22/04/1630

 
English | Nederlands

22 - 04 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 President Rode deelt HHM mee dat het hoog tijd is dat aan de ingekwartierde troepen onder graaf Willem van Nassau de beloofde maand gage wordt betaald.
Rode zal Z.Exc. verzoeken enkele heren uit de vergadering van HHM te ontbieden. Dat is ten eerste voor overleg over de hoogte van het loopgeld voor de troepen om zich conform de resolutie van HHM te versterken van vijf- tot tienduizend man, ten tweede ter bepaling van het tijdstip waarop zij compleet moeten zijn, ten derde van het tijdstip waarop de soldij ingaat, ten vierde ter de vaststelling van wat ze onderwijl aan onderhoud zullen ontvangen en ten vijfde wanneer ze te velde zullen trekken.

2 HHM lezen het verzoek van Allert Allertsz., burger te Enkhuizen en schipper op een boeierschip. Hij is in Rouen bevracht met rogge om direct naar Hamburg te brengen. Noodgedwongen heeft hij Texel moeten aandoen. Daar werd hij aangehouden vanwege het uitvoerverbod van rogge uit deze landen.
Dit verzoek gaat naar de Admiraliteit in het Noorderkwartier om informatie. Als de inhoud waar blijkt dienen ze de schipper met zijn lading naar Hamburg te laten vertrekken. Zo niet, dan moeten zij HHM hiervan op de hoogte stellen, zodat hiernaar gehandeld kan worden.

3 Ontvangen is een brief van de Staten van Groningen d.d. Groningen 6 april. Ze hebben Wilhelm Ubbema der Jonger genomineerd om in plaats van Wilhelm Ubbema der Older dit jaar 1630 in de Admiraliteit in Friesland te Dokkum zitting te nemen.
HHM kiezen Ubbema der Jonger en depêcheren voor hem commissie. Hij heeft daarop de eed afgelegd.

4 Ontvangen is een brief d.d. Venetië 5 april van de heer van Oosterwijck met verschillende bijlagen.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een brief van Vosbergen d.d. Bonn 15 april.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 HHM lezen het verzoek van Marin de Marins die HHM zijn uitvindingen om zout water zoet te maken en een groot schip zonder wind te kunnen laten voortgaan, wil demonstreren en toelichten.
Het verzoek wordt afgewezen.

7 Bertram van Scheidt genaamd Wespenningh schrijft d.d. Antwerpen 17 april verschillende ontmoetingen te hebben gehad met troepen soldaten van de cavalerie en infanterie uit het garnizoen van Bergen op Zoom. Deze hebben hem afgeperst en beledigd.
Deze brief zal de RvS ter hand worden gesteld om over de daarin genoemde feiten informatie in te winnen en de delinquenten, anderen ten voorbeeld, gerechtelijk te straffen.

8 Z.Exc. heeft HHM een uittreksel van een brief van 16 april bekendgemaakt. De schepen van Duinkerke en Oostende zullen zich samenvoegen, de stad Emden aanvallen of indien dat niet doorgaat, onder bescherming van het volk van de keizer en van de Katholieke Liga, afmeren op de Eems.
HHM verzoeken Z.Exc. maatregelen te treffen tegen deze vijandelijke aanval en hiervan, waar nodig, kennis te geven.

9 HHM overleggen waaruit de twee maanden soldij voor de dertien compagnieën betaald kunnen worden die eerder op Gelderland en Overijssel waren gerepartieerd, alsmede de twee vanen ruiters van Rouillac en Tomas Lucas.
HHM wachten af of het geld door de RvS geleend kan worden, conform de autorisatie van 12 april.

10 HHM lezen het verzoek van de gouverneurs, schepenen, kapiteins, officieren en soldaten van de cavalerie en infanterie van de Franse en Waalse natie die garnizoen houden in 's- Hertogenbosch. Zij zouden graag zien dat Mardocher Suffren wordt aangesteld als predikant van de Franse kerk te 's-Hertogenbosch.
HHM besluiten conform dit verzoek en stellen Mardocher Suffren aan als predikant van de Franse en Waalse kerk te 's-Hertogenbosch. De Franse synode wordt verzocht een predikant te benoemen om Mardocher met deze waardigheid te gaan bekleden.

11 De gedeputeerden van Zeeland hervatten hun propositie van 20 april over de vijftien schepen die naar Spanje zullen varen om daar zout te halen. Zij verzoeken HHM om intrekking van de aan de schippers verleende permissie. Ze zouden moeten worden aangeschreven tot nader order niet uit te varen.
Een beslissing wordt opgeschort.