08/04/1627, 4

 
English | Nederlands

08/04/1627, 4

4 Ter vergadering verschijnen opnieuw Z.Exc. en de RvS wegens de kwestie Oost-Friesland. De Raad uit zijn bezwaren tegen het ontwerp van het afscheid voor de gedeputeerden van Emden en Syriacus Hisken.
HHM besluiten daarop met advies van Z.Exc. en de RvS het ontwerp als volgt aan te passen:1
De graaf van Oost-Friesland is, na met afgevaardigden van zijn stenden en van de stad Emden voor HHM te zijn verschenen om over de bezetting van het graafschap tegen de rooftochten van die van Lingen en over enkele onderlinge geschilpunten te beraadslagen, vertrokken met het voornemen binnen drie maanden van de Infanta eenzelfde akte van neutraliteit te verkrijgen als hij al van HHM had ontvangen. Ondertussen zou men reeds over de uitvoering van de bezetting overleggen. Op dit punt hebben HHM echter gemerkt dat de raden van de graaf noch de gedeputeerden van de stenden en de stad het eens konden worden. Nadat ook enkele gedeputeerden waren vertrokken, is door anderen eveneens afscheid verzocht met de mededeling dat zij in andere zaken niet waren gemachtigd. Daarom achten HHM hun tussenkomst niet langer nuttig, temeer daar het verkrijgen van de akte van neutraliteit van Spaanse zijde onzeker is en ook de kwestie rond de wijn- en bieraccijns is overgedragen aan de Hoge Raad . HHM besluiten daarom de gedeputeerden niet langer op te houden. Wel zal de bezetting serieus worden overwogen om, als de neutraliteit mislukt, de nodige maatregelen ter verzekering en welstand van het graafschap en Emden te kunnen nemen. Ondertussen moeten de middelen tot betaling van het garnizoen in Emden en andere lasten, blijvend worden opgebracht. HHM hebben met name de Administratoren willen aansporen alles in het werk te stellen betreffende de inning en besteding van de middelen. Het verzoek van Emden om op krediet van HHM ten minste 50.000 gld. te mogen lenen, omdat zij door de wekelijkse betaling van de soldij aan het garnizoen hun eigen huishouding niet op orde krijgen, is vanuit de gebruikelijke affectie voor de stad ingewilligd. HHM hebben tevens de goede bedoelingen van het stadsbestuur inzake het bewaren van de rust en vrede in de stad waargenomen en sporen burgemeesters en raden aan hun door akoorden gewettigde macht en gezag hiertoe verder te gebruiken.
De tekst van het afscheid is vervolgens goedgekeurd en bekrachtigd. Tevens zal commandant Erentreiter worden geschreven de Administratoren de helpende hand te bieden bij de inning van de vervallen middelen tijdens de drie maanden waarin Rudolf Christian in Brussel neutraliteit voor zijn graafschap probeert te verkrijgen.
De geschilpunten tussen de graaf en Emden die dr. Amama op 31 maart heeft ingebracht, gaan voor advies aan de RvS. De Raad zal de gedeputeerden van Emden ondervragen of en in hoeverre zij voor deze punten zijn gelast. Als dit niet het geval is, dan zal de RvS met de aanwezige heren die naar Oost-Friesland zijn geweest, de punten bestuderen en vergelijken met de eerdere traktaten en de laatste uitspraak. Eventuele discrepanties zullen eruit worden gehaald en daarnaast zal een procedure worden bedacht voor het tot elkaar brengen van de graaf en de stad.

1 Geïnsereerd in S.G. 3186 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 235-236/folio I, 594.