19/08/1627, 6

 
English | Nederlands

19/08/1627, 6

6 HHM ontvangen een brief van de gedeputeerden te velde d.d. 16 augustus. Z.Exc. heeft toegezegd de lijst van de afwezige legerofficieren te behandelen in samenhang met de resolutie over het vergeven van deze functies. Ten tweede vinden hij en de gedeputeerden naar aanleiding van de brief van de koning van Denemarken en die van de stad Brunswijk [Braunschweig] dat HHM de koning met goede redenen kunnen sterken in diens loffelijke voornemen. Tevens berichten zij hoezeer de macht van Spanje en de Katholieke Liga door het leger voor Groenlo ter verlichting van de koning en dezer landen wordt afgeleid. Men zou dit aan Brunswijk kunnen schrijven. Ten derde kan het verzoek van Kniphuisen om hier troepen te werven niet worden ingewilligd zonder nadelige gevolgen voor het land. Daarom kan het beloofde subsidie voor de Deense koning het best op Hamburg worden overgemaakt.
HHM gaan met het tweede punt akkoord en wijzen aangaande het derde punt de werving af. De afhandeling van het verzoek tot betaling van 12.000 rijksdaalder wordt uitgesteld.
Het in de vorige brief gedane verzoek de quote van de andere provincies in de ongerepartieerde troepen in handen van de solliciteurs te stellen wordt ter beslissing overgelaten aan de RvS.