18/06/1627, 13

 
English | Nederlands

18/06/1627, 13

13 De RvS verschijnt ter vergadering. Hoewel HHM op 15 juni hebben besloten geld te lenen ter betaling van de ongerepartieerde ruiters en soldaten, weet de ontvanger-generaal zich hiermee geen raad omdat het hem aan krediet ontbreekt.
De heren van Holland is daarom verzocht hun krediet aan te wenden. Die uiten bezwaren, maar zullen wel hun principalen hierover berichten.
De RvS bericht conform de resolutie van 15 juni de Admiraliteit te Rotterdam te hebben geschreven wegens afhandeling van de beveiliging van de Overbetuwe, Nederbetuwe en de Tielerwaard. De Admiraliteit wil echter niet meer leveren dan de vier schepen die zij nu op de Waal heeft gestationeerd.
HHM laten de RvS een begroting opstellen van de kosten voor de bouw van negen grote en 38 kleine sloepen en het onderhoud van zestig of zeventig matrozen. Deze kunnen gedeeltelijk worden betaald van de afdanking en verkoop van enkele overbodige jachten. Daarom zal nogmaals aan de Admiraliteit worden geschreven, conform de eerdere brief van 4 juni, een lijst van haar jachten op te sturen. Zij moeten meteen de jachten van Culenborch en van de heer van Brederode afdanken en verkopen. Indien deze nog gebruikt kunnen worden, dienen zij elders ten behoeve van het land te worden ingezet. Opdat men zich hieraan zal houden moet Nobel, die morgen naar Rotterdam gaat, bij de Admiraliteit langsgaan om de afdanking te bewerkstelligen. Ook moet hij de gevraagde lijst mee terug nemen.
De RvS heeft kapitein Rosa hierheen gehaald, maar toen men hem vanmorgen wilde ondervragen heeft deze verklaard niet onder het gezag van de Raad te vallen omdat hij niet in dienst van het land is.
HHM laten de Raad op dit verweer recht doen.