27/02/1627, 17

 
English | Nederlands

27/02/1627, 17

17 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 23 feb. op het 20 feb. ingediende rekest van kapitein Grenu. Maurits heeft bij akte van 28 feb. 1625 Grenu wegens zijn lange staat van dienst al aangesteld als kolonel. Tevens heeft hij, toen de heer van Lokeren bevorderd werd tot generaal van de artillerie, als luitenant-generaal geld ontvangen van Holland . Om elke verwarring te voorkomen zou hem wel commissie als kolonel mogen worden verleend, echter niet van een bestaand regiment omdat hij de rang van luitenant-generaal van de artillerie nog moet bedienen. De commissie zou gelijk moeten zijn aan die van de kolonels Varick en Didem. Z.Exc. zou moeten bepalen van welke compagnieën Grenu de leiding moet krijgen. Grenu moet wel op dit traktement het luitenantschap blijven bedienen en zijn overige traktementen moeten ophouden.
De RvS stelt in zijn advies d.d. 20 feb. op het rekest van kapitein Alexander van Wevert, nu drost van Meurs, dat HHM rekening mogen houden met diens goede diensten, maar niet ziet hoe aan zijn verzoek voldaan kan worden.
De RvS adviseert het traktement van Cornelis Dirxen van Oosterhout, voormalig majoor van Breda, nog met één jaar te verlengen.
HHM nemen in alle gevallen nog geen besluit.