09/08/1627, 8

 
English | Nederlands

09/08/1627, 8

8 De Admiraliteit te Rotterdam bericht haar schepen en jachten naar de kust te hebben gestuurd, behalve de door hen in plaats van een fregat gestuurde ever die nu in Vlissingen ligt voor vermasting en bevoorrading. De Admiraliteit te Amsterdam schrijft al haar schepen, jachten en fregatten naar de kust te hebben gestuurd. Eén schip is met de Oost-Indiëvaarders in Texel binnengelopen: dit heeft het College gelast na het innemen van voorraden direct weer in zee te gaan. De Admiraliteit in het Noorderkwartier schrijft zes grote schepen en een jacht op de kust te hebben.
Op een bericht van commandeur Quast d.d. de Braeck 5 aug. dat de kust slecht voorzien is van schepen, antwoorden HHM naar inhoud van de brieven van de drie Admiraliteiten, die zijn mening niet onderschrijven. Daarom dient hij te schrijven welke schepen er nu op de kust zijn en welke ingezet worden voor het kruisen.
Naar aanleiding van het verzoek van de Admiraliteit te Amsterdam d.d. 6 aug. om Rombout van der Perre met zijn schip van de kust naar de Bocht [Golf van Biskaje] te laten gaan, schrijven HHM de commandeur op de kust hem daarheen te sturen als hij hem kan missen.