07/09/1627, 18

 
English | Nederlands

07/09/1627, 18

18 Een verklaring van enkele officieren van oorlogsschepen komend uit de Noordzee is gelezen. De veertien uit Shetland gekomen schepen van de vijand hebben drie van de zeven oorlogsschepen veroverd: de overige vier zijn ontvlucht.
HHM laten de Admiraliteiten hun schepen, kruisers, konvooiers of andere beschikbare vaartuigen terstond gereedmaken en naar de kust sturen. De VOC , WIC , Groenlandvaarders en Moskoviƫvaarders wordt verzocht in deze noodtoestand het land met enkele goed uitgeruste schepen spoedig bij te staan, zoals zij meermaals hebben toegezegd. Deze dienen eveneens onder de vlag naar de kust te worden gestuurd voor een formatie. Tevens zal luitenant-admiraal Dorp worden geschreven of in zijn absentie aan de commandeur op de kust met een goed getal schepen, zonder de kust bloot te stellen, zelf of door een bekwaam commandeur de vijand op te zoeken en met Gods wil te overwinnen.
Van al het voorgaande zal Z.Exc. worden verwittigd, met verzoek te adviseren wat er verder nog kan worden gedaan. Eveneens zullen alle provincies kopie van de berichten krijgen, met het ernstige verzoek hun quoten in het subsidie voor de Admiraliteiten op te brengen.