18/08/1627, 10

 
English | Nederlands

18/08/1627, 10

10 Over de op 3 aug. door de pachters van de konvooien en licenten ingediende punten inzake een stijging van de inkomsten uit de konvooien en licenten besluiten HHM als volgt:
Aangaande het eerste punt wordt de Admiraliteiten geschreven de uitgevaardigde plakkaten inzake de konvooien en licenten na te komen, in het bijzonder het plakkaat van 1598.
Het tweede punt, het instellen van reformatie door HHM van vonnissen van de Admiraliteiten, is in strijd met de instructie van de Colleges. Dit kan buiten raadpleging en een besluit van de provincies niet worden veranderd.
Inzake het derde punt wordt toegestaan dat de pachters de binnenlandse paspoorten tevens mogen tekenen, inspecteren en zuiveren conform het plakkaat op het zuiveren.
Op het vierde punt wordt herhaald dat, zoals besloten op 4 nov. 1626, de Colleges geen vrije paspoorten mogen afgeven. Dit zal hun opnieuw worden verboden.
Ten vijfde wordt bepaald dat goederen afkomstig van Terceira, de Canarische Eilanden en andere westelijke plaatsen blijven vallen onder de konvooien en licenten volgens het plakkaat en de lijst. Indien enige interpretatie wordt verzocht, dan zal dit aan de provincies worden voorgelegd.
Ten zesde zullen de generaals van de konvooien worden gelast er streng op toe te zien dat er geen fraude gepleegd wordt.
Ten zevende kan in plaats van een kwart thans de helft niet worden verpacht. Aangaande de vergoeding van het sluiten der licenten, deze is bepaald volgens het 22ste artikel van de ordonnantie.
Ten achtste wordt de heffing op de nu nog vrije invoer van laken in beraad gehouden.
Dit geldt tevens, ten negende, voor de Franse wijnen.
Ten tiende wordt vanwege de klachten dat de cherchers in Zeeland pretenderen hun deel te moeten hebben in de alleen door de pachters achterhaalde boeten, vastgehouden aan het 21e artikel.
Bij het elfde en laatste punt wordt verzocht de Admiraliteit in Zeeland te gelasten het geld voor hun officieren en hun aandeel in de boeten en confiscaties te doen betalen.
HHM zullen de gedeputeerden van de Admiraliteit voorleggen welke schade het land wordt berokkend als de pachters geen genoegdoening krijgen. Daarom zullen zij worden aangespoord de pachters naar tevredenheid te behandelen. Tevens zullen alle gedeputeerden van de Admiraliteiten worden gemaand hun Colleges ertoe te bewegen de pachters niet te dwarsbomen maar hen beleefd te bejegenen.