29/09/1626, 13

 
English | Nederlands

29/09/1626, 13

13 In een door geheimraad Heimbach overhandigde memorie wordt HHM verzocht te verklaren dat zij de muntmeesters en anderen hebben opgedragen de jurisdictie en de onderdanen van de keurvorst van Brandenburg ongemoeid te laten. Zij dienen zijn onpartijdige justitie inzake de munt te Huissen af te wachten en te accepteren.
HHM blijven bij hun resolutie van 23 sept. over deze kwestie.
Op een van de punten in het door Nispen ingeleverde rapport over ditzelfde onderwerp is besloten dat de generaals van de Munt niets zullen ondernemen tegen de in Huissen gevangenzittende Claes Matthyssen en de jood. Zij dienen hetgeen hun ten laste kan worden gelegd in te leveren. HHM zullen die informatie vervolgens doorsturen naar de regering van de keurvorst.
De generaals zullen eveneens de informatie overdragen die ten laste gelegd kan worden van de vader van Claes Meinerts, de overleden muntmeester te Deventer. HHM zullen die doen toekomen aan de schout van Amsterdam voor verdere rechtsgang. Aangezien vernomen is dat de erfgenamen van de muntmeester geneigd lijken het tegen hem begonnen proces te laten doorgaan, zullen HHM vanuit de veronderstelling dat men die kan winnen, de zaak ook namens het land laten voortzetten door fiscaal Brienen.