17/07/1626, 28

17/07/1626, 28

28 De gecommitteerden tot de beveiliging van de Waal en de Maas en Z.Exc. zijn van mening dat de Overbetuwe, de Nederbetuwe en de Tielerwaard langs de Waaldijk dit jaar met troepen bezet moeten worden. Van Nijmegen tot Gorinchem zouden op de belangrijkste plekken zo zuinig mogelijk nieuwe redoutes of wachthuizen moeten worden aangelegd. De compagnie├źn die daarin niet terecht kunnen, zou men in kerken kunnen onderbrengen of in te huren, geschikte huizen.
De verdediging van Nijmegen tot de Schenkenschans ['s-Gravenwaard] bij 's- Gravenwaard en vanaf dat punt tot IJsseloord zou met zo veel redoutes uitgebreid moeten worden als voor de veiligheid van de ingezetenen aldaar nodig is. Dit deel van de Overbetuwe kan namelijk niet in de voorgestelde bezetting van de Maas worden opgenomen.
De vier sluizen in de Maasdijk tussen Batenburg en Voorn (de Blauwe Sluis bij Appeltern en de sluizen van Maasbommel en Alphen) moeten zo spoedig mogelijk van vier sterke redoutes, waarin zonder problemen honderdvijftig mannen kunnen verblijven, worden voorzien.
HHM besluiten conform dit advies en machtigen de RvS aantal, bestek en financiering van de benodigde redoutes en wachthuizen te beramen.