04/01/1627, 1

 
English | Nederlands

04/01/1627, 1

1 Essen, Beaumont, Hertevelt, Walta en Haersolte berichten in navolging van de resolutie van 2 jan. met Z.Exc. te hebben gesproken over de hem door Languerack gestuurde [nieuwe] artikelen. Deze dienen te worden besproken, maar Z.Exc. vindt dat als de Franse ambassadeur om gecommitteerden verzoekt hem dit moeilijk kan worden geweigerd.
Dientengevolge zullen enkele gecommitteerden naar de ambassadeur gaan om diens intentie te vernemen, zonder te laten blijken dat zij ergens van op de hoogte zijn. Indien de Franse ambassadeur het traktaat wil openbreken, dan moeten zij daarover niet met hem in debat gaan maar slechts een kopie vragen. Wanneer hij geen kopie wil afgeven maar zich beperkt tot een mondelinge toelichting, dan zouden de gecommitteerden zich ervan dienen te onthouden hiervan zelf kopie te maken. Hier te lande is het gebruikelijk om zaken officieel op schrift te zetten voor rondsturing aan de provincies, die vervolgens hun gedeputeerden ter Staten-Generaal last geven.
Essen, Duick en Beaumont zullen bij gelegenheid met de Franse ambassadeur spreken en wanneer deze aandringt dat er wel traktaten zijn gemaakt zonder instemming van de provincies en het traktaat van Compiègne hierbij betrekt, mogen zij meedelen dat er een verschil bestaat tussen het beginnen van nieuwe onderhandelingen of voortzetting van het oude traktaat omdat bij nieuwe onderhandelingen consent van de provincies vereist is, terwijl bestaande traktaten eenvoudiger kunnen worden verlengd.