10/03/1627, 12

 
English | Nederlands

10/03/1627, 12

12 Beaumont heeft het op 5 maart ingebrachte advies van Holland inzake de specificatie van de door kapitein Moins opgebrachte goederen bestudeerd en hierop schriftelijk zijn reactie gegeven. De overige provincies kunnen zich vinden in de opmerkingen van Beaumont, maar de heren van Holland verklaren hun advies niet te kunnen veranderen.
HHM besluiten dit daarom te volgen en het advies naar de Admiraliteit te Amsterdam te sturen. Die zal de kwestie voor deze keer naar de wensen van de Venetiaanse ambassadeur en bij wijze van gunst aan de republiek Venetië afhandelen. Dit zal verder geen consequenties hebben voor andere reeds verkregen of nog te krijgen goederen. Het advies en de erbij gevoegde opmerkingen 1 luiden als volgt:
I Goederen voor Venetië die in Lissabon voor eigen rekening zijn ingeladen door Portugezen of Nederlanders die aldaar of in andere landen van de koning van Spanje wonen, zijn confiscabel omdat het hier een directe vijand van de Republiek betreft.
II Goederen met bestemming Venetië, voor eigen rekening ingeladen door in Lissabon wonende Venetianen, Fransen, Oosterlingen, Duitsers en andere neutralen: de gecommitteerden vinden dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen personen die in Lissabon of andere plaatsen onder de Spaanse koning als onderdaan wonen en degenen die daar slechts tijdelijk verblijven. De goederen van hen die een vaste verblijfplaats hebben zijn confiscabel, de andere niet. Zij die er een jaar hebben gewoond, of binnen die periode handelingen hebben verricht waardoor zij voor een onderdaan van de Spaanse koning kunnen worden gehouden, dienen te worden beschouwd als inwoners.
III Goederen die in Lissabon wonende Portugezen voor de helft hebben ingeladen voor zichzelf en voor de helft voor rekening van een neutraal of vrij persoon, dienen voor de helft confiscabel te zijn.
IV Ten aanzien van goederen die door Venetianen, Fransen en dergelijke naties zijn ingeladen voor rekening van in Venetië wonende Portugezen zou hetzelfde onderscheid moeten gelden als onder punt twee is gemaakt.
V Goederen door Venetianen, Fransen en dergelijke naties ingeladen voor rekening van Italianen die onderdaan zijn van de hertog van Toscane, of die in het Duitse Rijk wonen, zijn niet confiscabel.
De gebeurtenissen in Indië dienen de voorgaande vijf punten niet te beïnvloeden. Er dient mede in overweging te worden genomen op welke bodem de goederen zijn geladen.
De gecommitteerden achten het bezwaarlijk staatsgewijs over deze punten te besluiten.

1 Geïnsereerd door een klerk in S.G. 52.