31/05/1627, 4

 
English | Nederlands

31/05/1627, 4

4 Berckel en Van der Hooge schrijven d.d. Roosendaal 28 mei. In de eerste plaats hebben zij met Kesselaer een definitief besluit genomen over de ruil van Spaanse gevangenen, waarvan zij kopie opsturen. Kesselaer heeft verklaard genegen te zijn tot nadere uitwisseling van de sinds 10 oktober 1626 aan weerskanten gemaakte gevangenen. Hij zal naar Brussel terugkeren om de Infanta hiertoe over te halen. Tevens sturen zij nog een brief mee van de predikant van Zevenbergen over het houden van de mis aldaar.
De heren van Holland willen op alle punten nader overleggen. Tevens sturen zij een brief waaruit blijkt dat Gillis Vercruice in Amsterdam wordt gevangen gehouden. Deze was onder de vorige wisseling van gevangenen begrepen.
HHM schrijven Amsterdam om hem vrij te laten indien hij zich daar bevindt. Zij vragen de RvS advies over de brief waarin Kesselaer om handhaving vraagt van de neutraliteit voor het in het Land van Luik bij Stokkem gelegen dorp Maasmechelen (dat een vrije rijksheerlijkheid is) en dat ontvanger Severins onder contributie wil brengen.