08/05/1627, 1

 
English | Nederlands

08/05/1627, 1

1 De Admiraliteit te Amsterdam antwoordt op de brieven van HHM van 6 mei over het konvooi en transport van de markgraaf van Baden naar de Wezer. Al haar schepen zijn in zee gelopen wegens achtervolging van enkele Duinkerkers, die zich bij Texel en Het Vlie ophouden. Zij verwacht echter dat binnen drie of vier dagen de schepen zullen terugkeren. Zo niet, dan kan men de markgraaf, zonder te hoeven wachten, met een ander bekwaam schip tevredenstellen.
Tevens is het rapport gehoord van Vosbergen die gisteren met Z.Exc., in aanwezigheid van twee gedeputeerden van de Admiraliteit in het Noorderkwartier , over het transport van de markgraaf heeft overlegd.
Op advies van Z.Exc. en de twee gedeputeerden schrijven HHM de Admiraliteit te Amsterdam en die in het Noorderkwartier. De Colleges moeten twee goede schepen uitkiezen om de markgraaf te begeleiden. Hiervoor komen uit zee teruggekeerde of andere gereedliggende schepen in aanmerking, of anders schepen die op 15 mei naar de kust vertrekken. Men zal echter niet over de Wezer reizen, maar over de Elbe naar Stade of Hamburg omdat men anders de markgraaf niet goed kan afzetten. Zodra de markgraaf aan land is gebracht, zullen de voor de kust bestemde schepen hierop aankoersen. De markgraaf wordt van deze opdracht op de hoogte gebracht. De Admiraliteiten wordt gemeld dat de markgraaf maandag wil vertrekken.