14/09/1627, 13

 
English | Nederlands

14/09/1627, 13

13 De Admiraliteit in Friesland klaagt d.d. Dokkum 28 aug. dat de commandanten van Coevorden en Bourtange grote hoeveelheden goederen laten uitvoeren aan wie zij maar willen. Verder verhinderen zij anderen de doorgang van de noodzakelijke levensmiddelen aan de neutralen. Tevens mengen zij zich in de jurisdictie van door soldaten aangehaalde goederen. Tegen al deze zaken wil de Admiraliteit maatregelen.
HHM schrijven de commandanten zich niet te bemoeien met de in- of uitvoer van goederen maar dit over te laten aan de officieren van de konvooien en licenten. Van de aangehaalde goederen dienen zij specificatie op te sturen aan de Admiraliteit (die de jurisdictie toekomt) als er een paspoort bij wordt aangetroffen. Is dit niet het geval, dan hoeven zij geen specificatie te doen en is jurisdictie een zaak van de krijgsraad.
Dit zal tevens aan de Admiraliteit worden geantwoord met vermaning door haar officieren geen andere goederen te laten uitgaan dan volgens een lijst aan de dorpen van dit land is toegestaan.