26/05/1627, 1

 
English | Nederlands

26/05/1627, 1

1 De gecommitteerden hebben rapport gedaan van hun conferentie met de Franse ambassadeur. Gisteren had men een tweede ronde willen houden, maar de ambassadeur heeft ronduit verklaard hierop niet te zullen ingaan, tenzij HHM een besluit zouden nemen over de op 22 mei overhandigde brief van de Franse koning inzake markies D'Estiaux.
Aangezien deze benadering direct ingaat tegen de vrijheid van het land, is die door Noortwyck en Haersolte met Z.Exc. besproken. Hij zou over de zaak D'Estiaux kunnen beslissen, mocht hij dat dienstig vinden. Noortwyck en Haersolte hebben gemeld dat Z.Exc. net als HHM de verklaring van de ambassadeur vreemd vindt.
HHM besluiten ten eerste Noortwyck en Vosbergen naar de ambassadeur te sturen. Die moeten hem vertellen dat zij de brief van de koning serieus hebben genomen en de kwestie D'Estiaux ter beschikking hebben gesteld van Z.Exc. Voorts zal de ambassadeur meegedeeld worden dat HHM het vreemd vinden dat hij vanwege een particuliere aangelegenheid de voortgang onthoudt aan een publieke zaak. Men zal hem vragen zich op dit punt te matigen en hoogst belangrijke staatszaken niet door een dergelijke handelwijze te belemmeren, anders zijn HHM genoodzaakt hierover bij de koning te klagen via Languerack.
Walta verklaart namens Friesland niet met deze resolutie in te stemmen.