31/08/1626, 4

 
English | Nederlands

31/08/1626, 4

4 De gedeputeerden van Holland hebben de conceptinstructie voor de uitwisseling van de gevangenen uitgebreid en opnieuw ter sprake gebracht. Schiedam wil nog het geval ingebracht zien van een stadgenoot die op grond van de vorige uitwisseling vrij had moeten zijn, maar toch zijn borg heeft moeten betalen. Ook moet nog met de WIC worden gesproken over het overdragen van haar gevangenen.
Eck, Antwerpen, Vosbergen, Rode, Walta, Aelberts en Broersema zullen het ontwerp zowel nader bestuderen als uitbreiden en de Compagnie horen.
David Pallache compareert en overhandigt een door hem op 28 aug. ontvangen brief van Z.Exc. met twee paspoorten. Het ene paspoort is bestemd voor Kesseler voor de onderhandelingen in Middelburg in Vlaanderen. Met het andere paspoort kan Pallache naar Brabant en Vlaanderen reizen om daar de goede afloop van de uitwisseling af te wachten.
Pallache zal terugkeren naar Brabant om het paspoort aan Kesseler overhandigen. Als zich tijdens de conferentie iets voordoet dat niet per brief kan worden bericht, zal hij daartoe worden gebruikt.
Pallache verzoekt ook nog 600 gld. vanwege tot nu toe door hem gemaakte kosten.
Aangezien hij op verzoek en kosten van de gevangenen te Rotterdam is afgereisd, krijgt hij een akte op de ontvanger-generaal goed voor een lening van 400 gld.