12/04/1627, 1

 
English | Nederlands

12/04/1627, 1

1 Brasser meldt d.d. Amsterdam 10 april conform het contract van 8 aug. 1626 in Constantinopel [Istanbul] 17.647 dukaten voor de koning van Denemarken te hebben geleverd, waarvan een derde in dukaten en twee derde in rijksdaalders en Spaanse matten. De agent van de prins van Transsylvanië in Constantinopel wil het twee derde echter graag in Hongaarse dukaten ontvangen en heeft orateur Haga hierom gevraagd. Haga heeft dit op zich genomen aangezien het niet veel moeite kost en de prins hiermee volledig wordt tevredengesteld door de koning. De onkosten voor de omwisseling zouden op Venetië worden getrokken.
HHM verzoeken Brasser de wissel uit Venetië van Haga te accepteren. Wanneer Brasser het geld bij ontvanger-generaal Doublet declareert, dient deze de wissel te betalen. De onkosten zullen bij de koning voor vereffening in rekening worden gebracht. Resident Aissema zal hiervan op de hoogte worden gebracht en kopie van de brief krijgen, zodat bij de verrekening deze korting wordt kenbaar gemaakt.
Een brief van Aissema d.d. Stade 14/24 maart behoeft geen resolutie. Aangezien hij echter bericht dat de koning aandringt op betaling van het beloofde subsidie verzoeken HHM de provincies dit geld op te brengen zodat aanvankelijk drie maanden subsidiegeld kan worden gestuurd. Het geld dat hiervoor uit de provincies komt moet in courant geld worden gestuurd of worden overgemaakt, zonder hiermee het geld af te lossen dat voor betaling van de drie eerste maanden subsidie en de naar Constantinopel overgemaakte 30.000 rijksdaalder.