08/07/1626, 2

 
English | Nederlands

08/07/1626, 2

2 Het conceptantwoord voor Spierinck, opgesteld conform de resolutie van 4 juli, zal de maarschalk worden overhandigd. De tekst1 luidt als volgt:
De Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden hebben de namens de hertog van Palts-Neuburg door maarschalk Spierinck op grond van zijn credentie d.d. Neuburg 16 februari ingediende propositie onderzocht. Zij wordt beschouwd als een antwoord op de brief van HHM d.d. 25 nov. 1625 waarin zij schreven niet langer te kunnen afzien van hulp aan de keurvorst van Brandenburg bij de executie van de contributies en van diens helft in de domeinen in Gulik [Jülich] en Berg. De gezant heeft hier uiteengezet dat de keurvorst van Brandenburg geen aanspraak kan maken op de executie omdat hij al veel meer uit Gulik en Berg heeft ontvangen dan de hertog. HHM wegen het slepende karakter van deze affaire af tegen hun wens beide vorsten in onderlinge vriendschap en samenwerking bijeen te houden. Daarom hebben zij besloten hun voorstel van 25 nov. 1625 te herhalen en de vorst van Neuburg te verzoeken binnen drie maanden gevolmachtigden hiernaartoe te sturen om de zaak met gedeputeerden van de keurvorst af te handelen.
Tevens zal de regering van de Brandenburgse keurvorst, onder opsturing van zowel dit antwoord als de propositie van Spierinck, worden verzocht afgevaardigden te sturen dan wel bij de keurvorst te bewerken dat dit gebeurt. Ook deze deputatie zou met volkomen last de zaak tot een akkoord moeten brengen.

1 Geïnsereerd in S.G. 3185.