21/09/1627, 12

 
English | Nederlands

21/09/1627, 12

12 De gecommitteerden vanwege Jan Ettersen doen rapport over hun eindakkoord.1 Hij zal voor zijn schip, goederen en schade van Doublet 15.554 gld. 12 st. krijgen. Daarnaast krijgt hij van de Admiraliteit in het Noorderkwartier tien gotelingen met de steenstukken en musketten en buskruit, kogels en affuiten conform de ten tijde van de inbeslagname van het schip gemaakte inventaris. Ettersen mag deze vrij uitvoeren naar Kopenhagen. In ruil heeft hij beloofd dat hij noch iemand anders namens hem, ooit gebruik zullen maken van de akte die hij van de koning van Denemarken of diens raden heeft gekregen om Nederlandse schepen aan te houden.
HHM bedanken de gecommitteerden voor hun moeite. Zij laten het geld door de ontvanger-generaal lenen tegen de subsidies van achterstallige jaren voor de Admiraliteiten en hiervan weer aflossen. Het geld zal aan Jan Ettersen worden betaald. De heren van Holland hebben aangenomen het krediet van de ontvanger-generaal vanwege de lening te onderschrijven.
Aangezien gebleken is dat Jan Ettersen in zijn recht stond zijn schip en goederen te reclameren, schrijven HHM de Admiraliteit in het Noorderkwartier om op Z.Exc., de kapiteins en Mibassen het buitgeld te verhalen dat zij uit de confiscatie hebben gekregen. Op het tegoed dat Mibassen bij de Admiraliteit te Rotterdam heeft, zal beslag worden gelegd.

1 Geïnsereerd in S.G. 3186.