbrengen. Hij loopt het gevaar dat het tegen hem uitgesproken vonnis wordt uitgevoerd. De ambassadeur heeft geen ten gunste van Dorrevelt sprekende brieven meer kunnen verkrijgen.
HHM zullen de ambassadeur alsnog schrijven en hem gelasten zich nog meer in te spannen om te bemiddelen en gratie te verkrijgen voor de gevangen kapitein. Vosbergen zal de ambassadeur van Frankrijk hierover aanspreken.

4 HHM lezen de brief van Van Lier, ambassadeur te Venetiƫ d.d. 25 jan. met onder andere bijgevoegde adviezen uit Rome.
Er wordt geen beslissing genomen.

5 HHM lezen de brief d.d. Bergen op Zoom 8 feb. van Gerdt Ingen Haeff, behorend tot de compagnie van Rijhoven, met mededelingen over een schans en een sluis, tot voordeel van het land te leggen tussen Ruhrort en Orsoy. Hij biedt daarbij zijn diensten aan.
Schaffer laat weten dat Z.Exc. deze van belang acht. Besloten wordt aan Rijhoven te schrijven Haeff en Jan van Soest, soldaat onder kapitein Bochoven, daarheen te zenden. Daarna zullen zij worden gehoord en zal hierover verder worden gesproken.

6 HHM lezen een brief van orateur Haga d.d. 8 dec. 1629. Hierin staat dat predikant Leger op ontvanger Reael te Amsterdam 375 realen van achten ten bedrage van 900 gulden heeft getrokken. Daarmee is hij betaald tot 1 juli 1630.
HHM machtigen de ontvanger de wisselbrief te accepteren en te betalen.

7 De Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Zeeland schrijven d.d. 8 feb. zich te excuseren voor het nog niet toezenden van hun aanspraken op het alleenrecht van de vaart op Straat Le Maire en de gebieden behorend tot het zuidelijk halfrond. Zij verwijzen dit punt naar de vergadering van de Heren Negentien op 8 maart. HHM wordt verzocht een afvaardiging naar deze vergadering te zenden.
HHM zullen gaan, maar de deputatie is uitgesteld.

8 Enkele berichten over de situatie in Tunis van Lambert Verhaer zijn Vosbergen ter hand gesteld voor onderzoek en rapport.

9 Bruningh, Jensma en thesaurier-generaal Van Goch rapporteren over de besprekingen te Tilburg met de gecommitteerden van de Infanta over het opperste gezag over de Meierij van 's-Hertogenbosch en zaken die 's- Hertogenbosch betreffen. Daarna wordt het verbaal gelezen. Omdat dit rapport niet kan worden afgehandeld, wordt de rest verzet naar morgen.

10 Catharina Obry, weduwe van Robbert, soldaat onder de compagnie van kapitein Croix Maire die tijdens zijn dienst voor het land is gestorven, ontvangt een voorschrijven aan de Admiraliteit te Rotterdam om haar in navolging van haar moeder en kinderen in te schepen en naar Frankrijk te brengen.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 55.