10/02/1626, 15

 
English | Nederlands

10/02/1626, 15

15 Het stadsbestuur van Hamburg schrijft d.d. 7 jan. dat de eigenaren van het koper bereid zijn de 100.000 gld. die de Amsterdamse Admiraliteit daarop heeft geleend gedurende een jaar voor te schieten tegen een behoorlijke obligatie opdat dit College in overeenstemming met de resolutie van 9 sept. 1625 het koper teruggeeft.
HHM zullen de Amsterdamse Admiraliteit schrijven dat dit College het aangeboden geld zal accepteren, daarmee het koper terugkoopt en aan de Hamburgers restitueert. Ook dient hun een behoorlijke schuldbrief gegeven te worden, echter wel met de clausule dat zij weliswaar jaarlijks de rente mogen opeisen, maar niet binnen twee of drie jaar het kapitaal.
De heren van Utrecht verklaren dat de gewestelijke afgevaardigden niet zijn gemachtigd de instructie van de Admiraliteitscolleges op enig punt te veranderen of teniet te doen en dus ook niet mogen ingrijpen in de daarin omschreven rechtspraak over de buit. De resolutie van 9 september 1625, die ook al niet eenstemmig is genomen, kan dan ook niet standhouden. Ook kunnen zij niet toestaan dat het land met een dergelijke schuldbrief wordt belast en willen zij hun bezwaren opgetekend zien.