03/09/1627, 19

 
English | Nederlands

03/09/1627, 19

19 HHM lezen de punten op 19 aug. door gedeputeerden van de Admiraliteit te Rotterdam ingediende punten:
Het eerste punt betreft een subsidie van 161.000 gld. De aanwezige gedeputeerden van het College zijn ter vergadering ontboden. Hun is gezegd dat hiertoe geen mogelijkheid bestaat. Zij mogen wel begroten wat het meest noodzakelijk is. Hierop zal aangaande deze en andere behoeftige Admiraliteiten worden besloten.
Op het tweede punt is toegestaan dat in de paspoorten die aan enkele neutrale of onder contributie staande dorpen, gehuchten of particulieren worden gegeven voor de uitvoer van onder meer paarden, zal worden gezet dat zij aan de Admiraliteiten dienen te worden getoond voor registratie.
Aangaande het derde punt - de rechtspraak over aangehaalde goederen te behouden ter voorkoming van intimidaties en afpersingen door militaire en civiele officieren - wordt vastgehouden aan eerdere besluiten, zoals vastgelegd in de resoluties van 18 okt. 1625 en 27 aug. 1627. Het staat iedere officier vrij geconstateerde fraude tegen 's lands plakkaten bij uit- of invoer van goederen te vervolgen, of er nu wel of geen paspoorten zijn. In de berechting dient hierin wel onderscheid te worden gemaakt. Bij goederen zonder paspoort gaat men ervan uit dat de fraude in absolute zin tegen het land gericht is wegens overtreding van de plakkaten en hebben de officieren preventie. Goederen met paspoort vallen onder de jurisdictie van de Admiraliteiten omdat deze door hen zijn verleend.
In het vierde punt over de aanhouding van glazen in Heusden is in de resolutie van 25 aug. bepaald dat de Admiraliteit met de drost en licentmeester aldaar een schikking zal treffen over de buit.
Omtrent het vijfde punt houdt men vast aan de resoluties van 18 en 19 aug., waarin is bepaald de regels van het land over de generale loscedels alom strikt te doen nakomen.
Het zesde punt over veranderingen in de vacaties van de heren van de Admiraliteit of het onthaal is vooralsnog afgewezen, met name vanwege de huidige zwakke bezetting van de vergadering.
Het zevende punt, kapitein Willem Bouwensen Keert de Koe met één van 's lands schepen uit te rusten ter vrije nering, is afgewezen.